Ștefan Iordănescu-Pater Familias din Socolari, la 65 de ani!
A adus Banatului de Munte coroana regelui teatru și curteni pe măsură, făcând la Socolari un teritoriu privat de banalitate, o enclavă culturală unică în România. S-a născut pe 27 septembrie 1958 într-o familie de artiști și duce povestea mai departe-Ștefan Iordănescu.
Articol editat de Anca Bălălău, 27 septembrie 2023, 14:52
„Eu sunt copil de actori. Tata, artist emerit, director de trei teatre la viaţa lui, mama, actriţă convertită la regie, aşa că teatrul a fost şi este casa mea. Suntem o întreagă familie de circari, aşa cum spun eu în glumă şi sora mea, şi soţia şi fiica lucrând în domeniu”, mărturiseşte regizorul.
De numele său se leagă multe amintiri pe care le savurăm cu emoție, de numele său se leagă multe întâmplări teatrale și în Caraș-Severin.
A absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, specializarea regie teatru şi film, iar de-a lungul carierei sale a fost director al Teatrului Bulandra, Teatrului Naţional din Timişoara şi al Teatrului Clasic Arad, dar este şi iniţiatorul festivalului prin care s-au aniversat cei 200 de ani de existență a celui mai vechi teatru din țară, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița.
Din anul 2017 investește în Socolari unde adună în preajma unor evenimente unice artiști din țară și străinătate.
De numele său sunt legate multe proiecte culturale, pentru că Ştefan Iordănescu a crescut cu nostalgii din Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „ Ion Luca Caragiale” din București, cărora le-a dat viaţă în spectacolele sale, este prieten şi colecţionar al unor destăinuiri de suflet, purtând gena regretatei sale mame, regizorul Cătălina Buzoianu, un mare artist care a influenţat teatrul românesc în ultimii 50 de ani și căreia anul acesta i-a dedicat Atelierele de Antropologie Teatrală ‘’Cătălina Buzoianu’’.
Recent a pus în scenă la Teatrul Național București spectacolul Perplex, o piesă tradusă de Elise Wilk, o comedie absurdă asemenea timpurilor noastre și suprarealistă, în care lumea protagoniștilor se destramă cu o viteză amețitoare, unde relațiile se dizolvă și se reasamblează în mod surprinzător.
În ultimii ani este omul cu insula în suflet, omul care alături de alți artiști din toate generațile a creat Enclava Culturală Socolari și ne-a dat pașaportul de “Robinssoni cu insula în suflet”… este prietenul și activistul ce ridică vremurile peste nivelul blazării… este Ștefan Iordănescu, veșnicul îndrăgostit de Banat, un prieten fidel al Radio România Reșița.
Ștefan Iordănescu este Omul Anului în Banat, cel care reinventează și compilează noua demnitate culturală a acestor locuri.
Ștefan Iordănescu este un Pater Familias din Socolari care astăzi împlinește la 65 de ani!
La mulți ani, Maestre!