Scrisoarea Lui Dunca către Rafila încinge spiritele în Caraş-Severin
În urma anchetelor realizate de echipa radio Reşiţa la Spitalul Judeţean, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a cerut Consiliului Judeţean Caraş-Severin să ia măsuri pentru remedierea problemelor. Preşedintele forului judeţean, Romeo Dunca i-a transmis zilele acestea un răspuns oficial.
Articol editat de Daiana Rosca, 26 aprilie 2023, 15:53
În acest document, preşedintele CJ-CS Romeo Dunca expune punctual problemele Spitalului Judeţean de Urgenţa Reşiţa şi susţine că toate demersurile efectuate pentru a schimba managementul defectos al unităţii medicale pentru binele pacientului până în prezent au fost în zadar, existând numeroase piedici, explică acesta:
„Nu e o scrisoare deschisă, este un răspuns la întrebările pe care dl. ministru ni le-a pus. Situația spitalului o cunoaștem, nu numa noi la conducerea Consiliului Județean ci o cunosc tot cetățenii și presa și toți pacienții. Cauza? Un management defectuos, pot să spun un management ostil sănătății omului, este un mediu ostil acolo. Doctorii, asistentele, infirmierii, mare parte din personalul spitalului își vede de treabă și se chinuie să facă lucrurile să funcționeze. Dar clica existentă acolo, pentru că dna. manager este doar umbrela sub care se întâmplă toate aceste mărgării, dar repet nu are dânsa o atât de mare vină pentru tot ce se întâmplă acolo, decât simplu fapt că ea nu înțelege și îi convine această practică. Lumea vede de afară ca o luptă a şoarecului cu pisica? Nu este adevărat. Eu nu-mi doresc, n-am nimic cu această femeie. Am înțeles că sub conducerea dânsei anumite structuri își fac de cap, nu știu cine ia șpăgile pentru angajare, nu știu cine ia comisioanele de la furnizorii de medicamente, nu știu cine, cine le gestionează. Dar cu siguranță, dacă vă uitați la efortul de a discredita orice acțiune de schimbare, o să înțelegeți că sunt angrenate niște forțe mari care o depășesc pe dânsa.
Ați văzut ce jonglerii, ce manevre face DSP-ul? Pentru că spun și tare să se audă, DSP-ul care ar trebui să vegheze la ceea ce se întâmplă în spital, DSP-ul este părtaș cu răul de acolo, pentru că măsurile și atitudinea pe care o are directorul de la DSP de a ne duce cu zăhărelu, de a ne aburi, de a schimba când nici nu te aștepți, prin dispoziții, membrii, apoi îi trimite pe cei care nu sunt validați, ca să vicieze rezultatul votului, după care nu-i trimite nici pe cei care sunt acceptați tocmai pentru a nu avea cvorum. Faptul că un membru important PNL, domnul Başag este determinat, nu știu prin ce constrânge, prin ce avantaje ca să-și trădeze camarazii practic și să-și trădeze interesul pe care ar trebui să-l aibă acolo față de pacienți și față de starea spitalului arată că acolo este o caracatiță mare.
Faptul că dl. Popovici, preventiv știind de această scrisoare înainte ca ea să fie trimisă ministrului, vine și ca să scape în mod foarte abil de acuzațiile de a fi părtaș la această situaţie, vine și el în ultimul ceas, al 12-a şi face o înfirare a management-ului în așa fel încât să poată să se justifice, Domnule, eu am zis că management-ul nu e bun, denotă cât de mare este răul în acel spital, sperăm să reușim, sperăm să avem cvorum și să-l schimbăm pe Iuda din Consiliul de Administrație, să aducem un om integru, pentru că orice om normal, dacă îl întrebi, domnule, e înregulă ce se întâmplă acolo de 3 ani, cu ajutorul dat de la de la Guvern, cu ștergerea datoriilor?
Ei bine astăzi avem din nou datorii și oricine de acolo, poate orice om de pe stradă întrebat dacă merge treaba sau nu merge bine la spital spune că nu. Cu atât mai mult. Eu aș fi așteptat ca toți membrii Consiliul de Administrație să ridice două mâini să spună schimbăm acest management din simplu fapt, pentru că schimbând, chiar dacă am greșit, să zicem cu ceva, avem șansa să aducem un manager mai bun, să fie o șansă de 1‰ dar avem o șansă dar dacă noi nu facem și nu schimbăm nimic, ce șansă aveți, ce șanse are poporul, ce șansă are pacientul să spere la o viață mai bună? Sunt o grămadă de medici buni şi eu îmi dau interesul. Am discutat cu dl. Bona să găsim, să ajutăm cu niște bani, să cumpere niște consumabile. Deci, credeți-mă, interesul meu este să fac bine celor care ajung, în mod regretabil, la spitalul nostru și să aibă nevoie de serviciile acestea. Dar nu pot să fac de unul singur, credeți-mă, n-am cum încerc, mă lupt, mă las terfelit prin anumite articole de presă. Repet, nu am nimic cu ea, îmi doresc să aducă o schimbare ori schimbare nu poate veni cu aceiași oameni. Trebuie să dispară o parte importantă din sinecurile de acolo, din combinațiile de acolo, din modul haotic în care se jonglează cu medicamentele. Nu există o evidență clară, există un singur om, un singur om la statistică, care dă ce vrea mușchii lui, n-are o dublură la control. Deci este un haos, un haos care se vede și care fiecare lună ce va trece, situația va fi mai rea.
Sunt acuzat că eu nu dau drumul la angajări. Este fals, nu sunt angajările atributul meu. Am spus de acum 2 ani, dl. aveți 35% grad de ocupare a paturilor. Aveți secții unde nu se lucrează și oameni angajați care stau fie nu se prezintă la lucru, fie nu sunt capabili să lucreze, fie n-au activitate. Renunțați la 200 de paturi și veți avea disponibili 250 de oameni pe care îi distribuiți în zonele fierbinți. Din 2020 am spus lucrul ăsta, nu-i interesează, credeți-mă. Dar nu mă las și voi căuta soluții ca să schimb acest cancer. Nu mă liniștesc și nu stau, indiferent cât de mare este lupta. Nu stau pasiv, chiar dacă o să scrie și o să mă înjure toată lumea, pentru că interesul meu este unul singur să îmbunătăţesc situația și o vom îmbunătăți”.
În urma acestei scrisori şi şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Dănilă Miloş reacţionează:
„În calitate de director executiv al DSP Caraș-Severin, am formulat un punct de vedere privind situația conflictuală interminabilă de la Spitalul Județean de Urgență Reșița în baza articolului 187 alin.1 din legea 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătății, Consiliul de Administrație, ca organ colectiv de conducere al spitalului, este format dintr-un număr de cinci-opt membri. Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin, în baza articolului 187 alin. 2 prin acte administrative, a dispus componența pentru Consiliul de Administrație a reprezentanților instituției noastre. Actele administrative respective au fost înaintate Consiliului de Administrație Spitalului Județean, ca entitate responsabilă și în structura căruia funcționează Consiliul de Administrație. Că toată comunicarea a fost concepută și este dovedită prin faptul că borderourile de predare-primire sunt asumate cu semnătură de către reprezentanții entității respective.
Cu privire la faptul că am fost acuzați de către președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, dl. Romeo Dan Dunca, ca și părtinitor cu menținerea în activitate a doamnei manager, este o informație greșită, Dânsul poate să o țină pentru domnia sa. Eu pot doar atât să spun că nu pot influența sub nicio formă votul membrilor Consiliului de Administrație, pentru că altfel aș putea ca să intru sub influența emperativă a legii penale, și anume ar putea fi reținută oricând infracțiunea de abuz în serviciu. Precizez, nu am făcut nicio influență și nu am obligat nicio persoană să voteze în Consiliul de Administrație într-o anumită formă. Faptul că domnia sa nu are o imagine asupra ceea ce s-a derulat la nivelul Consiliului de Administrație este responsabilitatea domniei sale”.
Şi directorul executiv al CJAS, Ionuţ Popovici vine cu un punct de vedere referitor la acuzaţiile ce i se aduc în acest document:
„Mărturisesc că inițial am crezut că este o glumă proastă, însă din păcate se pare că nu este o glumă proastă. Președintele Consiliul Județean vrea să ducă anumite ambiții personale, să le transpună în actul administrativ, ceea ce este profund greșit, pe de o parte. Pe de altă parte, nu voi permite nimănui niciodată ca această instituție extrem de importantă pentru sistemul de sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate a județului Caraș-Severin, să fie atrasă în jocuri politice. Ca să nu spun că familia mea, cu siguranță nu are niciun fel de implicare în tot ceea ce susține într-un mod abuziv și extrem de grav, Romeo Dunca. Evident că în urma declarațiilor publice pe care le-a făcut și pe postul național, voi face ceea ce am făcut până în acest moment. Voi merge și voi căuta dreptatea în instanță.
Repet, Casa de Asigurări de Sănătate nu trebuie atrasă în această dispută personală și în ambițiile personale ale lui Romeo Dunca. Trebuie înțeles, că se face de foarte multe ori o confuzie în spațiul public. Casa de Asigurări de Sănătate nu prestează servicii medicale, ci decontează servicii medicale. Prestarea serviciilor medicale rămâne în sarcina partenerilor noștri publici sau privați spitale, clinici, medici de familie ș.a.m.d. Deci, de aceea nu este corect ca această instituție să fie atrasă în această discuție, pentru că este un lucru care ar trebui știut de toată lumea. Majoritatea spitalelor din județul Caraș-Severin nu își ating valoarea de contract. O parte dintre sumele care ar putea să le atragă rămân în bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, dar nu vreau să comentez actul managerial de care ar trebui să răspundă managerii în funcție”.
Contactat telefonic Alina Stancovici, managerul Spitalului Judeţean din Reşiţa nu a răspuns la telefon. O nouă şedinţă a Consiliului de Administratie va avea loc vineri, 28 aprilie.