[UPDATE] Curtea de Apel Timişoara s-a pronunţat în cazul lui Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda
Articol editat de Mirabela Afronie, 20 decembrie 2013, 06:00 / actualizat: 20 decembrie 2013, 14:26
20 decembrie
Ora 14.00
Curtea de Apel Timişoara a respins recursul declarat de Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda împotriva deciziei de arestare preventivă a lor în dosarul în care DNA îi acuză de devalizarea UCM Reşiţa. Referindu-se la acuzaţia că, din cauza neplăţii impozitelor restante s-a reactivat datoria istorică a UCM Reşiţa, unul dintre apărători a susţinut că statul a refuzat o propunere făcută de Chebuţiu ca datoriile să fie stinse prin preluarea unor clădiri, cum ar fi Casa de Cultură sau o grădiniţă.
O altă direcţie de atac a fost aceea că DNA a acţionat ilegal şi nu era competent să instrumenteze dosarul, apărarea considerând că în mod greşit procurorii i-au asimilat pe cei doi funcţionarilor şi că, în realitate, nu există prejudiciul care să fie stabilit în urma unei plângeri prealabile.
Avocaţii apărării au susţinut că, în lipsa probelor, DNA a exagerat prin faptul că a susţinut importanţa strategică a UCM Reşiţa şi faptul că este singurul furnizor de echipamente pentru Hidroelectrica. De asemenea, şi-au exprimat nemulţumirea asupra faptului că Chebuţiu şi Preda au fost consideraţi că prezintă pericol pentru ordinea publică prin faptele lor, afirmându-se că „buni sau răi, au ţinut în spate UCMR-ul din 2003 până în 2011”.
În replică, procurorul DNA a afirmat că se impune măsura arestării preventive a celor doi şi că DNA avea competenţa să instrumenteze acest dosar deoarece ancheta a început în 2012, înainte de modificarea legislaţiei.
Sursa: pressalert.ro
Ora 6.30
Astăzi, la Curtea de Apel din Timişoara va fi judecat recursul împotriva deciziei de arestare preventivă pentru 29 de zile a foştiilor şefi ai UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda. Aceştia sunt cercetaţi de DNA pentru devalizarea celei mai vechi întreprinderi industriale din România cu peste 60 de milioane de lei. Inculpaţii au negat comiterea faptelor, însă Tribunalul Timiş a hotărât să rămână în închisoare pe parcursul cercetărilor, pentru că prezintă un pericol pentru ordinea publică.
18 decembrie 2013
Ora 22.00
După audierea celor doi şi pledoariile avocaţilor, Tribunalul Timiş a decis arestare lui Chebuţiu şi a lui Preda pentru 29 de zile. Împotriva deciziei s-a făcut recurs care va fi judecat de Curtea de Apel Timişoara. „Ambii clienţi au susţinut că sunt nevinovaţi, că faptele de care sunt acuzaţi sunt anterioare măsurii de a nu părăsi ţară dispusă de instanţă în dosarul motoarele şi că nu se impune arestarea. În toată această perioadă au respectat toate obligaţiile impuse. Aşteptăm decizia instanţei recurs”, a declarat avocatul Dorin Cuţ, apărătorul celor doi, conform pressalert.ro
Ora 10.00
Adrian Chebuțiu şi Adrian Preda vor fi prezentaţi astăzi cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Timiş. Faţă de Laura Truţi procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Fostul preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al UCM Reşiţa şi fostul director executiv la aceeaşi societate sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni. Laura Truţi este cercetată de DNA pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi pentru asociere la săvârşiriea unei infracţiuni. În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori a reieşit că, în perioada 2005 – 2010, inculpaţii Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan Adrian au constituit, împreună cu alte persoane, o asociere infracţională în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, urmărind obţinerea pentru sine sau pentru alţii de foloase patrimoniale. La această asociere, cei doi au fost sprijiniţi de către învinuita Truţi Laura Simona.
În perioada august 2009-noiembrie 2010, societatea UCM Reşiţa, sub conducerea lui Chebuţiu Adrian, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general, respectiv Preda Coriolan Adrian, director executiv, au dispus, cu intenţie reţinerea şi nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, impozit pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cuantum total de 13.118.648 lei.
Din suma de 13.118.648 lei menționată anterior, Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan Adrian au dispus ca suma de 2.297.910 lei, reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate aferentă perioadei august 2009-septembrie 2010, să fie utilizată în alte scopuri, fiindu-i schimbată destinaţia contrar prevederilor legale. În acest mod ar fi fost cauzată o pagubă în dauna bugetului Ministerului Sănătăţii.
Inculpatul Chebuţiu Adrian, abuzând de prerogativele funcţiei sale, a încheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Reşiţa (în calitate de beneficiar) cu SC AC MANAGEMENT SA(în calitate de prestator), societate la care tot Chebuţiu Adrian era inițial asociat unic, iar ulterior persoană direct interesată.
Pentru a ascunde interesul personal al SC AC MANAGEMENT SA, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atât de către învinuita Truţi Laura Simona cât şi de către alte persoane.
În acest mod a fost creat un prejudiciu UCM Reşiţa SA de 27.363.303 lei .
Din acest total încasat de către AC MANAGEMENT de la UCM Reşiţa SA, suma de 16.125.229 lei a fost direcţionată ca folos, la firmele deţinute şi controlate de inculpaţii Chebuţiu Adrian şi Preda Adrian Coriolan, printre care și KMOBIL SRL Timişoara, administrată de Chebuţiu Adrian și A&D MANAGEMENT SRL Timişoara, administrată de Preda Adrian.
La data de 23 decembrie 2008, a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare active între UCM Reşiţa SA – reprezentată de Chebuţiu Adrian şi AC MANAGEMENT SRL – reprezentată de Truţi Laura Simona, având ca obiect teren şi construcţii „Debarcader Văliug” pentru suma de 2.358.300 lei, fiind utilizate ca modalități de plată diferite compensări. Prin această modalitate, UCM Reşiţa SA a fost deposedată de Casa de odihnă Văliug.
După deposedarea UCM Reşiţa SA de Casa de odihnă VĂLIUG, pentru a disimula originea ilicită a achiziţiei, Chebuţiu Adrian a înfiinţat o nouă societate (al cărei administrator era soția sa). Prin intermediul societăţii nou create, SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara şi-a introdus Casa de odihnă Văliug ca aport la capitalul social.
Pentru a ascunde originea ilicită a activului, Chebuţiu Adrian a cesionat părțile sociale ale SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara în favoarea unor societăți reprezentate tot de el însuşi și soția sa.
Prin această operaţiune, Chebuţiu Adrian şi SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara au supus procesului de spălare a banilor suma de 2.358.300 lei.
La data de 4 mai 2006, UCM Reşiţa SA, deţinând în proprietate reţeaua de distribuţie a energiei electrice pentru trei platforme (respectiv ABC, Câlnicel şi Mociur), a cedat sub formă de împrumut de folosinţă gratuită, pe o perioadă de 5 (cinci) ani, printr-un contract de comodat, această reţea către UCM ENERGY SRL. După preluarea reţelei, în baza unor contracte pentru servicii de distribuţie a energiei electrice, UCM ENERGY SRL a procedat la facturarea către UCM Reşiţa SA a distribuţiei/transportului de energie electrică în cuantum de 6.513.116,90 lei, cu toate că această reţea se afla în proprietatea UCM Reşiţa SA.
Totodată, inculpatul Chebuțiu Adrian, reprezentant al UCM Reșița, a încheiat contracte cu diferite societăți comerciale pentru care au fost efectuate plățile serviciilor. Aceste contracte au fost executate parțial, nereprezentând utilitate și interes pentru UCM Reșița SA. În acest fel, a fost adus un prejudiciu societăţii UCM Reșița.
Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a înregistrat un prejudiciu total de 49.256.066 lei şi totodată foloase nelegitime infracționale către sine sau către societățile controlate în valoare de 16.487.776 lei.
Învinuiților li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
La data de 17 decembrie 2013, procurorii au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpaţilor Chebuțiu Adrian şi Preda Coriolan Adrian, urmând a fi prezentaţi la data de 18 decembrie 2013, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Timiş. Faţă de învinuita Truţi Laura Simona procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane. La instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.
În comunicatul primit de la DNA se face precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Ora 6.00
Puțin după miezul nopții, contabila Laura Simona Truți a fost lăsată să plece acasă, primind, însă, din partea procurorului interdicția de a părăsi țara. Adrian Chebuțiu a dat declarații și a susținut că este nevinovat, afirmând că toate operațiunile financiare pe care le-au făcut erau aprobate de AGA. De asemenea, Chebuțiu s-a apărat cu faptul că la sfârșitul fiecărui an s-a făcut audit și nimeni nu a avut nimic de obiectat când s-a făcut descărcarea de gestiune. Fostul președinte al consiliului de administrație al UCM Reșița a fost reținut și el, urmând ca astăzi să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă alături de Adrian Preda.
17 decembrie 2013
Ora 22.00
Atât Adrian Preda, cât şi Adrian Chebuţiu, au fost duşi la sediul DNA din Timişoara pentru audieri. Conform pressalert.ro, primul care a fost reţinut, în urma audierilor, a fost Adrian Preda, care a fost dus încătuşat în arestul Poliţiei Timiş.
Ora 10.00
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timişoara, sprijiniți de ofițeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş au descins în această dimineaţă la opt locaţii din judeţele Timiş şi Caraş Severin. Conform comunicatului DNA, sunt desfăşurate „cercetări într-o cauză penală privind infracțiuni de evaziune fiscală, deturnare de fonduri, abuz în serviciu, spălare de bani, asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni. Prejudiciul estimat în cauză depăşeşte suma de 10 milioane euro”. Percheziţiile au avut loc la vilele din Timişoara şi Reşiţa ale lui Adrian Chebuțiu şi Adrian Preda, foştii directori ai UCM Reşiţa, aceştia fiind acuzaţi de devalizarea uzinei. Ancheta procurorilor anti-corupție o vizează și pe Laura Simona Truți, contabilă la mai multe firme ale celor doi. La instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI, se mai precizează în comunicat.
Ora 08.00
Procurorii DNA Timişoara au descins, în această dimineaţă, la locuinţele lui Adrian Chebuţiu, fostul preşedinte al UCM Reşiţa şi ale lui Adrian Preda, fostul director executiv al celei mai vechi unităţi industriale din România, înfiinţată în 1771 şi care acum este specializată în producţia de motoare şi turbine. Conform primelor informaţii, au fost efectuate 8 percheziţii în locaţii din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, iar cei doi sunt anchetaţi pentru modul în care au devalizat UCM Reşiţa în perioada în care au administrat-o, fiind acuzaţi de evaziune fiscală, deturnare de fonduri, abuz în serviciu, spălare de bani, asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni. Prejudiciul în acest dosar este de peste 10 de milioane de euro. La acţiune, procurorii au fost sprijiniţi de ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. La instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. Foştii şefi ai Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa au fost ridicaţi în această dimineaţă în urma unor descinderi.
Uzina se află din decembrie 2011 în insolvenţă, iar administratorul judiciar a constatat că vinovaţi de situaţia în care a ajuns compania sunt Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda. Angajaţii UCM Reşiţa se află în 75% din salariu de la începutul lunii octombrie, din cauza lipsei de comenzi, măsură ce se menţine până la 1 aprilie 2014.