PRO sau CONTRA vaccinare
Articol editat de Mirabela Afronie, 4 iunie 2015, 10:15
Conf.univ.dr. Iulian Diaconescu: Da. Este un paradox la ora actuală, pentru că una din cele mai eficiente metode de intervenție în medicina modernă este vaccinologia, capitol bine dezbătut în ceea ce privește binele pro și contra. Argumentația pentru a combate această mare descoperire umană este săracă.
Reporter: Care este părerea dumneavoastră în ceea ce privește viitorul vaccinologiei?
Conf.univ.dr.I.D.: Există câteva direcții de dezvoltare a vaccinologiei. Se va merge în continuare pe patologia infecțioasă. Unele boli care sunt remergente sau unele s-ar putea să fie viitoare boli noi, cum a fost infecția cu virusul imonudeficienței umane acum câțiva ani buni, și pentru care trebuie să fim pregătiți. Sunt boli care au început să devină agresive, cum este infecția cu crostitum dificile, pentru care soluțiile terapeutice sunt din ce în ce mai greu de găsit și se încearcă vaccinarea. Există boli care creează o predispoziție spre cancer. De exemplu, cancerul hepatic, prin infecția cu virusul hepatic B sau C și care are o soluție. Pentru a preveni cancerul – pentru că aceste boli predispun spre cancer – vaccinologia. Se discută acum la nivel ipotetic intervenția vaccinologiei, să zicem, în boli non-infecțioase, cum ar fi unele forme de cancer sau boli autoimune. Se investește enorm, ca fond de cercetare în aceasta zonă și este o speranță reală, vaccinologia, pentru ceea ce urmează în continuare.
Reporter: Dacă s-ar descoperi vaccinul pentru bolile care amenință omenirea la ora actuală – este vorba de Ebola, de Sida,de diabet, de cancer – v-ați vaccina?
Intervievat: Da. După ce aș discuta cu medicul de familie, probabil că da.
Reporter: Dumneavoastră?
Intervievat: L-aș face în condițiile în care ar prezenta siguranță și ar avea referințe foarte bune, să zic așa. Da, da, să zic că da.
Reporter: Altă părere.
Intervievat: În funcție de teste și de rezultatul testelor, probabil că da.