[UPDATE][AUDIO] Comisia de expertiză tehnică a decis: imobilul reşiţean afectat de explozia din 1 octombrie nu mai poate fi locuit, deocamdată
Miercuri, 9 octombrie 2013
Imobilul reşiţean situat pe Aleea Vlădeasa nr. 1, afectat de explozia de la întâi octombrie nu mai poate fi locuit până la încheierea lucrărilor de consolidare. Raportul expertizei tehnice, semnat de profesor dr inginer Valeriu Stoian de la Facultatea de Construcţii din Timişoara arată că a fost grav afectată structura de rezistenţă a scării întâi. „Măsurile luate în ultima săptămână pot evita avarierea structurii de rezistenţă, dar nu pot asigura utilizarea clădirii de către locatarii ale căror apartamente nu au fost afectate”, se arată în raport. Directorul executiv al Direcţiei Tehnice Generale din cadrul primăriei Reşiţa, Titiana Cătană, detaliază:
Articol editat de Mirabela Afronie, 8 octombrie 2013, 16:00 / actualizat: 9 octombrie 2013, 12:30
Miercuri, 9 octombrie 2013
Imobilul reşiţean situat pe Aleea Vlădeasa nr. 1, afectat de explozia de la întâi octombrie nu mai poate fi locuit până la încheierea lucrărilor de consolidare. Raportul expertizei tehnice, semnat de profesor dr inginer Valeriu Stoian de la Facultatea de Construcţii din Timişoara arată că a fost grav afectată structura de rezistenţă a scării întâi. „Măsurile luate în ultima săptămână pot evita avarierea structurii de rezistenţă, dar nu pot asigura utilizarea clădirii de către locatarii ale căror apartamente nu au fost afectate”, se arată în raport. Directorul executiv al Direcţiei Tehnice Generale din cadrul primăriei Reşiţa, Titiana Cătană, detaliază:
Marţi, 8 octombrie 2013
Ora 17.00
Cu toate că rezultatul expertizei privind siguranţa imobilului afectat de explozie trebuia să sosească de ieri, nici până astăzi la ora 17.00, acesta nu a fost comunicat Primăriei Reşiţa. Până la stabilirea unui rezultat clar privind gradul de securitate al clădirii accesul locatarilor în imobil este restricţionat, iar paza bunurilor se face de către poliţia locală Reşiţa. Vă reamintim zeci de apartamente au fost distruse total şi parţial în urma unei deflagaraţii produsă în dimineaţa zilei de întâi octombrie, cauzată de o acumulare de gaz metan. În prezent familiile din blocul 26 sunt cazate la rude, prieteni, iar o parte au optat pentru internatul Grupului Şcolar Economic din Reşiţa, unde au asigurată şi servirea mesei.
Luni, 7 octombrie 2013
Ora 16.00
Locuitorii blocului afectat de explozia de la începutul săptămânii trecute încă nu au primit un răspuns privind siguranţa locuinţelor lor. Deşi iniţial s-a stabilit ca rezultatul raportului specialiştilor să ajungă astăzi la autorităţi, până la această oră, Primăria Municipiului Reşiţa nu a primit concluzia expertizei tehnice. Potrivit purtătorului de cuvânt, Roxana Topală, rezultatele vor ajunge la administraţia locală cel mai probabil mâine.
Duminică, 6 octombrie 2013
Ora 17.00
Evaluarea tehnică efectuată de către un expert de la Facultatea de Construcţii din Timişoara, privind punerea în siguranţă a clădirii afectate de explozia blocului de locuinţe din cartierul reşiţean Lunca Bârzavei, a scos la iveală avarierea gravă a unor elemente structurale şi nestructurale şi distrugerea unor finisaje interioare şi exterioare, precum şi a instalaţiilor de apă, canalizare şi alimentare cu gaze. Rezultatele finale ale expertizei întocmite de experţii timişoreni vor fi comunicate autorităţilor luni, 7 octombrie, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa, Roxana Topală. Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte costurile pentru reabilitarea spaţiilor de locuit, specialiştii Primăriei vor întocmi un proiect pentru a obţine fonduri de la Guvern.
Vineri, 4 octombrie 2013
Ora 17.00
Cetăţenii afectaţi de explozia de gaze naturale care s-a produs la Reşiţa pe Aleea Vlădeasa şi reprezentanţii societăţilor de asigurări care îşi desfăşoară activitatea în municipiu s-au întâlnit astăzi la iniţiativa primarului Mihai Stepanescu. Nouă din cei zece asiguratori de pe piaţa reşiţeană au răspuns prezent chemării autorităţilor publice. Şase au poliţe încheiate cu proprietari ai unor apartamente în blocurile avariate de deflagraţia produsă marţi, 1 octombrie. Reprezentanţii acestor societăţi au răspuns la întrebările oamenilor şi au precizat că doar un document de constatare a evenimentului, act întocmit de Pompieri, Poliţie sau Primărie, lipseşte la dosare pentru ca victimele să-şi poată primi drepturile. Asiguratorii au subliniat însă că numărul celor care deţin o asigurare valabilă este foarte mic. Cei mai mulţi dintre oameni vor trebui să aştepte un sprijin din partea Guvernului României ori a concetăţenilor inimoşi.
Joi, 3 octombrie 2013
Ora 18.00
În urma unei expertize tehnice efectuate de către un expert de la Facultatea de Construcţii din Timişoara privind punerea clădirii în siguranţă din punct de vedere structural, pentru a putea fi evaluate exact pagubele produse, au fost creionate primele concluzii, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa, Roxana Topală:
Întrebată ce se va întâmpla cu locatarii imobilului în cauză, Roxana Topală a precizat:
În ceea ce priveşte costurile pentru reabilitarea blocului şi din ce fonduri se va realiza acest lucru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa a spus că specialiştii instituţiei vor întocmi un proiect pentru a obţine bani de la Guvern.
Joi, 3 octombrie 2013
Ora 15.00
Parchetul Judecătoriei Reşiţa a deschis un dosar penal în cazul exploziei produse. Având în vedere complexitatea cauzei penale, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc deflagraţia. În dosarul de cercetare penală este anchetată şi societatea care este responsabilă pentru supravegherea şi distribuirea gazului. În cazul în care se constată că vinovatul este chiar persoana decedată se va înceta urmărirea penală, dar în condiţiile în care altcineva se face vinovat de producerea deflagraţiei va răspunde penal pentru cele întâmplate, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, procuror Valentin Cârstea.
În cauză se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor din culpă şi a infracţiunii de distrugere.
Procurorul Valentin Cârstea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin:
Ora 11.00
Reşiţenii demonstrează că le pasă de persoanele din jurul lor. În cadrul campaniei umanitare „Ajută ca să ajut”, un pensionar din Reşiţa pune la dispoziţia unei familii care a rămas fără locuinţă în urma exploziei, un apartament cu trei camere, fără niciun fel de pretenţii. Mihai Şerbu a fost marcat de tragedie şi doreşte să întindă o mână de ajutor. Locuinţa se află la doar 100 de metri de locul în care s-a produs deflagraţia și a scăpat întreagă. Mihai Şerbu speră ca, în semn de solidaritate, să fie şi alte persoane care să-i urmeze exemplul:
În urma unei discuţii cu o parte din locatarii blocului de pe Bd. Republicii din Reşiţa, s-a stabilit ca în acel apartament să stea o familie cu un copil de doi ani. Aceştia povestesc cu groază momentele prin care au trecut şi cum au fost treziţi din somn de un zgmot puternic. Oamenii s-au ridicat din pat, şi-au luat copilul în braţe, moment în care geamurile s-au spart. Speriaţi de ţipete şi de zgomot au vrut să părăsească apartamentul, însă uşa de la intrare era blocată. Aceasta este doar una din poveştile celor care au locuit până la începutul săptămânii în blocul explodat:
Cuplul de tineri şi-a cumpărat apartamentul cu ajutorul unui credit bancar şi în urmă cu două luni au terminat renovările.
Ora 09.00
Dincolo de distrugerile şi pierderile materiale, oamenii sunt încă în stare de şoc. Durerea şi panica este prezentă în sufletul lor. Aşa cum mărturisea un locatar al blocului în care a avut loc deflagraţia… „Totul pare o iluzie atunci când te gândeşti că seara te-ai pus liniştit în pat, iar dimineaţa nu te-a mai trezit, ca de obicei, ceasul deşteptător”.
A fost afectat şi blocul nr. 27, situat peste drum:
Miercuri, 2 octombrie 2013
Ora 21.30
Nouă familii care au locuit în apartamentele afectate de explozia de pe B-dul Republicii din Reşiţa sunt cazate în prezent în internatul Colegiului Economic al Banatului Montan, pus la dispoziţie de Primărie. Este vorba în total de 28 de persoane, vârstnici, dar şi copii mici, care beneficiază şi de trei mese pe zi.
Ora 13.00
Pentru a se evita situaţii precum cea de la Reşiţa, purtătorul de cuvânt al EON, Florentina Maghiar recomandă abonaţilor să acorde o atenţie deosebită folosirii aparatelor de încălzit:
Ora 12.30
După explozia blocului de pe Republicii s-a făcut o paralelă între aceasta şi cea din urmă cu 13 luni, când a fost distrusă o scară de bloc pe aleea Gugu din municipiul Reşiţa. Şi atunci ca şi acum toate speranţele locatarilor se îndreaptă spre oficialităţile locale, respectiv spre primărie. Vasile Ganţolea din cadrul serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă Reşiţa şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că toate celelalte structuri cu atribuţii în domeniu nu se implică în rezolvarea problemelor cetăţenilor afectaţi:
Ora 11.00
Unul dintre martorii la nefericitul eveniment povesteşte momentele de groază prin care a trecut:
Persoanele evacuate şi-au petrecut noaptea pe la prieteni şi rude, iar câteva familii au fost cazate în internatul Colegiului Economic al Banatului Montan. Acestea au fost primele măsuri luate de administraţia locală, dar nu şi ultimele, a declarat Titiana Cătană, director executiv Direcţia Tehnică Generală din cadrul primăriei:
Ora 9.00
Paza bunurilor şi a locuinţelor este asigurată în continuare de jandarmi şi poliţişti locali. Municipalitatea reşiţeană a acordat deja un ajutor de urgenţă cuprins între 500 şi 1.300 de lei. Starea celor 3 răniti în deflagraţie este bună.
Primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu:
Marţi, 1 octombrie 2013
Ora 21.30
Până în urmă cu o jumătate de oră locatarii imobilului distrus de explozie au putut să intre, însoţiţi de reprezentanţii poliţiei locale să-şi recupereze acte, obiecte de valoare, haine de schimb ori cărţi şi caiete pentru copii care merg la şcoală. Victimele care au ajuns la Spitalul judeţean de urgenţă din Reşiţa rămân sub atenta supraveghere a medicilor.
La această oră, din cauza întunericului accesul în bloc s-a oprit şi va fi reluat mâine dimineaţă după ora 8.00. Sub îndrumarea specialiştilor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, lucrătorii serviciului de administrare a patrimoniului Consiliului Local Reşiţa au montat 80 de stâlpi metalici de susţinere la parterul imobilului afectat de explozie.
Echipa Radio România Reşiţa a reuşit să stea de vorbă cu una dintre victimele exploziei de pe bulevardul Republicii nr. 26:
Ora 19.00
Familiile care au rămas pe drumuri, din cauza deflagraţiei, vor primi adăpost din partea primăriei Reşiţa. Aproximativ 14 persoane au ajuns acum la Colegiul Economic al Banatului Montan unde vor servi o masă caldă şi se vor putea odihni până mâine dimineaţă. Ceilalţi au refuzat ajutorul municipalităţii şi au preferat să-şi petreacă noaptea la rude sau la prieteni. Locatarii au acces pentru a-şi lua strictul necesar pe rând, câte o singură persoană.
Explozia blocului din microraionul 4 din Lunca Bârzavei a afectat şi Grădiniţa din apropiere, structură a Colegiului Naţional Mircea Eliade. Din cauza deflagraţiei puternice, geamurile unităţii de învăţământ au fost dislocate. Grădiniţa a fost închisă, urmând ca până mâine dimineaţă problema să fie remediată pentru ca activitatea să fie reluată.
Ora 18.00
Personalul serviciului de administrare a patrimoniului local a evacuat până la această oră şapte maşini de moloz, însumând aproximativ 20 de metri cubi, în urma exploziei în care o persoană a murit alte trei persoane sunt rănite şi se află la Spitalul Judeţean de Urgenă din Reşiţa. Din cauza deflagraţiei 16 apartamente au fost distruse complet şi toate celelalte de pe scară au diferite pagube. Au fost distruse geamurile la toate blocurile şi unităţile economice din preajma exploziei. Structura de rezistenţă a imobilului a fost afectată, iar locatarii nu mai au voie să intre în apartamente.
Întrunit în şedinţă de urgenţă, Consiliul Local Reşiţa a aprobat acordarea de ajutoare familiilor sinistrate, ajutoare cuprinse între 500 şi 1.300 de lei. S-a dispus de asemenea cazarea locatarilor în alte zone din oraş încă din această noapte, iar paza bunurilor din blocul afectat va fi asigurată de către poliţia locală Reşiţa.
Prefectul Judeţului Caraş Severin, Silviu Hurduzeu, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa, că va ajuta la întocmirea unui proiect de lege care să permită acordarea de către executiv a sumelor necesare refacerii structurii de rezistenţă a imobilului.
Silviu Hurduzeu, prefectul judeţului Caraş-Severin:
Ora 07.30
Blocul de pe Bulevardul Republicii nr. 26 din Reşiţa a explodat în această dimineaţă, din cauza unor acumulări de gaze. Zeci de apartamente au fost afectate, iar 3 persoane au fost transportate la spital. Două dintre acestea se află în afara oricărui pericol, iar cea de-a treia are traumatisme toraco-abdominale. O altă persoană, o femeie de 70 de ani a murit, fiind găsită sub dărămături. Plafoanele de la primele trei etaje au fost făcute praf, iar geamurile din întreg blocul au fost sparte. Inclusiv imobilul de peste drum a fost grav avariat. Aproximativ 15 maşini aflate în parcare au fost distruse. Toţi locatarii din bloc au fost evacuaţi. Primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu a anunţat oamenii că vor primi ajutoare de urgenţă, iar poliţiştii locali vor asigura paza bunurilor din apartamente. Pompierii degajează molozul care s-a produs în urma deflagraţiei. La ora 11.30 va avea loc o şedinţă de urgenţă la primărie.
Primele evaluări făcute de autorităţile aflate la faţa locului arată că au fost distruse cel puţin zece apartamente, celelalte locuinţe din bloc suferind diferite avarii. La faţa locului se află reprezentanţi ai ISU, ai Poliţiei, ai Primăriei, E.On, dar şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, care încearcă să stabilească dacă există pericolul de prăbuşire a blocului.
Titus Susan, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, „Semenic”, al judeţului Caraş-Severin:
Cosmin Librimir din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa:
Cetăţenii sunt îngroziţi de ce s-a întâmplat:
Vom reveni cu informaţii.