[EDITORIAL] Ne întoarcem „înainte”?
Articol editat de Alin Datcu, 18 martie 2014, 09:01
Întoarcerea în trecut nu mai pare să fie doar o frază de prin cărți sau una rostită simandicos pe ici, pe colo, ci un fapt palpabil, dovedit prin exemple clare. Două senzații de deja-vu am avut în aceste zile, generate de vestici și estici, însă pe modelul optzecist/ceaușist din urmă cu ceva ani, de pe la noi din România. Primul vine de la tovarășii sovietici, care au simulat un referendum prin Crimeea, referendum ce a avut rezultate amețitoare, peste 95% dintre votanți fiind pentru reintegrarea cu Rusia. Iar asta, în condițiile în care populația rusă este pe la 55 de procente, diferența fiind: ucraineni – 24%, tătari – 12%, bieloruși și așa mai departe. Am putea crede că doar rușii au fost la vot, dar culmea este că prezența la referendum a fost de peste 83%, iar tătarii au spus de multe ori că ei vor să fie lăsați în pace, să rămână în Ucraina. Deci, o nouă dovadă că în urnă intră ce vrei, iar rezultatul iese cum trebuie. Dar parcă exemple de gen am văzut și pe la noi, explicația fiind că ne leagă istoria…
Pășind mai spre vest, până în cea mai frumoasă și îndrăgostită capitală europeană, Parisul, am realizat că aici autoritățile clar au consultat arhivele de stat ale României și și-au însușit o măsură de mult uitată. Cine își mai amintește de duminicile în care aveau voie să circule mașinile cu soț, pentru ca săptămâna următoare să vină rândul celor fără soț. Ei, dacă vreți o felie de amintiri, mergeți în Franța, acolo unde s-a decis ca ieri să circule doar mașinile cu număr impar, iar astăzi, marți, să fie rândul vehiculelor cu numere pare. Cine nu respectă, amendă 35 de euro! Ce s-ar întâmpla dacă cineva ar decide acest lucru la noi, câți ar striga că ne întoarcem în comunism? Să nu uit motivul pentru care această decizie a fost pusă în aplicare, respectiv nivelul crescut de poluare în centrul Parisului!
Și ca să nu rămânem ancorați în trecut, să revenim în prezentul nostru drag, acolo unde România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește creșterea medie a prețurilor în ultimele 12 luni, ceea ce ne conferă un nedorit titlu de campioană a scumpirilor. Nu-i așa că parcă vă vine să deveniți nostalgici?
Sursa foto: www.erepublik.com