Jean-Claude Juncker a propus relansarea şi reformarea Uniunii Europene… în România!
Sursă: Rador
Articol editat de Daiana Rosca, 14 septembrie 2017, 08:02
Sibiul a fost ales chiar de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, în discursul de ieri despre viitorul Uniunii, ca un loc potrivit în care cele 27 de ţări rămase să-şi exprime public unitatea după Brexit.
Jean-Claude Juncker: „Cer preşedintelui Tusk şi României, care va exercita preşedinţia Consiliului European în cursul primului semestru al anului 2019, să organizeze un summit special în România, la 30 martie 2019. Dorinţa mea ar fi ca acest summit să se ţină în frumosul oraş Sibiu, cunoscut şi sub numele de Hermannstadt. Ne vom reuni aici pentru a lua deciziile necesare construirii unei Europe mai unite, mai puternice şi mai democratice”.
Preşedintele Junker a mai anunţat şi lansarea unui instrument al Comisiei Europene, care să sprijine tehnic statele care nu sunt încă membre ale zonei euro, precum ţara noastră. Şi nu sunt singurele veşti bune pentru români, din discursul rostit de Jean-Claude Junker în Parlamentul European. Un discurs în care România a fost ţara cea mai des menţionată de preşedintele Comisiei Europene.
„Este momentul să construim o Europă mai unită, mai puternică şi mai democratică pentru 2025″, spunea preşedintele Comisiei, în discursul rostit în faţa Parlamentului. El a anunţat trei principii clare, care ar trebui să stea la baza viitorului Europei: libertatea, egalitatea de drepturi şi statul de drept. La capitolul egalitate el a afirmat, între altele, că este inacceptabil ca în epoca actuală să existe încă în Europa copii care mor din cauza unor boli eradicate demult. Copiii din România sau Italia trebuie să aibă acces egal la vaccinul împotriva rujeolei cu ceilalţi copii din ţarile membre, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, adăugând că într-o Europă a egalităţii nu pot fi consumatori de mâna a doua. Pentru a-şi întări unitatea, Uniunea trebuie să devină mai incluzivă, a apreciat Jean-Claude Juncker şi aici a precizat că ar trebui ca Spaţiul Schengen să fie deschis imediat pentru Bulgaria şi România, iar penttru Croaţia atunci când va îndeplini criteriile. Preşedintele Comisiei Europene a menţionat că anul viitor va acorda personal o atenţie particulară României şi ţărilor baltice, care îşi vor celebra un secol de existenţă, ţari fără de care Europa nu ar fi completă.
La Bucureşti, Preşedinţia şi Guvernul au salutat propunerile făcute de şeful Comisiei Europene. Preşedintele Klaus Iohannis, originar din Sibiu şi fost primar al acestui oraş, a apreciat susţinerea Comisiei Europene pentru aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen şi la zona euro, iar premierul Mihai Tudose a remarcat că a fost pentru prima dată când executivul comunitar nu a criticat România. Este un mesaj extraordinar, care apreciază demersurile pe care le-au făcut toţi românii, a spus primul ministru.
Sursă: Rador