Modernizarea Centrului Civic din Reșița poate începe vara aceasta
În momentul de față trei constructori au depus ofertele pentru licitație. Ofertanții nu sunt condiționați ce fel de rocă trebuie să folosească pentru pavare, în schimb a fost impusă duritatea materialelor.
Articol editat de Radio Resita, 8 aprilie 2019, 13:45 / actualizat: 8 aprilie 2019, 16:35
Dalele din piatră naturală sau prefabricată trebuie fixate în mortar de ciment, inclusiv colmatarea rosturilor. În schimb, grosimea pentru pavajul din piatră naturală fasonată sau a pavelelor auto-blocante va fi între 8 și 13 centimetri, pe un strat suport de nisip între 3 și 5 centimetri.
De asemenea, câștigătorul licitației trebuie să facă dovada că a mai executat astfel de lucrări în trecut și că a pus minimum 10.000 de mp de piatră ornamentală, în ultimii 5 ani.
Structura de rezistență actuală a aleii pietonale din Centrul Civic este alcătuită dintr-o dală din beton de ciment armat, dispusă pe straturi de zgură de furnal. Peste acest strat au fost puse dale din granit cu o grosime de 3 centimetri, care în prezent se află într-o stare avansată de degradare.
Proiectul prevede decaparea ultimului strat și înlocuirea acestuia cu o rocă naturală. Pentru a eficientiza drenarea apelor va fi proiectat un nou sistem de captare și colectare.
Pentru a facilita transportul alternativ, noua structură va fi astfel concepută pentru a facilita traficul cu bicicleta, role, skateboard sau alte mijloace nemotorizate. De asemenea, se vor amenaja trei zone de parcări pentru biciclete.
Locurile de repaus vor fi regândite și amplasate în apropierea spațiului verde existent și al arborilor. Întreg mobilierul urban va fi înlocuit, designul acestuia va fi unul contemporan, simplu și fără ornamente, care să se integreze în contextul unei piețe reprezentative. Se propune modernizarea și eficientizarea instalațiilor de iluminat public, prin folosirea tehnologie LED. De asemenea, toate cablurile aeriene vor fi introduse în subteran.
„În faza actuală s-au deschis plicurile cu ofertanții. Se va face analiza tehnică, după care va urma cea financiară și pe la sfârșitul lunii mai se declară câștigătorul. Dacă nu va face nimeni contestație, în următoarele două luni vom face proiectarea tehnică. În cazul acesta lucrările vor fi gata la sfârșitul anului. În cazul în care există contestații pe decizie, este posibil să nu facem nimic anul acesta”, a precizat primarul Municipiului Reșița, Ioan Popa pentru Radio Reşiţa.