[EDITORIAL] Bacalaureat 2014 – ce mai vaiet, ce mai zbucium…
Articol editat de Alin Datcu, 29 mai 2014, 09:40
După un an de studii aprofundate și tot felul de examene și simulări de examene, pentru liceenii din din ultimul an va veni, nu vacanța, ci marele examen de bacalaureat, altădată fiind examenul de maturitate! Dacă până acu’ vreo doi-trei ani bacalaureatul democratic era, vorba cântecului, „destin străvechi / cu cireșe la urechi”, deodată a devenit un examen de jale! Că s-au hotărât mai-marii peste învățământ să vadă cât de deștepți sunt, pe bune!, majorii țării, iar țara s-a îngrozit de rezultate!
Credeți că este cineva pătruns de aceste rezultate ale ultimilor ani la bacalaureat? Că mai suspină câte unu pe ici, pe colo, că alții încă se arată minunați de cifre…. dar sunteți convinși că a priceput cineva ceva – și mai ales cine trebuie! – ceva din toată jalea asta?… Mira-m-aș, că de s-ar fi înțeles ceva, bacalaureatul nu ar mai fi privit ca pe o sperietoare, ci ca pe un examen cu adevărat de maturitate, care te ajută să intri în viață!…
Or, tocmai asta-i întrebarea : la ce-i ajută bacalaureatul pe…. bacalaureați? Nu de alta, dar privind viitorii maturi la modelele pe care patria le scoate la înaintare, câte dintre aceste vedete autohtone au trecut măcar pe la bacalaureat? dacă-i privesc liceenii pe colegii lor din anii anteriori, câți dintre bacalaureați au reușit să se afirme în țară și câți dintre cei fără bacalaureat sunt realizați peste granițe? De se mai uită viitorii aspiranți la bacalaureat la absolvenții de facultate, câți lucrează în domeniile în care s-au licențiat?… Ș-atunci, cum să nu fie aspirantul la maturitate derutat încă înainte de a păși în viață și să nu înțeleagă la ce-i folosește în viitorul apropiat diploma asta, decât să se laude peste ani în fața nepoților ce deștept a fost odată bunicul lor, dar nu l-a văzut nimeni!
Nu e suficient că la absolvirea liceului elevul susține un examen și, dacă pe lângă minte mai are și noroc, se alege cu diploma de bacalaureat! Mai trebuie să știe la ce-i folosește diploma asta și, mai ales, generațiile dinaintea lui să-i demonstreze că bacalaureatul nu este doar o aflare în treabă și munca lui de pe băncile școlii va fi recunoscută – dacă nu și plătită! – de societatea care și pentru care se pregătește!… Și, după cum spunea cineva : Bacalaureatul este doar un concept. În viața de zi cu zi dai mereu câte un bacalaureat!
(Paul-Sever SMADU)