Asistenţii medicali au un rol esenţial în societate!
Articol editat de Daiana Rosca, 12 mai 2017, 16:37
Un bun asistent trebuie să fie bine instruit şi să aibă o experienţă bogată, iar personalul auxiliar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa demonstrează că are aceste calităţi, o confirmă şi directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Judetean de Urgenţă din Reşiţa, Aura Andraş care ne vorbeşte despre importanţa acestei zile.
„Ziua Internațională a asistenților medicali este celebrată, în întreaga lume, în data de 12 mai. Trebuie să vă spun că asistenții medicali joacă un rol-cheie în toate instituțiile medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranța și recuperarea pacienților. Asistenții medicali își însușesc o cantitate mare de cunoștințe și dispun de abilități diverse, pentru care sunt necesari mulți ani de perfecționare și dezvoltare, lucrând în acest timp în medii dificile, în care stresul extrem reprezintă doar o parte a condițiilor locurilor de muncă. Asistentele contribuie la aducerea unei noi vieți în lume, la îngrijirea neobosită a celor bolnavi și răniți „, ne-a declarat directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Judetean de Urgenţă din Reşiţa, Aura Andraş.
De dragoste, flexibilitate, toleranţă şi răbdare pentru această profesie a dat dovadă şi Carmen Brumar. De mai bine de 20 de ani ocupă funcţia de asistent şef în cadrul secţiei de Urologie a Spitalului Judetean şi iubeşte ceea ce face.
„Această profesie de asistent medical este pentru mine o a doua familie! Vin cu drag la spital, fac ceea ce-mi place de mai bine de 20 de ani şi mă simt folositoare în colectivul în care-mi desfăşor activitatea. Da! Eu chiar am cea mai mare satisfacţie atunci când pot să-mi ajut semenii. Dacă aş avea şansa să o iau de la capăt clar aş alege acelaşi drum, deşi uneori este dificil, chiar nu pot să aleg altceva”, a precizat Carmen Brumar.
Însă, pe lângă bucurii, asistenţii medicali au de înfruntat şi multe dificultăţi. În această profesie nu se admit greşeli! Dar birocratia este cea care le pune piedici din când în când, în buna desfăşurare a lucrurilor, o confirmă Carmen Brumar.
Evoluţia profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaş în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe aparatură şi echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora.
Tema anului 2017, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, ‘‘Asistenții medicali — vocile care conduc spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, subliniază și recunoaște importanța serviciilor oferite de asistenții medicali atât la nivel local, cât și global, ca fiind esențiale pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care au fost adoptate de Organizația Națiunilor Unite, în 2015.
Daiana Roşca