Lucian Miclău: Directorii trebuie să comunice cu părinții fără a-i îndemna să își ţină copiii acasă
Profesorii vor intra de luni, 22 mai în grevă generală, pe termen nelimitat, după ce negocierile principalelor sindicate din învăţământ cu premierul Nicolae Ciucă şi reprezentanţii Guvernului au eşuat.
Articol editat de Casandra Silitra, 22 mai 2023, 10:03
În acest context, în cursul zilei de vineri, 19 mai, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, a avut loc o videoconferinţă cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, urmată de o alta, cu directorii unitpţilor de învăţământ din judeţ.
„A avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin o video conferință cu conducerea Ministerului Educației din România în care ni s-a cerut situația reală din teren.
Într-adevăr, noi, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, am solicitat unităților de învățământ o situație statistică privind numărul de angajați, cadre didactice sau personal didactic auxiliar sau personal nedidactic, care participă la această grevă și dintr-un total de 4.072 de angajați ai sistemului de învățământ din județul Caraș-Severin și dintr-un total de 2.982 cadre didactice, participă la grevă un total de 2.363 de angajați, dintre care 1.854 sunt cadre didactice.
Vreau să specific următorul aspect: noi nu am solicitat unităților de învățământ lista nominală a cadrelor didactice, personal didactic auxiliar sau personal nedidactic care participă la grevă. Noi am solicitat doar cifrele.
Dorim să avem o poză de moment pentru că și nouă, la rândul nostru, ni se solicită acest tip de informații de către Ministerul Educației Naționale.
De asemenea, noi nu suntem împotriva desfășurării acestei greve. Noi recunoaștem drepturile cadrelor didactice, inclusiv dreptul de a protesta, dar în același timp dorim să ne asigurăm că în această perioadă este asigurat și dreptul copiilor la educație și în acest sens vreau să vă transmit exact ce ne-au transmis și le la Ministerul Educației și ce am transmis noi, la rândul nostru, directorilor unităților de învățământ cu ocazia videoconferințe pe care noi am avut-o.
Faptul că nu ne permitem să ținem copiii acasă, iar directorii trebuie să comunice cu părinții fără a îndemna părinții să nu își trimită copiii la școală, indiferent că vorbim de directori, indiferent că vorbim de diriginte sau indiferent că vorbim de profesorii care predau la clasă, pentru că dreptul la educație este un drept garantat de constituție.
Există unităţi de învăţământ cu un procent de 100% de participare la grevă. Doar că directorii în momentul în care au completat formularul respectiv s-au trecut și pe ei, dar directorii nu au dreptul legal să facă greve, ei fiind angajatori. Rezultă din aceste situații că nu există unități de învățământ în județul Caraș-Severin în care toate cadrele didactice participă la grevă. Aici, luând în considerare și directorul, directorul s-a trecut ca și cadru didactic.
În momentul în care am avut o discuție în cadrul videoconferinței cu directorii unităților de învățământ, ei de fapt au realizat că s-au trecut acolo greșit pe listele respective și nu există un procent de 100%.
Poate să fie un procent de aproape 100% excluzând directorul unității de învățământ. Nu avem școli în care să participe 100% pentru că directorul automat este și cadru didactic.
În situația în care există un procent mare de profesori care participă la grevă, supravegherea se va face de către celelalte cadre didactice care nu participă la grevă.
Acum noi nu putem ști. În momentul ăsta asta este doar o poză de moment pentru ziua de luni. Poți, de exemplu, să se răgândească unele cadre didactice, pot, altele care au afirmat că intră în grevă și s-au trecut pe acele liste între timp să nu mai intre în grevă. Asta este doar o poză de moment și probabil că în decursul săptămânii viitoare, în timp ce lucrurile decurg spre o anumită țintă, noi putem să avem de fapt și o poză reală.
Doar că la nivelul Ministerului Educației Naționale cât și la nivelul Guvernului România au loc negocieri cu sindicatele din învățământul preuniversitar, inclusiv renegocierea contractului colectiv de muncă sau negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, astfel încât lucrurile sunt într-o continuă mișcare,” a declarat pentru postul nostru de radio, inspectorul şcolar general din Caraş-Severin, Lucian Miclău.
Preşedintele Sindicatului dascălilor Cărăşeni, Carmen Rugină, susţine că, nu există un conflict cadre didactice-elevi-părinţi, conflictul este între cadrele didactice şi Guvern.
„Aşa cum am intuit, încă de la marşul de protest care s-a consumat în data de 10 mai la Bucureşti, mi-am dat seama că ne venind nimeni să discute cu noi, nefiind chemaţi liderii de sindicat să aibă loc o negociere reală, lucrurile se vor duce, se vor rostogoli şi până la urmă n-avem cum să evităm greva generală.
Am primit câteva promisiuni nemulţumitoare pentru noi şi neacoperitoare pentru solicitările noastre şi aşa că de luni vom intra în grevă generală începând cu ora 8:00 şi pentru asta colegii directori sunt nevoiţi să facă orare speciale, având în vedere că probabil nu toţi colegii vor fi de acord cu greva.
Rugămintea mea însă şi mesajul pe care eu vreau să-l transmit este următorul: nu există un conflict profesor-elev-profesor-părinţi. Există un conflict profesor-guvern.„
În acelaşi timp, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Caraş-Severin, Darius Lăpădat, a declarat pentru postul nostru de radio că elevii susţin greva generală a profeorilor.
„Consiliul Elevilor din Caraş-Severin susţine greva generală a profesorilor care va începe din 22 mai.
Este foarte clar că e nevoie de schimbare în învăţământul românesc. Elevii din învăţământul românesc au nevoie de o şcoală de calitate care s-a pierdut în urma pandemiei, dar în acelaşi timp încurajăm profesorii să vină la ore, chiar dacă nu predau. Încurajăm profesorii să vină la catedră deoarece e nevoie de oameni care să supravegheze elevii ca să nu se ajungă la alte probleme.
Din punct din punctul meu de vedere, problema pierderii materiei nu cred că se va adânci, ba din contră, elevii mai au 2 săptămâni de şcoală după care, după minivacanţa de 1 iunie, deja începe încheierea mediilor, timp în care nu se vor mai face neapărat ore, ci se vor încheia mediile.
Deci practic se vor pierde doar 2 săptămâni de şcoală care se pot recupera după grevă, dar e mult mai important să se facă grevă acum deoarece dacă nu facem acum grevă şi dacă nu ne spunem acum oful s-ar putea să fie prea târziu.„
În judeţul Caraş-Severin, 57% dintre cadre didactice au votat pentru grevă , iar în Timiş, 45%.