Grup infracțional organizat reținut pentru mită și contrabandă
De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul NYMYZHAN VITALII IVAN, persoană cu dublă cetățenie româno-ucraineană, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– dare de mită, (2 infracțiuni),
Articol editat de Mirabela Afronie, 22 aprilie 2015, 13:57
În completarea comunicatului nr. 746/VIII/3 din 21 aprilie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 21.04.2015, a inculpaților:
ŞULEAP VASILICĂ, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– contrabandă, comisă în forma colectării, deţinerii, producerii, transportului, preluării, depozitării, predării, desfacerii şi vânzării bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, în formă continuată.
SOFRONIE DUMITRU DANIEL, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la contrabandă, comisă în forma introducerii în sau scoaterii din ţară prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, în formă continuată.
De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul NYMYZHAN VITALII IVAN, persoană cu dublă cetățenie româno-ucraineană, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– dare de mită, (2 infracțiuni),
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
De la începutul anului 2015 și până în prezent, inculpatul Nymyzhan Vitaliy Ivan a constituit și coordonat un grup infracțional la care au aderat ulterior și inculpații Şuleap Vasilică și Sofronie Dumitru Daniel, împreună cu alte persoane, al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni de corupție și contrabandă cu țigări fabricate în Republica Ucraina.
În acest sens, la datele de 19 respectiv 26 martie 2015, inculpatul Nymyzhan Vitaliy Ivan a oferit câte 2.000 euro cu titlu de mită unui lucrător vamal (denunțător în cauză), pentru ca acesta din urmă să-i faciliteze tranzitarea ilegală prin PTF Siret a câte 19 baxuri de țigări din Republica Ucraina, prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în legătură cu controlul mijlocului de transport, potrivit înțelegerii anterioare dintre cei doi.
În dimineața zilei de 21 aprilie 2015, inculpatul Sofronie Dumitru Daniel a fost prins în flagrant, la volanul mașinii sale în timp ce se deplasa spre localitatea Siret, dinspre punctul vamal cu același nume, însoțind un autoturism în care se aflau produsele de contrabandă.
Urmare a verificării tehnice și a percheziției efectuate în interiorul autoturismului respectiv, s-au găsit 10.619 pachete cu țigări și 58 de sticle de 0,5 litri, conținând whisky marca Black Jack, care nu erau însoţite de documente vamale.
De precizat este faptul că, transportul de țigări a fost comandat și coordonat de către inculpatul Nymyzhan Vitaliy Ivan, iar beneficiarul era inculpatul Şuleap Vasilică, acesta fiind cel care prelua “marfa” imediat ce aceasta era adusă la locul de depozitare de către membrii grupului.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Inculpaților Şuleap Vasilică și Sofronie Dumitru Daniel li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 22 aprilie 2015, Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Față de inculpatul Nymyzhan Vitaliy Ivan, procurorii anticorupție solicită măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile.
În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Departamentului de Informații și Protecție Internă.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.