[AUDIO] CSS Reşiţa, la momentul bilanţului: 129 de medalii cucerite în 2022
Pentru CSS Reşiţa, 2022 a reprezentat momentul unui restart de la bază – prioritatea şcolii sportive reşiţene fiind completarea grupelor de copii în toate secţiile. Un demers care va da roade pe termen lung, apreciază conducerea Clubului Sportiv Şcolar. În ceea ce priveşte performanţa, 2022 a fost un an bun, cu 129 de medalii cucerite în competiţiile interne şi internaţionale. Bilanţul complet este prezentat de directorul CSS Reşiţa, Robert Nosal.
Articol editat de Vali Hora, 9 ianuarie 2023, 17:11 / actualizat: 9 ianuarie 2023, 21:48
“Vreau să vă spun că am făcut toate grupele de începători pe care le-am previzionat pe toate cele 7 secții. Aici mă refer la lupte, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, înot, schi, fotbal și atletism. După constituirea acestor grupe, vreau să vă spun că în clubul nostru sunt 254 de elevi care practică sport pe cele 7 ramuri. Încercăm să mărim relația cu părinții, să îmbunătățim aceste aspecte. Suntem la bilanțul anului 2022, bilanţ care în CSS-uri se face pe un an calendaristic, nu pe un an școlar. Aș începe cu un bilanț total, pot să vă spun că în 2022 Clubul Sportiv Școlar a obținut 129 de medalii la campionate naționale, campionate internaționale, mondiale, europene şi balcanice.
Mergând pe secții, aș dori să evidențiem câțiva sportivi, dar și munca depusă de cadrele didactice, fiecare pe specializarea lor. Țin să le mulțumesc aici, pentru că sunt niște profesioniști, iar aceste rezultate pe care le prezentăm reprezintă de fapt munca lor de un ciclu de 4, 5, poate chiar 6 ani, în funcție de specializare. Trebuie să remarcăm cei doi elevi care, cu regret o spun, părăsesc Clubul Sportiv Școlar, depășind vârsta de juniori și finalizând învățământul preuniversitar. Ei se duc mai departe și sunt produsul nostru. Este vorba de Grigoroiu Daria la atletism, respectiv Popescu Denis la înot. La atletism, cele mai bune rezultate au fost obținute, așa cum am spus, de Grigoroiu Daria, antrenată de Nagy Ștefan.
Principalele rezultatele la secția atletism au fost aduse de această fetiță deosebită, care acum este și studentă și sperăm ca, așa cum am zis și la început, clubul nostru să-i formeze pe sportivi, să-I ghideze spre o meserie în sport, dar şi către înalta performanță. În cadrul secţiei de atletism mai lucrează cu sportivii tehnicienii Octavian Bârsanu şi Cornel Moruţ.
La secţia de înot, Popescu Denis a obținut rezultate deosebite atât la Campionatele Naționale de Seniori, cât şi în Cupa României. Și aici meritele pentru cele mai bune rezultate obținute revin antrenoarei Nadia Câmpan şi sportivului Popescu Denis. De pregătirile înotătorilor reşiţeni se mai ocupă Cecilia Ardeleanu, Mihai Creţeanu şi Sergiu Ghimboaşă.
Un lucru bucurător pe care vreau să vi-l mai spun este faptul că în sala noastră se antrenează și lotul național de gimnastică artistică, antrenat de Răzvan Șelariu, alături de care se află şi Ghiorghi Rotariu, care este delegat de Clubul Sportiv Școlar. Deci, iată, și antrenorii noștri promovează spre loturi naționale. Gimnaştii din lot se antrenează împreună cu copilașii noștri. Este un lucru foarte bun, pentru că văd modelele, văd exact ceea ce se cere la nivel național și cred că este o colaborare foarte bună între Clubul Sportiv Școlar Reșița și Federația Română de Gimnastică.
Dintre gimnaştii noştri, aș remarca un băiețel deosebit. Este vorba despre Puiu Alexandru, care este elev la Generală 7. Fac această precizare, întrucât colaborarea noastră cu unitățile școlare este una foarte bună. Ei ne reprezintă atât pe noi cât și pe unitățile școlare.
Mai avem un băiețel cu rezultate bune, Zăpârțan Alexandru, antrenat de Avram Alexandru. Vreau să mergem pe un ciclu de 4 ani și să ajungem cu cât mai mulți copii participanți în lot, respectiv să ajungă să fie medaliați la campionatele naționale.
La secţia de gimnastică lucrează antrenorii Robert Bălan, Alexandru Avram, Mihaela Rugaci şi Robert Paşca.
Trecem mai departe la secția de lupte. Calendarul de lupte este unul mult mai vast, mult mai complet față de celelalte sporturi.
Țin să menționez că am reușit să obținem câteva rezultate extraordinare aici mă refer la un loc 5 la un Campionat European, obținut de Drăgan Elvira, şi un loc 3 la Campionatul Internațional de la București, rezultat obținut de Adam Tania.(…) Este bine că începem să ne dezvoltăm. Facem o colaborare cu Brebu, respectiv cu Fârliug, care mă bucur că și-au arătat disponibilitatea în acest sens.
Ne pun la dispoziție sălile lor de sport, pe care noi le-am amenajat cu saltele și alte dotări. Vreau să facem încă o grupă de avansați în cele două locații, pentru a identifica copiii din împrejurimile Reşiţei care sunt capabili de a face înaltă performanță. De asemenea, baza noastră este una foarte bună. Mi-aș dori ca în viitorul apropiat să mergem și spre zona Bocșa, pentru că zona Bocșa a avut o tradiție extraordinară în lupte și dorim să găsim din nou acolo copii cât mai talentați. Așteptăm probabil terminarea sălii la Berzovia, ca să fie undeva în mijloc, să putem atrage spre lupte şi copii din Vermeș, Ramna, Măureni, Berzovia și Bocșa.
Sălile sunt pline de copii buni, iar noi avem la lupte trei antrenori foarte bine pregătiţi: Adrian Dacica, Florin Dinţă şi Andrei Franţ.
Aș mai menționa că avem cele două grupe de fotbal pe care le-am înscris în campionatul județean. Ei sunt pregătiţi de antrenorul Lupu Rafael. (…) Aici aș dori să-i mulțumesc directorului de la Liceul de Artă care ne-a sprijinit prin acordarea sălii de antrenament, pentru că acolo facem pregătirea în perioada de iarnă. Vara ne antrenăm pe stadionul Gloria.
Încerc să mai fac o grupă de inițiere. Vrem să reluăm tradiţia și la fotbal, unde CSS-ul a avut onoarea de a descoperi probabil unul dintre cei mai buni fotbaliști din România, Cristian Chivu, care a ajuns căpitanul echipei naționale şi cu care ne mândrim. Nu se știe niciodată. În 7-8 ani poate vom forma un nou Cristian Chivu.
Referitor la grupele de gimnastică ritmică, am obținut 10 medalii la campionatele naționale școlare cu două cadre didactice, doamnele profesoare Luminița Lascu și Dana Târba. Avem o grupă de performanță, două de începători și una avansată. Ele se antrenează în sala Colegiului Economic al Banatului Montan. Sperăm să reușim să obținem și o medalie la Campionatele naționale de junioare mari.
Cât despre catedra de schi, copiii au făcut un semicantonament în Austria. Am hotărât că vrem să mergem pe schi alpin. Avem două grupe, una de avansati, una de începători, iar clubul nostru asigură condițiile de antrenament. Partea de materiale sportive este asigurată de părinți. Încercăm să asigurăm condițiile minime pentru a descoperi elevi, pentru a-i îndruma spre sportul de performanță. Domnul Preda Adelin se ocupă de aceste grupe.
In concluzie, aș spune că 2022 a fost un an bun pentru CSS Reșița. Aș spune că am avut nevoie neapărat de acest an de revenire, pentru că am ieșit din pandemie, când sportul de performanță a suferit enorm. În acea perioadă a avut loc o ruptură. Mulți sportivi au renunțat, unii nu definitiv – dar, oprind pregătirea, este foarte greu să-i readuci la nivelul la care erau. Trebuie să reevaluăm, să vedem ce putem face ca, pe un ciclu de 4-5 ani, să aducem din nou performanțe frumoase pentru Reșița și pentru pentru țară.”