Păcăneleeeeee!
Sursa foto: fotomiraj.blogspot.com
Articol editat de Daiana Rosca, 28 iulie 2015, 12:44
Fie că vorbim de tradiţionalele păcănele, de barbut, de poker sau 21, ori alte denumiri mai mult sau mai puţin comerciale, jocurile de noroc dau dependenţă. După ce dau dependenţă, iau; iau tot: bani, casă, maşină, servici, familie, sănătate. Ba chiar şi mintea ne-o iau. Unele sunt legale, precum 6 din 49, pronosport sau celelalte pariuri sportive, altele se desfăşoară în cadru organizat, în cazinouri, în săli speciale sau chiar în emisiuni televizate.
Jocurile de noroc sunt disponibile pentru toate buzunarele, atât pentru cei cu bani mulţi cât şi pentru cei cu portofelele mai goale. Toate însă au un numitor comun: sunt nocive, teribil de nocive. Medicii spun că este o boală; familiile celor împătimiţi spun că nu mai rezistă; eu personal am cunoscut pe cineva, care după 10 ani de patimă chiar nu are nimic. Nu mai are casă, familie, servici….
Lăsând gluma la o parte, jocurile de noroc reprezintă o boală psihică, iar medicii spun că timpul necesar vindecării e acelaşi cu cel petrecut prin sălile de jocuri. La fel ca şi drogurile ori alcoolul. Jocurile de noroc te oamoară încet. Mai întâi îţi distrug psihicul şi ai face orice pentru banii necesari; orice însemnând furt, înşelăciune, tâlhărie şi chiar crime. Mai apoi te distrug pe plan social: rişti să pierzi prieteni, familie, respectul celor din jur, slujbă.
Istoria jocurilor de noroc se pierde în negura timpului şi existenţa lor este consemnată în multe manuscrise antice şi se ştie că erau prezente în societăţile orientale precum Egiptul Antic, China, Japonia, India, dar şi în Grecia sau Roma Antica.
În Marea Britanie, de exemplu, potrivit unui raport al Asociaţiei Medicale Britanice, 25% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani pariază şi joacă la aparatele cu fise, iar dintre aceştia, 5% manifestă semne de dependenţă faţă de acest tip de jocuri. Deşi dependenţa de jocuri de noroc este la fel de grea şi de gravă ca orice altă dependenţă, nu există o lege care să le interzică, mai mult decât atât, ele sunt acceptate şi tolerate din punct de vedere social.
Până la urmă toate aceste vicii se transpun în bani şi câştiguri fabuloase pentru unii şi nu există interes pentru stoparea acestora, sau măcar pentru un control mai amănunţit asupra vârstei celor ce le practică. Nu e de mirare atunci că un individ oarecare, a ajuns vedetă cu celebrul: „Păcăneleeeeeeee”!
(Dan Agache)
Sursa foto: fotomiraj.blogspot.com