Pacienţii beneficiază de condiţii ultramoderne în noua secţie UPU-SMURD Reşiţa
Noua secţie de Urgenţe a Spitalului Judeţean din Reşiţa a fost inaugurată astăzi. Pacienţii vor fi trataţi din această seară, de la ora 22.00 în noua clădire.
Articol editat de Daiana Rosca, 30 august 2023, 16:32
Cărăşenii care au nevoie de îngrijiri medicale vor beneficia de condiţii ultramoderne la Spitalul Judeţean din Reşiţa. Costurile lucrărilor pentru noua clădire UPU-SMURD depăşesc 12,5 milioane de lei. Nu a fost uşor dar obiectivul a fost atins, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca:
”În sfârșit, după 3 ani de chin, avem într-adevăr o schimbare sunt alte condiţii și față de ceea ce a fost e o diferență de la cer la pământ.
Totuși, problemele au fost multe. A fost un contract de 7 milioane de lei cutot cu TVA, în final s-a închis pe 12.000.600 cu tot cu TVA, deci iată că au fost multe provocări. Important e că am rezistat la tot stresul aferent.Execuție acestei unități de primiri urgențe e un câștig pentru județ, le-am rezolvat pe toate, le-am acoperit cu bani publici și vreau să amintesc sigur a fost un proiect început în mandatul domnului Hurduzeu, dfânsul a semnat contractul, dar văspun sincer că aș fi preferat să-l semnez eu și să-l termine dânsul. Dar până la urmă, indiferent cine semnează și cine finalizează lucrarea, important este ca cetățeanul să poată să se folosească de această investiţie”.
Unitatea UPU-SMURD are un spaţiu generos şi este foarte bine compartimentată, având o capacitate de 22-24 de locuri cu posibilitate de extindere, după cum a declarat şeful secţiei, Alexandru Brici:
„S-a schimbat radical felul de funcționare al UPU-SMURD. Vechea clădire a spitalului nu era destinată pentru a avea o unitate de primiri urgențe, a fost adaptată, după aceea ne-am mutat la modulul de euro containere, iar acum am trecut într-o clădire nouă și capacitatea este undeva la 22-24 de paturi, dar o unitate de primiri urgență nu are un număr fix de paturi. Cu capacitatea de tratament se poate mări. Avem si zona de triaj cu zona de acces ambulanțe, cu sală de așteptare pentru aparținători, avem şi zona de decontaminare. În principiu, accesul în noua unitate va fi controlat când nu vom putea intra fără a ne conduce cineva către zona de tratament”.
Prin intermediul acestui proiect au fost achiziţionată şi aparatură medicală în valoare de 958.000 de lei dar şi echipamente de distribuţie a gazelor medicale în valoare de 650.000 de lei.
În medie, într-un interval de 24 de ore, secţia UPU-SMURD Reşiţa are o adresabilitate, în medie de 120 de pacienţi. Oamenii trebuie să aibă răbdare atunci când ajung la Urgenţe, pentru că toţi vor fi trataţi în bune condiţii dar în funcţie de gravitatea cazurilor. E clar că cei care au probleme grave de sănătate vor avea prioritate, atrage atenţia managerul Spitalului Judeţean din Reşiţa, Mircea Călin Laza:
„În unitatea de primiri urgențe pe an avem în jur de 50.000 de pacienți care ne vizitează, undeva într-o medie de 120 pe 24h, vă dați seama, doar să identifici, să faci foile înseamnă timp. Triajul se va realiza conform tuturor normelor în vigoare și de aceea avem rugămintea ca pacienții să știe că atunci când ajung aici se vaface un triaj și în funcție de gravitatea pe care pacientul are, va intra sau va mai aștepta, probabil o juma de oră o oră”.