Alin Stîngu a câştigat Cupa Frăţiei la şah! Competiţia transfrontalieră a reunit la start jucători din Caraş-Severin şi Voivodina
33 de iubitori ai sportului minţii s-au aliniat la startul Cupei Frăţiei – eveniment sportiv organizat în premieră de Asociaţia Judeţeană de Şah din Caraş-Severin. Numele competiţiei n-a fost ales întâmplător: Cupa Frăţiei se doreşte a fi o întrecere amicală cu prietenii din Serbia, cu care şahiştii cărăşeni au de mai mult timp relaţii de colaborare. La prima ediţie au participat şi 8 şahişti din Voivodina. Vrem să dezvoltăm prin sport aceste relaţii prieteneşti, spune preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Caraş-Severin, Mihai Bolintiş.
Articol editat de Vali Hora, 13 februarie 2024, 12:52
“Această competiție este o continuare a relațiilor bune statornicite în ultimii ani între Asociația Județeană de Şah Caraș-Severin și cei din Voivodina, de pe lângă zona de frontieră cu România. Sunt zone în care trăiesc foarte mulți români și aceste legături s-au născut firesc. Este o relație de prietenie și șahul este încă un mijloc de a adânci această relație. Sperăm să angrenăm în anii viitori și mulți jucători de etnie sârbă din ţara vecină și, de ce nu, sârbi din România.
A fost o competiție frumoasă, 33 de jucători la start, cu vârste de la 5-6 ani până la veterani de 82 de ani- cum este Crăciun Marin. Am avut jucători de forță, care au dat tonul competiției, mulți jucători de categoria I, dar şi juniori de mare valoare, atât de la Reșița, cât și din Voivodina – și ne bucură lucrul acesta, pentru că vrem să creștem noi generații de juniori care să ne ia locul peste câțiva ani. Aş spune că deja juniorii de la Reșița sunt atât de puternici încât ei sunt favoriții, iar veteranii încearcă să ţină pasul. Dar e bine, deoarece pentru asta am muncit și am făcut atâtea eforturi la Asociația Județeană de Şah – am făcut cursuri de inițiere, cursuri de perfecționare, performanță, am organizat competiții foarte multe tocmai ca să le asigurăm un cadru propice de dezvoltare acestor tineri – și iată că ei răsplătesc prin seriozitatea, munca, efortul lor, strădaniile depuse de noi şi, bineînțeles, de către părinții lor. Ne bucură faptul că avem juniori care joacă în campionatul Voivodinei, și e de notorietate că îi avem pe Korcsek, pe Văduva, pe Guțu, care joacă des în competițiile din țara prietenă. Sperăm ca şi jucătorii lor să vină cât mai des la noi, să organizăm cât mai multe competiții prietenești bilaterale.”
Despre Cupa Frăţiei a vorbit şi Pau Voina, preşedintele Clubului de şah ,,Unirea” din Râtişor:
“De fiecare dată venim cu drag, ori de câte ori ne invită prietenii noștri de la Reșița, de la Asociaţia Județeană de Şah. Acum am venit cu opt jucători, cel mai mic având abia patru anișori – iar eu sunt cel mai în vârstă, la 63 de ani. Sunt mulțumit de prestația lor, având în vedere că totuși sunt copii. E şi un antrenament foarte bun, pentru că la noi va începe curând campionatul cadeților. Jucătorii reșițeni sunt foarte buni, nu vreau să dau nume, pentru că mi-e teamă că aş omite pe cineva. Sunt foarte buni, nu poate nimeni să le stea în față.”
La finalul celor 7 runde, Cupa Frăţiei a fost adjudecată de Alin Stîngu, podiumul la general fiind completat de Alexandru David Korcsek şi Ion Valentin Văduva. Asociaţia Judeţeană de Şah Caraş-Severin a oferit laureaţilor cupe, medalii şi diplome – atât la general, cât şi pe grupe de vârstă.