[AUDIO] Memorialul Corneliu Buşu, la bilanţ: prezenţă redusă, meciuri disputate, premii atractive
Cea de-a şasea ediţie a Memorialului Corneliu Buşu la şah nu s-a bucurat de participarea scontată de organizatori. Suprapunerea cu alte turnee importante este unul dintre motivele pentru care numărul jucătorilor a fost mic, comparativ cu precedentele ediţii. Partidele au fost însă viu-disputate, iar reşiţenii şi-au adjudecat multe dintre locurile fruntaşe. Cu detalii despre tradiţionala competiţie găzduită de capitala Banatului de Munte, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Caraş-Severin, Mihai Bolintiş.
Articol editat de Vali Hora, 12 octombrie 2022, 15:52
“Memorialul Bușu din acest an a avut pe cele trei secțiuni un total de 73 de jucători: 34 la turneul A, 16 la turneul pe destinat copiilor și 23 la turneul de Blitz. La turneul A, turneul mare, locul 1 a fost ocupat – o mare surpriză, într-adevăr – de Fulger Ionuț Alexandru. E un jucător candidat de maestru, dar totuși era puțin plauzibil, cu trei maeștri internaționali ]n competiţie, să reușească să-i depășească. A avut însă o evoluție constant bună și, cu victorie directă în ultima rundă împotriva maestrului internațional Petre Nad-Titus, a parafat această victorie. Locurile 2-3 au fost ocupate de echipierii de la CS Muncitoresc Reşiţa, maestrul internațional Grunberg Mihai Lucian, respectiv candidatul de maestru Tunaru Alexandru.
La copiii până la 16 ani și ELO până la 1500, o plăcută confirmare a venit din partea lui Grecu Bogdan Andrei, care a ocupat locul întâi cu 7 puncte din 7 posibile. Elevul candidatului de maestru Alexandru Tunaru a avut o evoluție foarte sigură, a dovedit forță de joc. Cred că în curând Bogdan va fi categoria I sau va urca și mai sus, iar peste câțiva ani va urca și în echipa mare. Eu așa estimez, și sper tot sufletul o să se îndeplinească această profeţie. Locul 2 în clasamentul copiilor a fost ocupat de Manciu Rareş Andrei, de la CS Mediator Gearmata Vii.
Această pepinieră de la Giarmata, coordonată de către domnul Mihai Partenie, rămâne în continuare extrem de activă și scoate juniori pe bandă rulantă. Locul 3 în clasamentul juniorilor, de data asta o surpriză, dar o plăcută surpriză. Este vorba de Borcheş Tudor Mihail de la Muncitorul Reșița, un jucător care a venit de curând la cursurile de inițiere. El a făcut o perioadă online niște cursuri de shan, dar a venit și la cursurile fizice organizate de Asociația Județeană de Șah și ne bucură că, iată, avem încă un junior care bate la porțile afirmării. Sperăm ca în 2-3 ani să-l vedem la limita a 1400 puncte. Elo, pentru că are resurse reale de a promova. La Blitz, lucrurile au fost, zic eu, cât se poate de clare: locul I, Grunberg Mihai Lucian, cu un punctaj excepțional 8 puncte şi jumătate. El a fost urmat de către Pădurean Daniel Cristian, care este un specialist al jocului de blitz, și de Fulger Ionuț Alexandru care confirmă că funcționează bine atât în regim de viteză, cât și în regim de precizie.
O competiție de o asemenea anvergură nu se organizează ușor. Pe cine s-a bazat Asociația Județeană de Şah, ca parteneri în organizare?
În primul rând vorbim de sponsorul principal de SC Plasomet SA, care este alături de șahul din Caraș-Severin de câțiva ani buni. Am avut nevoie și de sprijinul logistic al Universității Babeș-Bolyai, Centrul Universitar Reșița, care a dat dovadă de multă amabilitate și deschidere pentru solicitările noastre. Am avut la dispoziție sala de joc, ni s-au pus la dispoziție spații de cazare, pentru că este și asta o problemă. În Reșița e relativ greu să găsești cazare la niște prețuri decente. Dacă vrei să organizezi o competiție cu mulți invitați din afară, chiar este o problemă.
Ne bucură că am avut acest sprijin și că relația excelentă pe care o avem cu dumnealor se menține de câțiva ani buni și sperăm că va fi în continuare așa. Ne dorim să atragem și alte societăți comerciale din Caraș-Severin, pentru că așa ar fi normal. Este o manifestare nu doar a unei entități, trebuie să fie a întregului județ, pentru că este o competiție fanion, zic eu, pentru Caraş-Severin. Este o competiție care depășește multe competiții din țară. Cred că nu sunt mai mult de 10-12 competiții care să aibă un fond de premiere mai mare ca cel de la Memorialul Bușu. Și atunci este și păcat că nu reușim să aducem această competiție acolo unde ar trebui să fie, la o mare competiție, așa cum a ajuns, de exemplu, Arad Open”, a spus Mihai Bolintiş, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah din Caraş-Severin.