Zeci de mii de români înșelați de atacuri cibernetice – Vigilența cea mai importantă apărare
Chiar dacă în trecut am mai vorbit despre un subiect asemănător este genul acela de topic ce merită mereu reluat pentru că se pare că unii oameni nu se învață minte până nu o pățesc. Așa că cel mai important în aceste cazuri este să învățăm mai mult din experiența altora decât din propria experiență.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 7 iunie 2022, 14:00 / actualizat: 13 iunie 2022, 10:00
Și avem astăzi la dispoziție 20.000 de români care sunt exemple clare că pentru siguranța fiecăruia dintre noi în parte este important să fim foarte atenți la posibilele fraude pe internet.
Oferte de vacanţă cu surprize cibernetice
20.000 de oameni au accesat, zilele trecute, o așa-zisă ofertă de vacanță, la preț redus, care ascundea, de fapt, un atac cibernetic.
Din fericire pentru ei acesta a fost doar un test, conceput de polițiști și experți în securitate cibernetică. Însă fenomenul real este masiv, având în vedere că, numai anul trecut, numărul atacurilor a crescut și de o mie de ori.
Dacă e prea bine ca să fie adevărat…
Timp de 3 zile, polițiștii și specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică au vrut să vadă cât de vigilenți sunt românii pe internet. Așa că au făcut publică o ofertă imbatabilă de vacanțe exotice.
Zeci de mii de români au crezut că au dat lovitura și fără să verifice cine le-a trimis oferta, au descărcat fișierul atașat.
Dacă era un atac real, telefoanele sau laptopurile şi implicit datele lor bancare ar fi fost compromise. De data asta nu au pierdut nimic, ci doar au aflat că vacanță în Maldive la preț de Eforie nu există.
Cel mai bine e să ne punem întrebarea: oare de ce e atât de ieftin? De principiu, dacă pare și sună prea bine ca să fie adevărat, chiar nu e adevărat. Mai mult chiar, Niciodată, nici o bancă nu ne va cere să ne introducem datele personale, username-ul, parola sau datele cardului printr-un link, sms sau email.
Vigilenţa prima barieră în faţa infracotilor
Un atac masiv a avut loc la noi în țară de Paște. Milioane de români au primit un sms în care erau anunțați că au un mesaj vocal de la un prieten și pentru a-l asculta trebuie să acceseze un link.
În primele luni ale anului, s-au înregistrat și 2700 de fraude cu carduri bancare. De cele mai multe ori atacatorii ținteau platforme de vânzare online unde copiau datele plăților electronice.
Polițiștii spun că infractorii cibernetici nu sunt ușor de prins, dar că pot fi opriți cu puțin mai multă vigilență, atunci când fie primim un link, ni se cer date sau accesăm vreun site un de urmează să facem vreo plată sau să ne înregistrăm.
Antrenament pentru Siguranţa Online
De aceea… pentru a ne exersa vigilența recomand sincer accesați site-ul sigurantaoline.ro, pentru că acolo ne putem antrena ca să fim pregătiți atunci când ne confruntăm cu un atac cibernetic real.
De exemplu fraude prin pe telefonul mobil. Selectăm butonul și – Ce facem dacă primim un document nesolicitat de la o persoană prietenoasă sau o cunoștință? Îl deschidem sau nu?
Dacă ați răspuns da, ați greșit. Nu accesați linkuri și nu deschideți atașamente chiar dacă par trimise de o rudă sau de bancă de exemplu. Mai întâi verificați dacă nu vine de la o adresă falsă și întrebați acea rudă în mod direct dacă v-a trimis vreun link sau nu.
Specialiștii în securitate cibernetică au estimat că în trei ani, costul atacurilor cibernetice la nivel global va ajunge la 10,5 trilioane de dolari anual.
Așa că rămâneți vigilenți, informați-vă doar din surse sigure și, ca de obicei, rămâneți conectați cu binele.
sursa: dcbusiness.ro
sursa foto: sigurantaonline.ro