Sistemul sanitar este la un pas de colaps! Află în ce spitale din țară nu se mai operează din cauza dezinfectanților
Articol editat de Mirabela Afronie, 13 mai 2016, 06:57 / actualizat: 13 mai 2016, 10:42
După cum se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii, este vorba despre unităţile din Craiova, Slatina şi Alexandria, despre Spitalul de Pediatrie din Galaţi, precum şi despre Institutul de Pneumologie Marius Nasta din capitală.
Secretarul de stat Victor Strâmbu a dispus măsuri pentru remedierea situaţiei din aceste unităţi sanitare, astfel încât să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale.
Ministerul Sănătăţii a cerut, de asemenea, Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi, prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma Hexi Pharma.
În cazul Institutului Marius Nasta, purtătorul de cuvânt al unităţii, medicul Irina Strâmbu, a declarat că se fac operaţii şi că a fost vorba doar despre o scurtă amânare în cursul dimineţii.
Pe lista spitalelor unde nu se operează decât în regim de urgenţă se află şi Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” din Galaţi.
Se caută soluţii pentru înlocuirea dezinfectanţilor, dar operaţiunile de achiziţie pot dura şi două-trei zile.
Marian Panaitescu, tatăl unui copil programat la o operaţie de apendicită: Era programat astăzi, nu se poate din lipsa dezinfectanţilor. Dar nu e singurul copil, sunt vreo ase, şapte care deja au fost duşi în blocul operator şi s-au retras, s-au dus înapoi în saloane.
Directorul medical al Spitalului de Copii Galaţi, doctor Geta Badiu, spune, însă, că, în câteva zile, situaţia se va reglementa, fiind vorba despre perioada necesară realizării de proceduri pentru achiziţia unor alţi dezinfectanţi.
Geta Badiu: Dacă vine un copil în gardă şi este, într-adevăr, urgenţă majoră, atunci vom folosi un produs luat de împrumut de la un alt spital, altul decât de la Hexi Pharma.
Potrivit DSP, patru spitale din Galaţi foloseau substanţele aflate în scandalul dezinfectanţilor, respectiv Spitalul Judeţean, Maternitatea Buna Vestire, spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul de Copii.
Totuşi, cantitatea de dezinfectant produsă de firma aflată sub anchetă reprezenta doar 10% din cantitatea totală de dezinfectant al spitalelor.
În Caraş-Severin, nu sunt probleme. De exemplu la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa nu se mai foloseşte niciun dezinfectant de la Hexi Pharma.
Ultimele produse pentru curăţenie au fost deja adunate din toate secţiile şi depozitate în cutii. Managerul unităţii medicale, Dumitru Secăşan, recunoaşte că dezifectanţii nu respectă compoziţia chimică şi roagă pacienţii internaţi să nu intre în panică, pentru că de acum încolo sunt folosite pentru dezinfecţie, alte produse, decât cele de la Hexi Pharma.