Cursă dramatică pentru fetele din barca de 8+1: locul 6 în finală, după recordul mondial din recalificări
Echipajul feminin de opt plus unu al României, în componenţa Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu şi Daniela Druncea, a încheiat pe locul 6 cursa desfăşurată astăzi în cadrul Olimpiadei din Japonia. Tricolorele sperau să obţină un loc pe podium, după rezultatul excepţional obţinut în urmă cu doar două zile în recalificări. Atunci, echipajul României stabilea un nou record mondial pe această distanţă. Din păcate, româncele nu s-au descurcat la fel de bine în lupta pentru medalii. Barca României a avut un start greoi şi nu a reuşit să avanseze spre locurile fruntaşe, în ciuda unui reviriment pe ultima parte a cursei. Canotoarele române au avut de această dată un timp cu peste 11 secunde mai slab decât cel realizat în recalificările de miercuri. Denisa Tîlvescu, campioană mondială şi multiplă campioană europeană, a căzut pe ponton la câteva minute după finală, epuizată de efortul depus. Medicii au sărit şi i-au acordat primul ajutor, iar după câteva minute sportiva şi-a revenit şi a plecat pe picioare, deşi îi fusese adus un scaun cu rotile.
Articol editat de Vali Hora, 30 iulie 2021, 09:16
La final, Amalia Bereş, triplă campioană europeană, a apreciat că a fost o cursă grea şi s-a arătat şocată şi dezamăgită de rezultat.
‘‘A fost o cursă grea, ne-am dorit mult mai mult, având în vedere că am scos record mondial în recalificări. Ne-am aşteptat la un loc pe podium cel puţin, dar nu a fost să fie astăzi. Suntem şi noi puţin şocate, trebuie să digerăm rezultatul final. Sunt şocată de locul nostru, pentru că a fost o cursă bună, am dat tot ce am putut, am fost într-o continuă urcare la 500, 750 şi 1.000 m, dar am terminat pe locul care am terminat. Sunt puţin dezamăgită, nu neapărat de mine, ci de rezultatul final. Dar şi mulţumită în acelaşi timp pentru că echipa şi-a dat sufletul până la ultima lovitură. La aceste curse, fie o prinzi din start şi totul se termină cu bine, fie nu, pentru că nu prea mai poţi schimba multe în 2.000 de metri. Odată ce am fost distanţate la două secunde, nu am mai reuşit să le recuperăm. Vin la concurs să urc pe podium, dar asta este, trebuie să ţinem capul sus şi să acceptăm ce am făcut. Nu am fost obosite după acel record mondial din recalificări, am fost antrenate pentru toate cursele, nu doar pentru una”, a declarat Amalia Bereş, citată de Agerpres.
Echipajul feminin al României de opt plus unu cucerise bronzul la Rio în 2016. Bilanţul olimpic general al canotajului românesc este de 20 de medalii de aur, 12 de argint şi 9 de bronz.
foto: Agerpres