Campania „Oraşul vaccinează satul” ajunge în acest sfârşit de săptămână la Forotic şi Berzovia
Campania „Oraşul vaccinează satul” va fi reluată în judeţul Caraş-Severin, după ce s-a constatat că rata de imunizare în mediul rural este extrem de scăzută.
Articol editat de Mirabela Afronie, 28 octombrie 2021, 12:16
Deocamdată, doar doi primari au reuşit să convingă o parte dintre cetăţeni să se vaccineze în acest sfârşit de săptămână. Echipele mobile vor fi prezente vineri, 29 octombrie, de la ora 12.00 la Centrul de informare turistică din Forotic, iar sâmbătă, 30 octombrie, de la ora 9.00 la Căminul cultural din Berzovia. Vaccinarea se va face în baza actului de identitate, iar cetăţenii pot alege între serurile produse de Pfizer şi Johnson & Johnson.
Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu: Acţiunea a fost demarată pentru localităţile unde nu avem organizate centre de vaccinare pentru că ar fi culmea să mergem şi să vaccinăm acolo unde sunt centre. Ne-am adresat primarilor, solicitând ca prin intermediul angajaţilor de la asistenţă socială să se adreseze populaţiei pentru a găsi şi organiza persoane care doresc să se vaccineze, iar după aceea, echipele mobile constituite cu ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin se vor deplasa să vaccineze cetăţenii de la sate. La sfârşitul acestei săptămâni, la iniţiativa primarilor din Forotic şi Berzovia, cărora le mulţumesc, va fi organizată vaccinarea mobilă în cele două comune.
În judeţul Caraş-Severin, rata de vaccinare este de 34,5%, însă numărul celor care se vaccinează este în continuă creştere, după cum declară prefectul Cristian Gâfu. Cel mai bine stau localităţile – Băile Herculane, unde 35% din populaţie este vaccinată, Reşiţa – 33% şi Caransebeş – 31%. La polul opus se află comunele Şopotu Nou şi Cornereva, cu un procent de 10%.
Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu: Ne dorim că aceşti doi primari să conştientizeze şi să organizeze acţiuni de vaccinare mobilă la nivelul populaţiei din comună pentru că sunt factori de opinie şi pot să convingă cetăţenii. Vaccinarea nu se organizează prin faptul că merge doctorul cu seringa în mână, din casă în casă. Trebuie să avem un număr minim de persoane care vor să se vaccineze, plus o locaţie, un dispensar sau un cămin cultural unde să funcţioneze în condiţii bune centrul de vaccinare pentru o perioadă de o zi sau două.