Rugăciune și patriotism pe Muntele Mic la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci
Articol editat de Alin Datcu, 14 septembrie 2017, 22:32
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a prilejuit pentru credincioșii din Episcopia Caransebeșului un moment de bucurie duhovnicească deoarece au avut ocazia și în acest an să participe la Pelerinajul de pe Muntele Mic și să se închine la trei icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. De dimineață arhierei, preoți, militari și numeroși credincioși au plecat în procesiune de la troița ce se află la intrarea în stațiunea Muntele Mic spre Crucea-monument cu icoanele aduse de la Mănăstirea Călugăra, Mănăstirea Teiuș și Parohia Măru.
„Îi mulțumim Domnului pentru că în acest an am urcat pe Muntele Mic cu trei icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, punctând foarte frumos și aici anul omagial 2017 închinat sfintelor icoane. De asemenea, am punctat și anul comemorativ pomenindu-i pe cei care au înălțat această cruce-monument, pe eroii din primul război mondial și pe toți apărătorii Ortodoxiei în timpul regimului comunist. Le mulțumim tuturor celor care ne-au ascultat chemarea și în primul rând au dat curs invitației Mântuitorului Iisus Hristos care ne spune tuturor «veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi odihni». În fața Crucii noi astăzi ne-am rugat, am cântat și am spus cu toată ființa noastră «Crucii Tale ne închinăm Hristoase și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim»”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
La baza Crucii ce a fost ridicată în anul 1936 în cinstea eroilor neamului din această zonă a țării, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Lucian, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Pe tot parcursul sfintei slujbe credincioșii au avut posibilitatea să înalțe rugăciuni înaintea sfintei cruci și să se închine la cele trei icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. După Sfânta Liturghie au fost pomeniți eroii neamului românesc și făuritorii Marii Uniri și s-au depuns coroane la Crucea-monument pentru aceștia.
Pentru implicarea în fiecare an la organizarea pelerinajului de pe Muntele Mic, a Armatei Române, Preasfințitul Părinte Lucian i-a conferit Ordinul Eparhial Diploma de Onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” domnului colonel Dan Ionescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Banat”. „Evenimentul de astăzi a fost unul deosebit pentru faptul că îl desfășurăm în acest loc foarte important pentru toți bănățenii și mai ales pentru urmașii eroilor din Banat. Este un moment la care ținem foarte mult și în continuare afirmăm alăturarea noastră față de popor, față de Biserica Ortodoxă, pentru apărarea neamului, a Patriei și a credinței dreptmăritoare”, a subliniat domnul colonel Dan Ionescu.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un ceremonial militar oferit de către Garda de onoare a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Banat”.