[AUDIO] Ajunul Crăciunului, ultima din Postul Naşterii Domnului este ziua mersului în colindat şi a coptului cozonacilor
Astăzi este Ajunul Crăciunului, ziua în care oamenii fac ultimele cumpărături pentru masa de Crăciun, își pregătesc casa pentru cea mai așteptată sărbătoare, împodobesc bradul și așteaptă, naşterea Mântuitorului Isus Hristos şi cadourile de la Moș Crăciun.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 decembrie 2023, 07:30 / actualizat: 24 decembrie 2023, 10:05
Ziua de Ajun a Crăciunului este ultima din Postul Naşterii Domnului. Despre simbolistica zilei şi însemnătatea spirituală a acesteia aflăm de la părintele Ovidiu Tinca din Parohia Obreja:
Naşterea Domnului este anunţată în lume prin colinde, iar primii care le pornesc, încă din dimineaţa zilei, sunt însuşi credincioşii în drum spre lăcaşele de cult.
Sunt o mulţime de tradiţii care marchează această zi. Una dintre ele spune că Maica Domnului i-a cerut ajutor lui moş Ajun, înainte de a naşte, iar acesta, fiindcă se considera prea sărac, l-a trimis pe fratele lui mai înstărit, Moş Crăciun. Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era chiar Moş Crăciun.
Cel mai important obicei este cel al împodobirii bradului de Crăciun, care îşi are originile în popoarele germanice. După Primul Război Mondial, tradiţia s-a răspândit şi în restul Europei, iar mai apoi în toată lumea.
Cântatul de colinde este un obicei foarte cunoscut în Ajunul Crăciunului, dar și în zilele de după.
În tradiția creștin-ortodoxă, se spune că acela care pune vâsc în casă va avea un an îmbelșugat, fericire și pace în familie.