[EDITORIAL] Mulţi se duc la facultate turişti şi se întorc jurişti
Articol editat de Gabriel Pintilie, 19 februarie 2014, 08:43 / actualizat: 19 februarie 2014, 10:59
La fel se întâmplă cu cei care se încăpăţânează să rămână în ţară după terminarea facultăţii… Vorbim despre cei care chiar au avut o compatibilitate cu facultatea pe care au absolvit-o şi încă mai cred în basmele copilăriei, acelea cu „cine are carte, are parte” şi că promovarea pe scara societăţii româneşti se face exclusiv pe motiv de competenţă şi profesionalism… Dar asta este doar bomboana de pe coliva învăţământului românesc!
Pentru că, la urma-urmei, ce mai înseamnă să termini astăzi o facultate în România? Dacă nu ai cunoştinţe mai tari decât ceea ce înveţi la facultate, diploma nu te ajută mai mult decât orice coală albă de format A4!… Setea de învăţătură de după ’90 a dus la o inflaţie de facultăţi, ca să crească numărul de studenţi la suta de locuitori! Ce mai contează ce-or să facă în viaţă studenţii ăştia, dacă planul este îndeplinit!… S-a făcut câte o facultate în fiecare oraş în care trenul stă mai mult de cinci minute… Apoi, facultăţile au devenit buticuri de diplome, unora mergându-le afacerile atât de bine încât s-au transformat în adevărate supermarket-uri!… Toţi cei care aveau bani simţeau nevoia şi a unei diplome universitare, că doar… cât costă! Dar nu s-au oprit la o simplă diplomă,au dorit şi doctoratul… Şi… îl au!… Deşi cei mai mulţi sunt „doctori în ingineria financiară din capitalismul de cumetrie”!
Dar, după cum o demonstrează oamenii cu facultate, populaţia României scade constant, încât vom avea curând mai multe facultăţi decât studenţi şi vom ajunge o ţară plină de posesori de diplome universitare!… Însă, aşa cum spunea Anton Pavlovici Cehov: „Universitatea dezvoltă toate aptitudinile, inclusiv prostia!”
Paul-Sever Smadu
[su_audio url=”http://radioresita.ro/wp-content/uploads/2014/02/Apelul-de-dimineata-Miercuri-19-februarie-2014.mp3″]