Protest spontan la AJPIS Caraș-Severin faţă de ordonanţa care vizează reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar
Mai mulți salariați ai Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Caraș-Severin au organizat miercuri, 17 august un protest spontan faţă de prevederile ordonanţei care vizează reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar. Dacă ordonanţa pregătită de Guvern va fi adoptată, activitatea AJPIS ar putea fi reorganizată.
Articol editat de Cristina Corocan, 16 august 2023, 14:51 / actualizat: 16 august 2023, 20:23
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de prevederile acestei ordonanţei şi anunţă că vor protesta zilnic și se va putea ajunge la grevă generală.
”Protestul nostru a fost împotriva ordonanței Guvernului. În ordonanță se dorește desființarea unor instituții sau o comasarea acestora. Suntem împotriva comasării deoarece, spune clar în această ordonanță, că la o eventuală comasare dispar 15% dintre posturi. Revendicările noastre ar fi asigurarea locurilor de muncă în continuare a angajaților din instituțiile subordonate Ministerului Muncii, să ne putem ocupa locurile vacante prin concurs pentru că suntem subdimensionați. Suntem împotriva reducerii posturilor vacante. Clar, pe de o parte mai suntem împotriva defăimării activității Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, având în vedere că noi nu ne identificăm în totalitate cu inspecția socială. Activitatea de inspecție socială este 15% din activitatea noastră, maxim 20.
Activitatea noastră constă în plăți, plăți de prestații sociale, de beneficii sociale către toți beneficiarii care au alocații de stat, indemnizații de creștere a copilului, indemnizații de handicap, indemnizație de hrană, pentru persoanele cu HIV, alocații de plasament, ajutor social, alocația de susținere a familiei, indemnizație TBC, stimulent de inserție. Deci activitatea noastră de fapt constă în plata acestor beneficii. Noi suntem, cred că cei mai puțini bugetari într-o instituție publică din țară. La nivel de țară suntem 1595, dintre care sunt vreo 60 de locuri vacante.
Protestul a constat în ieșirea în curtea instituției a 13 persoane, cei care am fost la serviciu, restul colegilor fiind în concediu. Nici nu suntem mulți, 25 de toți. Am afișat niște pancarte, așa cum am crezut noi că ne putem exprima într-o formă sau alta. Activitatea nu a fost întreruptă, deci activitatea cu publicul am continuat-o. Au fost doar 10 minute, un protest spontan în care nu am făcut noi absolut nimic. Ne-am afișat nemulțumirile pe niște coli de hârtie și ne-am reluat activitatea. Dar aceste proteste vor continua până la greva generală”, a afirmat Diana Ștefan reprezentantă a angajaților Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Caraș-Severin.
Printre revendicări se numără:
Inițierea unui autentic dialog social pentru reorganizarea instituțiilor subordonate Ministerului Muncii înainte de adoptarea oricărui act normativ.
Asigurarea menținerii locurilor de muncă pentru angajații din instituțiile subordonate Ministerului Muncii, ocuparea posturilor vacante prin concurs și evitarea reducerii acestora fără o analiză echitabilă a deficitului de personal acumulat în timp.
Transmiterea proiectului noii legi de salarizare a personalului bugetar către toți actorii implicați, inclusiv sindicatele și reprezentanții salariaților, pentru a iniția negocierile într-un cadru transparent.
Încetarea defăimării activității și existenței AJPIS-urilor în fața opiniei publice și furnizarea unei informări adecvate cu privire la toate activitățile instituțiilor subordonate Ministerului Muncii (inclusiv distingerea între funcționarii autorităților publice locale și cei din administrația centrală și instituțiile deconcentrate).
Alocarea resurselor materiale necesare pentru eficientizarea activităților și oferirea unor servicii de calitate persoanelor care apelează la instituțiile din Ministerul Muncii, inclusiv dezvoltarea unor programe informatice specifice și baze de date interconectate pentru implementarea digitalizării.
sursa foto: AJPIS Caraș-Severin