Maestrul sportului Ioan Wittmann, membru marcant al AOR Caraș-Severin, va fi înmormântat astăzi la Rusca
Profesorul emerit, Ioan (Johann) Wittmann, maestru al sportului, membru fondator al Academiei Olimpice Române, filiala Caraş-Severin a încetat din viață în data de 25 octombrie, în urma unei îndelungi suferințe.
Articol editat de Cristina Corocan, 27 octombrie 2019, 12:52 / actualizat: 28 octombrie 2019, 12:07
Prof. Ioan Wittmann a participat, chiar dacă avea o vârstă înaintată, la diferite evenimente sportive, fiind un adevărat exemplu pentru tânăra generație. A pledat pentru sport ca domeniu prioritar, oferind soluţii astfel încât românii să facă mai multă mişcare, iar România să devină din nou competitivă în sport la nivel internaţional.
Cel care și-a dedicat toată viața sportului, și atletismului în special, s-a născut la Reșița în data de 27 decembrie 1930. A avut o bogată carieră sportivă, fiind campion național la atletism. A fost director al Liceului cu Program Sportiv din Timișoara în perioada 1969-1971. A predat ca profesor voluntar la Liceul Sf. Dimitrie din Teregova.
A fost cetățean de onoare al comunei Teregova pentru contribuția adusă la dezvoltarea comunității.
În anii 50 a inaugurat o tabără sportivă în Poiana Rusca, la care luau parte sportivii performeri. În anul 1960 s-a căsătorit cu prof. de sport Sanda Wittmann.
An de an, în fiecare vară, organizau tabere cu elevii Liceului cu Program Sportiv, până în anul 1977 când s-au stabilit în Germania.
După revoluție s-au întors la Timișoara și în satul Rusca, acolo unde au construit o pensiune de vis, care timp de mulți ani a găzduit și activitatea studioului Radio Reșița -”Cozia”, o subredacție de unde se realiza radioprogramul „Vacanța cu Radio Resita, Radio Semenic” și emisiunile ”La o ceașcă de cafea”.
În apropierea pensiunii au construit o bisericuță, loc de rugăciune al sătenilor.
Familia Wittmann a trecut printr-o mare suferință după ce, în anii șaptezeci, a pierdut primul copil, o fetiță de doar 5 ani, care s-a îmbolnăvit grav și a decedat.
Nimic nu avea să-i ”doboare” mai tare, ca atunci când și-au pierdut și al doilea copil, fiul cel mare, care a decedat în anul 2014 în Germania, la doar 57 de ani. Cenușa umană a acestuia a fost adusă în Poiana Rusca.
Profesorul Ioan Wittmann a suferit cumplit după moartea fiului său și s-a îmbolnăvit. După cum ne-a mărturisit Ion Stepanescu un apropiat al familiei: ”dl. profesor a suferit mult, stătea în ultimul timp zile și nopți la biserică, unde este cenușa umana a fiului său. Nu a putut să treacă și peste această suferință”.
A decedat în dimineața zilei de 25 octombrie 2019, la Timișoara, la vârsta de 89 de ani.
Trupul său a fost adus la Rusca și depus în biserica înălțată la inițiativa familiei. Acolo cei care l-au cunoscut își pot lua rămas bun.
Înmormântarea va avea loc luni, 28 octombrie 2019 la ora 14.00.
DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE!
sursa foto: Radio Reșița, Doru Bălășoiu, Ion Stepanescu, Universitatea Eftimie Murgu din Reșița