[AUDIO] Reşiţenii interesaţi de doza 3-a de rapel. Doar centrul de la Sabin Păuţa a imunizat persoanele cu schema completă
Speriați de valul 4 al pandemiei, de numărul mare de cazuri care ajung în sectiile ATI, reșițenii au luat cu asalt cele două centre din municipiu pentru a beneficia de doza 3-a de rapel. Din cauza unor probleme ce țin de logistică si organizare oamenii s-au putut vaccina cu doza 3-a doar la Centrul de la Liceul de Artă Sabin Păuța, unitatea de la Mihai Peia asigurând astăzi doar rapelul pentru doza a 2-a. Persoanale varstnice și cu boli cronice au fost primele care au facut acest pas, fără să stea pe gânduri.
Articol editat de Daiana Rosca, 28 septembrie 2021, 21:08 / actualizat: 29 septembrie 2021, 4:24
„Pfizer pe toate trei planurile, fiecare este răspunzător de ceea ce alege. După a 3-a doză nu am nicio problemă, plec așa cum am venit, nu am simțit durere și nu am reacții adverse. După a 3-a doză am siguranța zilei de mâine și dacă chiar fac COVID va fi o formă ușoară. Și eu tot Pfizer am ales”, ne-au declarat oamenii.
Şi acesta a fost doar începutul, medicul Mircea Fibişan de la centrul de vaccinare „Sabin Păuţa” din Reşiţa este convins că oamenii vor continua sa vină de mâine într-un număr mare pentru doza a 3-a de rapel pentru că au conştientizat problemele generate de acest val 4 de COVID.
„Adresabilitatea oamenilor este foarte mare şi sunt convins că foarte multă lume va veni la noi la centru şi îşi va face doza a 3-a. Dacă ne uităm la cifrele care sunt prezentate peste tot în contextul valului 4 al pandemiei, infectarea creşte de la o zi la alta foarte mult şi cred că acest mesaj a fost înţeles de către cetăţenii care doresc să-şi administreze cea de-a 3-a doză”, ne-a declarat medicul Mircea Fibişan.
Oamenii sunt îndemnaţi să se vaccineze pentru stoparea pandemiei de COVID-19. Nu trebuie să le fie frică de vaccin pentru că acesta îi ajută din punct de vedere medical iar în privinţa personalului din centrele de imunizare din Caraş-Severin să nu-şi facă griji pentru că acolo sunt adevăraţi profesionişti în sănătate publică gata să-i ajute la fiecare pas.
Există însă o problemă!Din pacate doar 30 la sută din locuitorii judetului nostru au schema de vaccinare completă, astfel că doar acest procent va beneficia de doza a 3-a de rapel. Restul sunt aşteptati să-şi facă prima sau a doua doza de vaccin împotriva noului coronavirus.
Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer sau Moderna. Vor avea prioritate persoanele vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice-indiferent de vârsta, persoanele din centrele medico-sociale, sănătate şi din învaţamânţ care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin.
Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitarea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.
Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.
Important!
Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna.Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioadaurmătoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice. Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3)Se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București.
Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate. Reiterăm cetățenilor necesitatea și importanța vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes individual și al sănătății publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.