Generozitatea şi altruismul – calităţi înnăscute sau dobândite?
Articol editat de Mirabela Afronie, 15 martie 2014, 06:50 / actualizat: 15 martie 2014, 10:34
Iată ce consider eu că înseamnă cu adevărat generozitatea: să dai totul şi totuşi să ai mereu sentimentul că nu te costă nimic, spunea Simone de Beauvoir.
Altruismul este o virtute tradițională în multe culturi și un aspect de bază al diverselor tradiții religioase. Altruismul este o trăsatură morală care se pierde în negura vremurilor. Într-un articol din revista Science a fost lansată o ipoteză conform căreia altruismul a apărut la strămoşii noştri care cooperau şi îşi împărţeau resursele între ei în perioadele grele sau în vreme de război.
Conform Wikipedia, există multe dezbateri dacă altruism „adevărat” este posibil. Teoria egoismului psihologic sugerează că nici un act de partajare, ajutorare sau sacrificare nu poate fi descris ca adevărat altruist, din moment ce autorul poate primi o recompensă intrinsecă sub formă de satisfacţie personală. Valabilitatea acestui argument depinde dacă recompensele intrinseci se califică ca „beneficii”.
Dar într-o lume în care fiecare luptă pentru supravieţuire, mai există oare altruism adevărat? Şi dacă da în ce situaţii se manifestă acesta? Ce înseamnă o faptă bună pentru voi? Să dai pomană cuiva, să ajuţi cerşetorii, să-ţi ajuţi familia, prietenii?
Sursa foto: www.sheffieldcathedral.org