Ascultă Radio România Reșița Live

Mircea Geoană este noul secretar general adjunct al NATO

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să-l numească pe fostul președinte al PSD și candidat la Președinția României, Mircea Geoană, în calitate de următor secretar general adjunct. El îl va înlocui pe Rose Gottemoeller din Statele Unite, care și-a preluat poziția în octombrie 2016.

Articol editat de Daiana Rosca, 17 iulie 2019, 16:09 / actualizat: 18 iulie 2019, 15:24

„Sunt bucuros să anunț numirea lui Mircea Geoană drept următorul secretar general adjunct. Este un avocat ferm al legăturii transatlantice și va aduce o experiență îndelungată în calitate de om de stat și diplomat la acest post. El va fi primul român care deține acest post superior. Sunt foarte recunoscător pentru Rose Gottemoeller. Abilitățile diplomatice și expertiza ei în politica internațională de securitate au fost de neprețuit Alianței, deoarece NATO continuă să se adapteze la un mediu de securitate mai imprevizibil”.

Jens Stoltenberg a făcut anunțul oficial pe contul său de Twitter. NATO a transmis, de asemenea, un comunicat de presă.

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a declarat, miercuri, că este mândru că a fost desemnat ca următor secretar general adjunct al NATO, poziţie ce reprezintă, în opinia sa, o recunoaştere a „importantei” contribuţii a României în cadrul Alianţei.

„Sunt mândru să fiu desemnat de către secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul secretar general adjunct. Este, deopotrivă, o uriaşă provocare şi o oportunitate de a reprezenta interesele Alianţei noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetăţeni. De-a lungul carierei mele diplomatice şi politice am promovat legătura transatlantică şi integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziţie-cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaştere a importanţei contribuţii a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susţinerea politică şi instituţională transpartinice de care s-a bucurat candidatura mea”, a scris Geoană, pe Facebook.

Mircea Geoană este fondatorul și președintele Institutului Aspen România. A fost președinte al Senatului României, ministru de externe și al ambasadorului României în Statele Unite.
El își va ocupa funcția la mijlocul lunii octombrie 2019.

Politicianul şi diplomatul Mircea-Dan Geoană s-a născut la Bucureşti, la 14 iulie 1958, conform site-ului senat.ro.

A absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. În perioada 1983-1990 a lucrat ca inginer la Trustul Energomontaj din Bucureşti. În 1987, s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

A intrat în corpul diplomatic în 1990, fiind repartizat ca referent în relaţia României cu Franţa. Un an an mai târziu, a fost numit director al Departamentului de Afaceri Europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În 1992, a absolvit un curs de perfecţionare la prestigioasa „L’Ecole Nationale d’Administration de Paris”. În 1999, a absolvit cursurile Harvard Business School – Program de dezvoltare managerială a Grupului Băncii Mondiale. Din 2005, are un doctorat în economie mondială (A.S.E. Bucureşti). A devenit director general al Direcţiei Generale pentru Asia, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul MAE, iar în 1994 a absolvit cursul despre instituţii democratice al NATO. În 1995, a fost numit director al Direcţiei Generale pentru Europa, America de Nord, America Latină, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. În perioada 1993-1995, Mircea Geoană a fost şi purtător de cuvânt al MAE.

În februarie 1996, a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Washington, fiind cel mai tânăr ambasador al corpului diplomatic român. În decembrie 2000, Mircea Geoană a fost desemnat ministru al Afacerilor Externe, funcţie deţinută până în decembrie 2004. În calitate de ministru de externe Mircea Geoană a coordonat, în 2001, preşedinţia în exerciţiu a OSCE. Pentru câteva luni, în 2004, el a asigurat din partea României preşedinţia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). În 2005, a îndeplinit mandatul de reprezentant personal al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru Georgia. Mircea Geoană a devenit membru al Partidului Social Democrat (PSD) în 2001, ocupând funcţia de vicepreşedinte al acestei formaţiuni (2001-2005).

În anul 2004, a candidat la alegerile pentru Primăria Capitalei, dar a pierdut din primul tur de scrutin în favoarea lui Traian Băsescu. În 2004, a lansat proiectul-program „România Socială” care propune o viziune inovatoare asupra dezvoltării societăţii româneşti. În acelaşi an, Mircea Geoană a devenit senator de Dolj, preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Senatului şi membru al Comisiei Parlamentului pentru Integrare Europeană.

A fost ales preşedinte al PSD, la 21 aprilie 2005. La 10 decembrie 2006, a fost reconfirmat în funcţie de Congresul Partidului Social Democrat. În ianuarie 2006, a fost ales copreşedinte al Comitetului Internaţionalei Socialiste pentru Europa de Sud-Est, funcţie deţinută împreună cu liderul Partidului Socialist Bulgar, Serghei Stanişev.

La 30 noiembrie 2008, în urma alegerilor parlamentare, Mircea Geoană a câştigat cel de-al doilea mandat de senator, în circumscripţia electorală nr. 5 din judeţul Dolj, obţinând 65% din voturile exprimate. Mircea Geoană a fost ales preşedinte al Senatului la 22 decembrie 2008, el succedând lui Nicolae Văcăroiu la conducerea Camerei superioare a Parlamentului. A fost revocat din funcţie la 23 noiembrie 2011.

Mircea Geoană a candidat, la alegerile din 9 decembrie 2012, pentru Senat, în Colegiul 5 Dăbuleni-Segarcea din Dolj, unul din cele mai mari colegii din ţară, obţinând 46.833 de voturi, un scor de 70,75%. În 2012, a fost preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României. În perioada 20 decembrie 2012-7 octombrie 2013 a fost membru în Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României.

În 2013, a devenit preşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Aderarea României la spaţiul Schengen. În 2014, a fost membru în Comisia Românilor de Pretutindeni şi Înalt Reprezentant al primului-ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică.

În mai 2009, Consiliul Naţional al PSD l-a desemnat drept candidatul Partidului Social Democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009. La 2 octombrie 2009, şi-a anunţat în mod oficial candidatura, în cadrul Congresului PSD, el participând în premieră la cursa prezidenţială. La 21 octombrie 2009, Mircea Geoană şi-a depus oficial la BEC candidatura pentru alegerile prezidenţiale.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie 2009, furnizate de Biroul Electoral Central (BEC) la 26 noiembrie 2009, Mircea Geoană, candidat al Alianţei PSD+PC a obţinut în primul tur 31,15% din voturi. Acesta a reuşit să treacă în turul al doilea al prezidenţialelor, contracandidatul său fiind Traian Băsescu (32,44%). Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidenţiale în urma celui de-al doilea tur de scrutin din data de 6 decembrie 2009. Potrivit datelor centralizate de BEC, Mircea Geoană, a fost votat de 5.205.760 de alegători, adică 49,66%, în timp ce contracandidatul său, Traian Băsescu, a obţinut 5.275.808 voturi, reprezentând 50,33%.

La 18 februarie 2010, Mircea Geoană şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea Partidului Social Democrat. Acesta a pierdut însă funcţia de preşedinte al PSD, obţinând 781 de voturi la alegerile care au avut loc în cadrul Congresului Extraordinar al partidului, la 20 februarie 2010, în timp ce contracandidatul său, Victor Ponta a avut 856 de voturi.

Biroul Permanent Naţional al PSD a decis prin vot, la 13 decembrie 2010, sancţionarea cu suspendare pentru şase luni din partid a lui Mircea Geoană. La 14 noiembrie 2011, Biroul Permanent Naţional al PSD a decis, în unanimitate, excluderea sa din partid pentru încălcarea statutului partidului, iar câteva zile mai târziu la 22 noiembrie 2011, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis excluderea lui Mircea Geoană din partid.

La 16 martie 2012, Mircea Geoană a lansat o platformă apolitică, numită „România noastră”, cu scopul declarat de „a aduna energiile pozitive din societate pentru o Românie dezvoltată”.

A revenit în PSD în octombrie 2012, unde a rămas până în noiembrie 2014. În aprilie 2015, Mircea Geoană a lansat Partidul Social Românesc. În decembrie 2017, partidul a organizat un congres în cadrul căruia s-a luat decizia de a se autodesfiinţa. Din 2006, este fondator şi preşedinte al Institutului Aspen România, membru în board-ul Institutelor Aspen din SUA, Italia şi Germania, potrivit aspeninstitute.org.

Membru fondator al Harvard Club Romania – Republica Moldova, al Ecole Nationale d’Administration şi preşedinte de onoare al Institutului George C. Marshall. În 2010, a înfiinţat ONG-ul numit „Comitetul Naţional pentru Dezvoltare”, se arată pe pagina oficială de Facebook a CND.

Printre lucrările publicate de Mircea Geoană se numără: „Politica externă a României la începutul secolului XXI” (2005); „America, Europa şi Modernizarea României – Fundamente pentru un proiect românesc de societate” (2006), „Modelul Social Românesc – Calea către o altă Românie” (2008). În noiembrie 2009 a lansat cartea autobiografică intitulată „Încredere”.

Este co-autor al recentului volumul „Open Door: NATO Enlargement and Euro-Atlantic Security in the 1990s”, publicat de Johns Hopkins School of Advanced International Studies şi Brookings Institution Press, arată nato.int.

A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler în decembrie 2000. În octombrie 2002, a fost decorat cu Legiunea de Onoare a Franţei, cea mai înaltă distincţie civilă şi militară a acestei ţări. În 2013, a primit distincţia italiană „Stella della Soliedarita”, potrivit site-ului senat.ro.

Etichete:
Inundaţii în Spania: bilanţul provizoriu urcă la 214 morţi
Internațional duminică, 3 noiembrie 2024, 10:25

Inundaţii în Spania: bilanţul provizoriu urcă la 214 morţi

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea şi prim-ministrul Pedro Sanchez vizitează duminică sud-estul ţării, unde inundaţii de o violenţă fără...

Inundaţii în Spania: bilanţul provizoriu urcă la 214 morţi
Bilanţ devastator în Spania. Peste 200 de persoane au murit
Internațional sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:53

Bilanţ devastator în Spania. Peste 200 de persoane au murit

Bilanţ devastator în Spania unde peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa. A fost emisă o atenţionare de calatorie pentru regiunea spaniola...

Bilanţ devastator în Spania. Peste 200 de persoane au murit
Atac armat la o petrecere de Halloween
Internațional vineri, 1 noiembrie 2024, 21:18

Atac armat la o petrecere de Halloween

Un atac armat a avut loc în centrul orașului Orlando, unde mii de oameni participau la o petrecere de Halloween. Un adolescent de 17 ani a deschis...

Atac armat la o petrecere de Halloween
Au fost înregistraţi 160 de morți în urma inundaţiilor din Spania
Internațional vineri, 1 noiembrie 2024, 08:19

Au fost înregistraţi 160 de morți în urma inundaţiilor din Spania

Au fost înregistraţi 160 de morți în urma inundaţiilor din Spania. Furtuna pare că s-a mutat în Andaluzia. Zeci de mii de spanioli au petrecut...

Au fost înregistraţi 160 de morți în urma inundaţiilor din Spania
Internațional miercuri, 30 octombrie 2024, 12:38

Cel puţin 95 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din Spania

Cel puţin 95 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din Spania. UPDATE: Spania se confrunta cel mai mare dezastru de inundatii din...

Cel puţin 95 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din Spania
Internațional miercuri, 30 octombrie 2024, 09:26

Nouă persoane au fost rănite într-un atac rus cu dronă la Kiev

Nouă persoane au fost rănite într-un atac rus cu dronă la Kiev, între care şi o fetiţă de 11 ani. Atacul a avut loc în noaptea de marţi...

Nouă persoane au fost rănite într-un atac rus cu dronă la Kiev
Internațional marți, 29 octombrie 2024, 10:37

Conservatorii populişti conduşi de Boiko Borisov au câştigat alegerile din Bulgaria

Conservatorii populişti conduşi de Boiko Borisov au câştigat alegerile din Bulgaria. Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare de duminică...

Conservatorii populişti conduşi de Boiko Borisov au câştigat alegerile din Bulgaria
Internațional sâmbătă, 26 octombrie 2024, 06:27

Armata israeliană a lovit ţinte militare din Iran

Mai multe explozii au fost raportate în capitala Teheran. SUA au cerut Iranului să nu riposteze. UPDATE – Iranul afirmă că Israelul a...

Armata israeliană a lovit ţinte militare din Iran