[EDITORIAL] Apa, aerul și fraierul
Articol editat de Alin Datcu, 22 martie 2014, 15:26
Știam odată că… „cea mai bună băutură este apa de izvoare / o beau cerbi și căprioare / nu și clasa muncitoare”!… Între timp clasa muncitoare e pe cale de dispariție, iar apa – zic unii – nu e bună nici la plămâni! Și, totuși, medicii ne recomandă astăzi să bem doi litri de apă în fiecare zi… După sau înainte? Asta nu ne spun medicii și nici noi nu vrem să le dăm apă la moară, ca să stârnească vreo furtună într-un pahar cu apă! Ș-apoi, cum se spune : „Omul e șaptezeci la sută apă. Unii se mulțumesc cu atât, alții, pentru a fi mai compleți, adaugă treizeci la sută… vin”!
Dar să nu batem apa în piuă, mai ales că apa începe să fie tot mai puțină pe glob! Că și ăsta e un paradox al planetei noastre : să fim înconjurați de ape, dar să riscăm ca să murim de sete! Doar spune un proverb chinezesc : nu-i nevoie să bei toată apa mării ca să-ți dai seama că este sărată!… Unde mai punem că nici nu suntem atât de dotați precum cămila, care măcar problema aprovizionării cu apă a rezolvat-o! Dar, poate că aceasta să fie soluția alimentării cu apă la noi : în loc să sape canalizări, autoritățile mai bine cumpără cămile!…
La noi, până și politica e apă… de ploaie, da’ tot apă este! Nu e de mirare că avem mulți politicieni care au intrat la apă… și încă mai este loc! Pentru că, vorba ceea, sângele apă nu se face și odată ajuns la putere e cam greu să te abții ca să nu încerci marea cu degetul! De aceea, după două decenii și jumătate de democrație mai mult sau mai puțin originală, încă nu am ieșit din dilema : România are ieșire la mare sau intrare la apă? (Paul Sever-Smadu)
Sursa foto: www.descopera.ro