Frica de a ajunge intubat la ATI, creşte numărul celor care se vaccinează cu prima doză în Caraş-Severin
Valul 4 al pandemiei de coronavirus a crescut ritmul vaccinării în Caraş-Severin, deşi rata se menţine în continuare scăzută, sub 30%.
Articol editat de Mirabela Afronie, 19 octombrie 2021, 15:39
Medicul Mădălina Morărescu, coordonatorul centrului de la Liceul de artă Sabin Păuţa din Reşiţa spune că în ultimele săptămâni, trendul este ascendent.
Fiind în vârful valului patru, oamenii au încep uşor-uşor să conştientizeze, încep să fie mai deschişi la minte. Aproape că s-a triplat numărul de vaccinării, iar 30% din vaccinările zilnice sunt la prima doză. Majoritatea preferă Johnson & Johnson, fiind o singură doză, o singură înţepătură. Sperăm să crească cât mai mult ritmul de vaccinare, să fie cât mai mulţi doritori de doza întâia pentru a ridica nivelul vaccinării şi a fi mai protejaţi.
Pentru prima dată, în judeţul Caraş-Severin, numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a fost mai mare decât al celor care doresc să îşi întărească imunitatea.
Cresc cifrele celor care se vaccinează cu prima doză, ceea ce nu poate decât să ne bucure, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Daniel Botgros.
Ne bucurăm de faptul că numărul de persoane vaccinate cu prima doză este destul de mare, chiar mai mare şi decât al acelora imunizate cu doza a treia. În ultimele 24 de ore s-au administrat un total de 964 de doze anti-COVID-19. Dintre acestea putem spune că 297 de persoane au fost vaccinate cu doza a treia, 71 cu doza a doua şi 596 de persoane cu doza întâia.
Oamenii spun că au amânat să se vaccineze de frica reacţiilor adverse sau pentru că nu au crezut în eficienţa acestui ser.
Având o anumită vârstă, mi-a fost foarte frică de reacţiile adverse. Am auzit pe la televizor de tot felul de reacţii, nu ştiu dacă este adevărat sau mai puţin adevărat. Locuiesc cu fiul meu, cu nora şi am şi o nepoţica de doi ani. Ei sunt vaccinaţi şi le este frică pentru mine.
Nu am niciun motiv anume pentru care nu m-am vaccinat până acum. Pur şi simplu acum am luat decizia, am fost hotărâtă. Nici acum nu cred 100% în vaccin. Nu cred că îmi face rău dar nici nu ştiu dacă mă poate ajuta. Proporţia era de 50-50, iar acum a înclinat puţin balanţa.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dacă se menţine acest ritm, România va ajunge peste doi ani şi jumătate la o acoperire vaccinală de 70%.
Autorităţile atrag atenţia că persoanele vaccinate cu schemă completă au avut un risc de peste 5 ori mai mic de a se infecta cu SARS CoV-2, comparativ cu persoanele care nu au fost vaccinate cu schemă completă.
Prin vaccinare împotriva COVID-19:
– se reduce riscul de infectare;
– se reduce riscul de transmitere a virusului;
– se reduce considerabil riscul de spitalizare;
– se reduce considerabil riscul de deces.
Între timp, România a înregistrat noi recorduri negative de cazuri de coronavirus şi de decese.
În ultimele 24 de ore, 18.863 de persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul SARS-COV-2, iar 561 au murit. La terapie intensivă se află în acest moment, 1.805 de pacienţi, dintre care 36 sunt minori.
În judeţul Caraş-Severin, au fost raportate 152 de noi infectări şi 9 decese. În spitalele din Reşiţa, Caransebeş şi Oraviţa sunt internaţi 243 de bolnavi, 20 la ATI.