[AUDIO] Reșița: Cât costă îngrijirea la ATI a unui pacient infectat cu SARS COV 2?
Profesioniştii din Sănătate trag un semnal de alarmă. În scurt timp spitalele din ţară vor intra într-un colaps financiar din cauza cazurilor grave infectate cu COVID de la ATI care consumă foarte mulţi bani.
Articol editat de Daiana Rosca, 2 noiembrie 2021, 20:16 / actualizat: 4 noiembrie 2021, 10:44
De la începutul pandemiei de COVID 19 un spital din țară, de exemplu a cheltuit 2 miliarde de lei cu un pacient infectat cu noul coronavirus, intubat la ATI. Este o suma extrem de mare atrage atentia copresedintele Solidaritatii Sanitare Radu Vasile care anunță că în acest ritm toate unitătile medicale din România care tratează pacienți COVID se vor confrunta cu o adevarată criză economică.
„De exemplu un pacient care a rezistat pe ATI 2 luni de zile intubat, a decedat din păcate în final dar costul cu el la final când s-a tras linie a fost de lei, o sumă foarte mare dar nu toți rezistă 2 luni. Nu toți rezistă atât de mult, alții stau, 2-3 săptămâni ori chiar și o lună vă rog să faceți un calcul, acestea sunt costurile pe ATI. Deci dacă mai punem si facturile de curent și gaz și dacă aceste facturi vor intra în plată, spitalul riscă să intre financiar în colaps”
La fel ca la toate unitățile medicale din țară, probleme sunt si la Spitalul Judetean de Urgență Reșița. Pe lângă datoriile pe care le are se adugă și cheltuielile cu pacientii infectati cu COVID de la ATI. Cât a cheltuit spitalul pentru pacientul care a stat cel mai mult la ATI , aflam de la fostul director medical Emil Bunda.
„Cel mai scump pacient care a stat 36 de zile pe terapie intensivă a fost undeva la 70 de mii de lei, este o sumă mare sigur că da, de regulă Casa decontează, nu toată suma, tariful pe caz ponderat așa se numește, o foaie de spitalizare, pentru un pacient Casa decontează 1500 de lei, se găsesc soluții dar oricum nu se acoperă niciodată toată suma, spitalele după cum bine știm au arierate și datorii și în acest ritm o să ne confruntăm cu mai multe, din păcate”, ne-a declarat fostul director medical Emil Bunda.
Vaccinarea ramane singura solutie si în acest caz! Dacă oamenii se vaccinează nu mai fac forme grave de Covid, nu mai ajung la ATI si astfel și costurile spitalelor scad.