România a trecut la ora oficială de vară – schimbarea ne poate afecta sănătatea!
Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 martie 2014, 06:53 / actualizat: 30 martie 2014, 8:01
România a trecut la ora oficială de vară în noaptea de sâmbătă, 29 martie spre duminică, 30 martie. Ceasurile au fost date înainte cu o oră, astfel încât ora 3.00 a devenit 4.00. Ziua de duminică este cea mai scurtă din an, având numai 23 de ore.
Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.
Trecerea la ora de vară îşi lasă însă amprenta asupra organismului uman şi poate influenţa sănătatea, potrivit unor studii efectuate de cercetători. Conform acestora, în această perioadă, crește numărul infarcturilor cu 5%, din cauză că organismul are nevoie de un oarecare timp pentru a se obișnui cu lipsa somnului, ceea ce duce la eliberarea hormonului stresului și automat la creșterea riscului de a suferi un infact.
Crește şi intensitatea durerilor de cap, manifestate din cauza faptului că se modifică un comportament deja stabilit, adică somnul, afectând ritmurile circadiene. Acest lucru este valabil și în cazul obiceiurilor precum starea de spirit sau mâncatul.
Trecerea la ora de vară ne perturbă ceasul biologic. Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa
Sursa foto: a1.ro
(Hardy Cvoica)