balint@ și epoca pre-Internetului
Articol editat de Mirabela Afronie, 14 mai 2015, 09:12 / actualizat: 14 mai 2015, 19:34
Înainte, adică în epoca pre-Internetului, când se întâlneau 3-4 gazetari de la publicaţii diferite, sau chiar din ţări diferite, se sfătuiau cum să facă să adune informaţii mai interesante şi să le prezinte într-o formă cât mai atrăgătoare. O condiţie obligatorie pentru supravieţuirea în piaţa media! Acum, preocupările sunt altele.
La European Newspaper Congress, desfăşurat recent la Viena, au vorbit jurnalişti de pe întreg continentul. Toţi reveneau la aceeaşi temă: cum să răspândim materialele pe cât mai multe canale de comunicare: reţele de socializare, newslettere, cross-uri cu parteneri etc.
Mai nou, marile cotidiene, precum NYT sau The Guardian, încep să publice articole direct pe Facebook. Deci hai să scriem orice, orice prostie, dar să ajungă în cât mai multe locuri şi la cât mai mulţi cititori. Dar goana după difuzare în defavoarea producţiei (şi a calităţii producţiei) se întoarce împotriva noastră, a ziariştilor. Prestigiul presei ca scăzut. Meseria de jurnalist, tot mai ieftină, e slăbită metodic de o industrie aparent soră, aceea a PR-ului. Sistemul îşi urmează cursul – de ce să finanţez un reporter gata să-şi rişte sănătatea, libertatea sau chiar viaţa pentru o exclusivitate, când pot să dau banii unui băiat deştept (de cele mai multe ori, fost reporter) care să plaseze informaţia convenabillă mie în acelaşi vehicul media?
Tot încercând să păcălim cititorii, am căzut în propria capcană şi ne-am păcălit pe noi.
Despre toate acestea, joi, de la ora 18:00, pe radioresita.ro şi VestTv Reşiţa împreună cu Dan Popoviciu.
[su_youtube url=”https://youtu.be/wdUXZSTU_8g”][su_youtube url=”http://youtu.be/nFDtlJ1byr8″][/su_youtube]