Demiteri, demisii şi incertitudine
Articol editat de Daiana Rosca, 4 noiembrie 2015, 16:34
Tragedia din clubul bucureştean de la sfârşitul lunii trecute, a declanşat o serie de proteste care au culminat astăzi cu demisia premierului Victor Ponta.
Gestul considerat „tardiv” de liberali, reprezintă intrarea României într-o perioadă de incertitudine, cel puţin din punct de vedere politic. Aceeaşi liberali solicită demisia parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate, cu un an mai devreme. Liderii partidelor din coaliţia aflată până astăzi la guvernare resping categoric această idee. PSD-ul aşteaptă consultările cu preşedintele Iohannis, UNPR-ul a anunţat deja că nu va mai intra la guvernare deocamdată, UDMR-ul speră ca fi cooptat în noul executiv, iar ALDE rămâne credincios fostului aliat, PSD.
Atâta doar că mingea e în terenul preşedintelui, care ar putea încerca un premier şi un guvern aşa cum şi l-a dorit din decembrie anul trecut, lucru care ar putea duce la alegeri anticipate. Nu cred că actualii membrii ai Parlamentului României s-ar putea gândi măcar pentru o clipă la demisie sau la alegeri anticipate din motive de verticalitate şi interes personal.
Situaţia politică incertă a viitorului cabinet, lipsa unui buget ce ar trebui votat în parlament, o serie de programe naţionale şi europene suspendate sine die, contextul european destul de dificil şi conflictul din nordul ţării, reprezintă o serie de probleme pe care ţara noastră nu le poate gestiona cu un guvern interimar.
Interesant mi se pare contextul în care această cădere de guvern a venit: un protest de câteva ore a unor tineri în marea lor majoritate, vreo 25 de mii la număr. Prea puţini dintre ei au solicitat demisia lui Ponta. Cele mai multe lozinci scandate au fost „Jos corupţi, Jos Piedone, luaţi labele de pe ţară”. Pe principiul unde dai şi unde crapă, demisia primarului din sectorul 4, pe raza căruia s-a petrecut tragedia de săptămâna trecută, a venit tardiv, după ce iniţial a promis un monument şi o piaţetă în acel loc; tristă consolare pentru familiile îndoliate şi pentru tinerii care încă suferă.
Ne vrem ţara înapoi strigau alegătorii din diaspora la sfârşitul anului trecut. Astăzi, se solicită guvern tehnocrat din cauza neîncrederii în actuala clasă politică. Din păcate, sau din fericire, nu mai ştiu nici eu, politicienii sunt cei care conduc o ţară şi tot ei vor fi cei care vor stabilii un executiv politic. Fie acum, fie după alegerile anticipate sau la termen, dar tot politic va fi.
După acest vârtej de demiteri şi demisii, de proteste şi incertitudine, se va aşterne o relativă linişte, din care se vor naşte alte două tabere: una pro şi alta contra, care vor conduce ţara, până la un alt eveniment, care va scoate din nou oamenii în stradă……
Dan Agache
Sursă foto: commons.wikimedia.org