Ascultă Radio România Reșița Live

Spitalul Judeţean din Reşiţa, eternul măr al discordiei. Dunca pregăteşte terenul pentru noul manager

Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa este din nou subiect de discuţii în aceste zile, după ce Consiliul de Administraţie al unităţii medicale a propus pentru a doua oară, demiterea managerului, Alina Stancovici.

Spitalul Judeţean din Reşiţa, eternul măr al discordiei. Dunca pregăteşte terenul pentru noul manager

Articol editat de Daiana Rosca, 29 martie 2023, 10:06 / actualizat: 29 martie 2023, 13:31

Corpul de control al Consiliului Judeţean Caraş-Severin a identificat la spitalul din Reşiţa o serie de probleme grave, care vor afecta în continuare situaţia economică a unitaţii medicale, după cum ne-a declarat preşedintele forului judeţean, Romeo Dunca. Acesta doreşte să o demită din nou pe Alina Stancovici din funcţia de manager, însă nu înainte de a efectua o analiză în detaliu asupra situaţiei de faţă:

În primul rând o să studiem bine și după o să luăm o hotărâre. Consiliul de Administrație a ajuns la o concluzie la care eu am ajuns în urmă cu 2 ani sau cu un an jumate. A ajuns de două ori la aceeași concluzie și o să vedem ce e de făcut pentru binele spitalului. Deocamdată așteptăm să vină hotărârea, ne uităm peste ea să vedem dacă e corectă, dacă sună bine, dacă e tot ce trebuie, pentru că eu mă aştept, cu siguranță vom merge din nou în instanță și nu vrem să avem nicio surpriză în defavoarea spitalului. Surpriza în defavoarea spitalului este ca instanță s-o repună din nou pe funcție și atuncea spitalul va suferi, așa cum a suferit și până acum. Da, mă gândesc să o demit dacă se întrunesc toate elementele”.

Rezultatele corpului de audit financiar scot în evidenţă situaţii incredibile care afectează activitatea economică a spitalului, susţine preşedintele Romeo Dunca:

Eu am citit raportul de audit și sigur că orice om, dacă e să citească își dă seama că acolo sunt niște inepții și niște absurdități și niște lucruri care nu, chiar nu sunt OK. Vă dau un exemplu de ce s-a întâmplat și nu trebuia să se întâmple și după aceea, un alt exemplu de tupeu și curaj. Ca să vedeți câtă nerușinare au aceste femei, deja ştiţi că n-au înregistrat facturile de la Aquacaraş, ca să nu sune rău rezultatul la final de an. Au primit adresă de la Aquacaraș că facturile nu apar înregistrate din contabilitate încă în decembrie, da, le-au înregistrat în februarie, după control, când au văzut că nu e de glumă și deși le-au înregistrat în februarie, noi am trimis către ANAF o adresă, corpul de control i-a indicat exact litera de lege pe care au încălcat-o și e vorba de o contravenție de 10.000 lei pe care trebuie s-o plătească cel care a greșit. Au sunat și au trimis o adresă oficială acolo, susţinând că de fapt nu e aşa că-s niște facturi aiurea care nu trebuie înregistrate, deși ele le-au înregistrat în februarie. Da, ca să înțelegeți cum gândesc aceste femei. În plus, Spitalul Județean a făcut cheltuieli de 3 milioane de lei cu substanțe, cu consumabile necesare investigațiilor tomograf sau, mă rog, raze şi ce s-a mai făcut pe acolo, aceste investigaţii au fost făcute către pacienții veniți de la UPU. Şi să vă explic: pacienții veniți de la UPU dacă nu sunt internați în spital, ei sunt trimiși de către UPU în spital să li se facă investigațiile și dacă nu sunt internați, n-au nicio noapte de cazare la spital, aceste cheltuieli nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, dar nimeni nu oprește managerul ca în astfel de cazuri să refactureze către UPU dar acest lucru nu s-a întâmplat și 2,5 milioane de lei cheltuieli și consumabile nu au fost recuperate de la Casa de Asigurări de Sănătate, deși dl. Librimir când a veni în acele două luni cât a stat aici, ca manager a instituit o procedură și a reușit să recupereze aproape 500.000 lei facturând către UPU.

Doamnele când au venit din nou pe funcție, după ce au fost puse de instanță, au continuat acest mod de lucru total ineficient pentru spital. Eu vă spun, nu acuz, doar vă dau o părere. Să fie 10-20, hai 30 de astfel de cazuri. E o întâmplare și se poate. Vine omul, domnule, hai să-i facem un tomograf, dar să fie investigați cu consumabile de milioane de lei? Eu mă gândesc că poate fi un aranjament, o mafie, poate că cineva ia 200, 300 lei, zice Domnule, haide poţi să-ţi faci investigațiile acolo, bagă bani în buzunar și lasă că nu plătește nimeni. De ce vă spun asta? Pentru că am avut un caz în care un cetățean din Caraş-Severin a venit la mine cu o problemă de sănătate și i-am zis să-şi facă un film, prima dată pe un tomograf, a mers la spital şi l-au programat peste 90 de zile. În momentul acela i-am zis lasă programarea, i-am dat eu bani ca să meargă să-şi facă un tomograf. Deci 90 de zile durează să te programezi? Da, poate că dacă mergi la UPU, poate nu acuz. Acum spun şi eu, e o posibilitate. Poate că dacă mergi la UPU, spui că te doare cotul și te duci şi poate îţi face un tomograf complet, îți faci o investigație din cap până în picioare. Primeşti rezultatul şi nu plătește nimeni nimic? Da, poate să fie o variantă. O să studiem.

Deci revin la probleme: 2,5 milioane de lei n-au fost facturate, o factură plătită de cinci ori, plăți către clienți aflați în roșu, adică unde s-au plătit mai mult decât era în baza de aveau documente, 3000 și ceva de contracte care nu aveau viza controlului preventiv financiar. Adică, cum poți să accepți un serviciu și să nu ai pe factura respectivă controlul financiar preventiv? Vă îngroziți? Cum putem continua în modul ăsta? Deocamdată vrem să vedem, să ne uităm cu lupa, să nu avem vreun viciu în această hotărâre, pentru că sunt convins că se va căuta orice fir de praf care să întoarcă această hotărâre, deși rezultatul se vede, starea spitalului, serviciile oferite acolo și calitatea acestora, sigur, o parte din ele, pentru că acolo lucrează foarte mulți medici și personal medical care își vede de treabă și care ar dori să facă lucruri bune și să schimbe în bine, e adevărat, dar sub un management de acest fel, în care schimburile de replici sunt ca la piață, îmi pare rău… Nu poate să vină să strige dna. director economic că mor bebelușii din cauza viciilor de îngrijire, timp în care tu nu ai facturat sau n-ai înregistrat niște facturi sau n-ai facturat către UPU 2,5 milioane de lei, fiind servicii pe care această unitate le-a folosit.

Toată lumea știe că este grav, dar uitați-vă că tot ce ne-a stat în putere noi am făcut. Împreună cu consilierii județeni, că toți consilierii județeni, nu numai consilierii PNL, ci toți consilierii județeni repet, când a fost de dat bani la spital, am ridicat în unanimitate mâna și am dat 2 milioane de lei în 2000, 29 milioane de lei în 2021. Păi nu putem să aruncăm cu bani în gaura neagră, în gaura în care nu se dorește nicio evidență. Și eu în momentul în care în 2020, în octombrie, am spus domnule, vreau un sistem, un sistem performant de IT care să îţi poată arăta gestiunea medicamentelor, unde se descarcă medicamentele, pe cine merg și din păcate mai e puţin și o să fim în octombrie 2023 și n-am reușit să fac lucrul ăsta, prin împotrivirea acestui management catastrofal. Păi despre ce vorbim? Că nu se dorește să se vadă cauza, cauza pierderii. Dacă vă uitați în concluziile auditului făcut și comandat de mine, o să vedeți că se menține. Spune chiar acolo, spune că nu s-au îmbunătățit cu nimic, nu s-a ținut cont de ceea ce s-a găsit la controlul făcut de către corpul de control și situația s-a înrăutățit. Este unul din punctele acestui raport de audit”.

În plus, Romeo Dunca, ne-a mai declarat că Alina Stancovici a recurs chiar şi la ameninţări:

Eu vă spun un lucru care m-a deranjat foarte mult faptul că dna. manager își permite să amenințe, da să amenințe pe conducătorul echipei de audit, spunându-i vezi că Dunca pleacă, noi rămânem. Ai grijă cum faci raportul! Păi se poate așa ceva? Până acolo am ajuns? Să nu vă mai spun că avem un tomograf nou la staționarul 3, care nu este pus în funcțiune pentru că nu-i place ochii lu Gherle, sau eu știu ce, în loc să-ţi vezi de treabă, să ajuți femeia de acolo, să-i dai niște avize sau să te zbați să se urgenteze niște demersuri și pe partea cealaltă să programezi peste trei luni de zile un reșițean care are o problemă de sănătate și stă și nu știe dacă mai apucă ziua de mâine sau nu, timp în care tu îți permiți să treci pe pierdere consumabile pentru investigațiile pe care spitalul le face moca, pentru oameni care vin pe altă ușă. Păi să poate așa ceva?

Credeți-mă, eu nu mă dau bătut, că eu fac pentru cetățenii ăștia amărâți pentru că ei nu beneficiază de serviciile de care ar trebui să beneficieze. Pentru ei mă lupt, chiar dacă lumea mă înjură. Și ce o să zică iar? Dunca iar s-a luat de Stancovici, da, m-am luat de ea și o să mă iau de 100 de ori. Eu nu pot să suport așa ceva. Am dat 11 milioane de lei că am crezut că vom face și vom schimba ceva. Și pe partea cealaltă ce am făcut? N-am reușit după 3 ani de zile cu un management atât de lăudat de alții. N-am reușit să avem un program, să avem o brățară pe mâna bolnavului, să vedem medicamentul care iese de la farmacie pe numele lui, dacă este consumat de persoana respectivă sau dacă dispare și se duce și alimentează vreo farmacie. Nu știu, probabil, că altfel nu-mi explic. Deci eu vă spun, sub umbrela acestor femei incompetente, că eu nu le acuz de furat pe ele ci sunt incompetente.

Să vă mai spun ceva, primul lucru după ce a fost repusă de instanță pe funcție, dânsa ştiţi ce a făcut? dna. manager? La 9:00 a venit și a schimbat yalele la birou ca să nu mai poată să intre dna. Florea și dna director de îngrijiri medicale pe care am pus-o noi. În loc să vină la mine să spună dl. vreau să să vedem ce s-a întâmplat două luni, trei luni de zile fără mine în spital. Haideți să vedem cum stăm. I-aș fi arătat, uite, s-au redus 2 milioane din datorii. Uite, dl. Librimir facturează către UPU, ți-a încasat nu știu câte sute de mii de lei, ceea ce voi nu aţi făcut înainte. Să vedem, să îmbunătățim. Nu! Primul lucru au schimbat yalele și după aia au constatat că nu pot, fără semnătura mea, să schimbe directorul economic”.

Preşedintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, a declarat, în exclusivitate pentru Radio Reșița, că a stat de vorbă cu mai multe persoane cu experienţă, care ar putea salva soarta spitalului din Reşiţa şi ne-a asigurat că are un AS în mânecă pentru postul de manager:

„Vreau să aduc un om cu experiență. Da am vorbit şi cu Raul Pătraşcu, am vorbit cu el, şi-a dorit și data trecută dar nu poate să vină. Din considerentul pe care l-a avut și atunci, are ceva la Universitate, nu poate. Deci încă nu și-a terminat acolo în așa fel încât să nu piardă pe partea cealaltă. M-am bucurat inițial când mi-a spus că vine. A vrut să vină, a fost aici, am discutat, a zis că e o provocare. E un spital mare, care are multe probleme. Vă spun, am vorbit și cu doctorul Cican de la Orşova, am vorbit și cu Raul, am vorbit și cu fostul manager la Spitalul Militar din Timișoara, care și-a terminat mandatul acolo. Toți trei mi-au promis sprijin. Din păcate, nici care din ei nu este disponibil nu poate să ocupe funcția asta și în final să ştiţi că am un AS în mânecă, dar aștept încă aștept un răspuns, aștept să văd documentele, să văd dl. Darian cum va face acest referat și vreau să văd toate detaliile. Deocamdată facem joc de glezne, știți, ne încălzim pentru că urmează o luptă grea!”

Nici medicul Cosmin Librimir nu este exclus din această ecuaţie, acesta ar putea ocupa din nou funcţia de manager al Spitalului Judeţean din Reşiţa.

Încercările noastre de a lua legătura cu managerul spitalului, Alina Stancovici, pentru a avea un punct de vedere, au rămas fără rezultat.

14 zimbri au fost aduşi din Germania şi Suedia, în cadrul unui proiect prin care se propune creşterea populaţiei de zimbri din Munţii Ţarcu
Arhiva joi, 6 iunie 2024, 12:28

14 zimbri au fost aduşi din Germania şi Suedia, în cadrul unui proiect prin care se propune creşterea populaţiei de zimbri din Munţii Ţarcu

Un număr de 14 zimbri au fost aduşi în România din Germania şi Suedia, în cadrul unui proiect intitulat ”LIFE with Bison”, cofinanţat de...

14 zimbri au fost aduşi din Germania şi Suedia, în cadrul unui proiect prin care se propune creşterea populaţiei de zimbri din Munţii Ţarcu
Numărul cazurilor de violenţă domestică continuă să fie crescut în Timiș
Arhiva miercuri, 5 iunie 2024, 15:57

Numărul cazurilor de violenţă domestică continuă să fie crescut în Timiș

În cadrul campaniei „Bătaia nu e ruptă din rai”, iniţiată în 2005 de către Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, a fost...

Numărul cazurilor de violenţă domestică continuă să fie crescut în Timiș
Secţia de Neurologie şi Blocul Operator de la Spitalul Municipal din Caransebeş, într-un amplu proces de reabilitare
Arhiva miercuri, 5 iunie 2024, 15:09

Secţia de Neurologie şi Blocul Operator de la Spitalul Municipal din Caransebeş, într-un amplu proces de reabilitare

Secţia de neurologie şi blocul operator al Spitalului Municipal din Caransebeş au intrat într-un amplu proces de reabilitare. Secţia de...

Secţia de Neurologie şi Blocul Operator de la Spitalul Municipal din Caransebeş, într-un amplu proces de reabilitare
Băile Herculane: doi bărbaţi au fost loviţi de un autoturism pe trecerea de pietoni
Arhiva sâmbătă, 25 mai 2024, 10:13

Băile Herculane: doi bărbaţi au fost loviţi de un autoturism pe trecerea de pietoni

Vineri, 24 mai, la ora 22.11, pe DN 6, în zona Gării din Stațiunea Băile Herculane s-a produs un accident rutier soldat cu vătămarea corporală...

Băile Herculane: doi bărbaţi au fost loviţi de un autoturism pe trecerea de pietoni
Arhiva marți, 21 mai 2024, 14:35

Facultatea de Inginerie din Reşiţa a lansat Programul „Dezvoltarea Produselor Digitale şi Inginerie Inversă”

Facultatea de Inginerie din Reșița, din cadrul Universității Babeș-Bolyai anunță lansarea componentei on-site a Programului Intensiv Mixt,...

Facultatea de Inginerie din Reşiţa a lansat Programul „Dezvoltarea Produselor Digitale şi Inginerie Inversă”
Arhiva vineri, 17 mai 2024, 08:25

Concursul memorial de matematică Ciprian Foiaş, ediţia a II-a,  se va desfășura la Reşiţa

Aproximativ 200 de elevi din Caraş-Severin, dar şi din alte judeţe, îşi vor testa cunştiinţele, sâmbătă, 18 mai, în cadrul concursului...

Concursul memorial de matematică Ciprian Foiaş, ediţia a II-a,  se va desfășura la Reşiţa
Arhiva joi, 16 mai 2024, 16:18

Motociclistă din Cehia, accidentată pe Muntele Mic

Formația Salvamont de pe Muntele Mic a intervenit joi, 16 mai într-o situație pe masivul muntos, la un caz destul de grav. Este vorba despre o...

Motociclistă din Cehia, accidentată pe Muntele Mic
Arhiva joi, 16 mai 2024, 14:44

„Stropi de soare”, un festival de suflet pentru copiii cu cerințe educaționale speciale

La Reşiţa s-a desfăşurat joi, 16 mai în organizarea Centrul  Şcolar  de  Educaţie  Incluzivă Aurora Reşiţa o nouă...

„Stropi de soare”, un festival de suflet pentru copiii cu cerințe educaționale speciale