Vali Seciu, doi ani de când poartă sufletul îngerilor prin Rai
Delicată și plămădită din floarea de cireș, gingașă și botezată în roua dimineților mele de primăvară, Valeria Seciu este actrița care poartă sufletul îngerilor prin Rai, de 2 ani.
Articol editat de Anca Bălălău, 6 septembrie 2024, 16:05
Este una din vocile care m-au strigat dincolo de mirajul radioului în anii copilăriei.Sufletul unui copil își arde degetele a cruce în flacăra lumânării și plânge desculț și cu tălpile arse de pământul rumenit de boli… plânge cineva, dintr-un colț al sorții și se clatină anevoios peste oboseala acceptării.
Nimic nou, totul miroase a toamnă pe linia vieții din palmele noastre… încet , dintr-un difuzor în loc de ora exactă sau cotele apelor Dunării, o voce blândă ne anunță că urmează Teatrul Radiofonic. Pe 6 septembrie 2022, în ultimul rol principal-Valeria Seciu!
Așa a început, peste ani aveam să îmi simt tâmplele ca un Gong , când o întâlneam, când o vedeam în UNATC sau pe scenă. Împărțeam aerul, învățam să respir… iar în ochii ei mari și verzi alergau caii neînhămați ai gândurilor mele spre un Rai al Necuvintelor unde își adăpau cântările ursitoarele unei lumi mai bune…
A fost actrița totală, fragilă și supusă, mare și puternică, greu de descries, dar pe care o simțeai și o simt prin epiderma sufletului.
Valeria Seciu s-a născut pe 1 august 1939 în Bucureşti şi este o actriță de teatru, film, radio, voce și televiziune din România. Vali Seciu a absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marțian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa “Cum vă place” în regia lui Octavian Cotescu.
A debutat în anul 1964, pe scena Teatrului Național din București, alături de Ion Caramitru, în piesa ”Eminescu” de Mircea Ștefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu, întruchipând-o pe Veronica Micle.
S-a remarcat prin sensibilitate şi rafinament, fragilitate şi forţă de compoziţie în roluri memorabile în teatru și film, dar şi în colaborările cu Radio Romania pentru emisiunile de teatru radiofonic. A fost căsătorită cu pedagogul şi artistul Octavian Cotescu.
În anul 1968 s-a născut fiul lor, Alexandru, care a împlinit un destin aparte, luând calea desăvârşirii prin credinţă, astăzi, fiind călugăr la Muntele Athos şi purtând numele de Monahul Daniil, numărându-se printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice „Everghetinos”.
Vali Seciu era asemeni zicerii lui Blaise Pascal:“ o trestie, cea mai fragilă din întreaga natură, dar este o trestie gânditoare”.
Valeria Seciu şi-a petrecut viaţa pe scenă, iar în ultimii 30 de ani aceasta a fost singurul ei refugiu de singurătate.
Vali Seciu a fost actriţa fetiş a regretatului regizor Cătălina Buzoianu care mărturisea:
„Cred că Vali aduce lumină, este o lumină, se transfigurează, ne-am completat cu adevărat“
În vara lui 2014, actrita, măcinată de boli şi ani , anunţa că se retrage de pe scena Teatrului Mic şi Teatrului Foarte Mic, unde jucase până atunci.
V
aleria Seciu, mărturisea: „Nu poţi fi artist dacă nu eşti şi un Om. Publicul te vrea aşa – într-un fel nu totdeauna făţiş, manifest, totuşi foarte agresiv – simte nevoia unei comunicări cu tine şi dincolo de personajul tău, cu tine ca om. E o stare de aşteptare, de „pândă”, de receptivitate reciprocă, pentru că şi noi, la rândul nostru, îl solicităm altfel. Dar el e parcă mai devorant”.
Fragilă și generoasă, prin seriozitatea meșteșugirii fiecărui rol în parte, a devenit o metamorfoză a personajelor lui Cehov sau Ibsen, un ADN al trăirilor în diapazonul grației atinse de cel de pe scenă și de cel din sala de teatru, cu fiecare spectacol născut și binecuvântat cu eternitatea teatrului fiindcă, cei aleși indiferent câti ani au niciodată nu își pierd frumusețea. Au mutat-o de pe fețele lor, în inimile lor.
“Enigma” Valeriei Seciu era alcătuită din contraste violente, pe care cenzura inteligenţei le învăluie în ambiguitate.Era de acolo… din pulberea scenei…
Teatrul este poveste, viață cu emoție îmbibată în măduva textului, dar guvernată de luciditate ca lege unică a percepției într-un spațiu – același de secole – Sufletul Uman -, dar a cărui esență se dezvăluie treptat ca o picătura ce străbate vidul…
Vali Seciu , doi ani, de când poartă sufletul îngerilor prin Rai.