Servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice din Caraș-Severin
Persoanele vârstnice din Caraș-Severin care nu se pot gospodări singure pot beneficia de îngrijire la domiciliu prin intermediul mai multor furnizori de servicii sociale.
Articol editat de Cristina Corocan, 2 iunie 2023, 16:59 / actualizat: 3 iunie 2023, 8:07
Serviciile de îngrijire la domiciliu sunt acordate în baza unui plan individualizat de asistență și îngrijire. Se oferă celor care nu pot să își asigure nevoile socio-medicale și gospodărești de zi cu zi din cauza bolilor, vârstei, stării fizice sau psihice, fiind astfel supuse riscului de excluziune socială.
” Sunt atât servicii oferite de furnizori privați cât și de primării, în parteneriat cu Asociația GAL, recunoscută la nivel național, care pe lângă sprijin tehnico-material acordă și îngrijiri la domiciliu, subvenții pe perioada derulării proiectului, urmând ca aceste activități să fie asigurate în continuare de UAT-uri. Avem furnizori de servicii sociale cum ar fi Caritas-ul, care e de mult timp e în Caraș-Severin. De peste 20 de ani care oferă servicii de îngrijiri la domiciliu în Caransebeș și Reșița. De asemenea este Provitam la nivelul municipiului Reșița, Teregova Târnova și la Călugăra. Serviciile sunt diverse în funcție de nevoile persoanei sprijinite, de la acțiuni sociale cum ar fi de la consiliere, chiar unde să se adreseze pentru medical, activități sociale, sprijin la cumpărături, la achitarea facturilor, la tot ce ar avea nevoie un om cu o posibilitate de deplasare limitată, chiar și conducerea către medicul de familie sau medicii specialiști la nevoie. Nu în ultimul rând le sunt asigurate activități medicale, administrare de medicamente, de orteze, de monitorizare a funcțiilor vitale, tensiune arterială, glicemie. Acțiuni care se pot face la domiciliu.
Primul pas pe care trebuie să-l facă o persoană care dorește să beneficieze de astfel de servicii este să se adreseze Direcției de Asistență Socială de care aparține cu domiciliul. Marea majoritate a serviciilor se prestează gratuit, din fondurile furnizorilor, deci oamenii nu trebuie să le plătească. Sunt servicii care se fac în colaborare cu primăriile, ca sprijin al persoanelor aflate în dificultate, a persoanelor vârstnice sau nu neapărat vârstnice, dependente, bolnave adulte”, a spus Elena Solomonesc, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin.
La nivelul județului Caraș-Severin sunt 9 furnizori privați ce acordă servicii de îngrijire la domiciliu prin intermediul a 10 servicii sociale, înființate pe raza localităților: Reșița, Caransebeș, Bucoșnița, Târnova, Zăvoi, Ciclova Română și Teregova.
Peste 300 de persoane beneficiază de astfel de servicii.
sursa foto: Federația Caritas-Timișoara