Tot românul s-a născut doctor!
Articol editat de Daiana Rosca, 15 iunie 2015, 05:19
În ziua de azi, românii merg la medic doar când leacurile băbeşti, tratamentul după ureche sau medicamente luate de capul lor din farmacie nu dau roade. Ei obişnuiesc să îşi dea singuri diagnostice, în ultima vreme, după o simplă căutare pe google a simptomelor, şi să-şi administreze medicamente fără reţetă. Medicii susţin că automedicaţia poate duce la complicaţii grave de sănătate, iar pacienţii nu ar trebui să se trateze după ureche, în baza celor auzite la colţul blocului despre un medicament. O altă problemă ar fi exagerarea proprietăţilor terapeutice ale unor medicamente în cadrul reclamelor încurajând automedicaţia, prin inducerea în rândul populaţiei insuficient educate medical, a ideii că bolile grave pot fi tratate fără intervenţia medicului.
Înghiţim medicamente de aproape trei miliarde de lei trimestrial şi cei mai mulţi dintre adulţi – aproape nouă din 10 – se tratează singuri, după propriile reguli, fără a cere sfatul unui specialist. Un sistem sanitar deficitar, neîncrederea în medic, lipsa banilor sau a timpului, lipsa unei elementare educaţii medicale ori convingerea că fac bine, îi determină pe români să-şi pună viaţa în pericol administrându-şi medicamente după o sumară documentare.
În primele trei luni ale acestui an, piaţa farmaceutică românească a atins 3,05 miliarde lei (696,6 milioane euro), în creştere cu 4,3% comparativ cu perioada similară de anul trecut, potrivit datelor furnizate de o firma de cercetare. Printre cele mai căutate şi vândute medicamente sunt cele pentru durerile musculare, cele pentru afecţiunile cardiace, dar şi cele pentru problemele digestive, iar marea problemă este că românii folosesc tot mai des medicamente pentru care nu este nevoie de prescripţie medicală.
Dumneavoastră consumaţi zilnic medicamente după bunul plac?