Ascultă Radio România Reșița Live

Șase ani fără Stela Popescu

Până la urmă ne naștem și murim singuri, indiferent cine am fost în viața pământeană, suntem supușii unui destin.

sursa Wikipedia
Foto: sursa Wikipedia

Articol editat de Anca Bălălău, 23 noiembrie 2023, 12:36

Acum 6 ani (ce repede trece timpul) îndrăgita actriţă Stela Popescu a fost găsită decedată în locuinţa sa, iar echipajul SMURD sosit la faţa locului a constatat decesul. Așa se încheia povestea unui artist iubit și aplaudat de milioane de fani…

Stela Popescu avea 81 de ani împliniți și peste 60 de ani de carieră, cu peste 30 în filme și în sute de piese de teatru.

Actriță de revistă și de comedie, iubită, respectată și adorată de publicul spectator, Stela Popescu este un nume de poveste pentru cine își mai amintește.

Un destin încercat, în ciuda bucuriei pe care a adus-o românilor, un copil născut într-o familie de învățători modești pe 21 decembrie 1935.

Prima amintire pe care o avea bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în anul 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci dușman de clasă, era deportat în Siberia, iar mama s-a refugiat, împreună cu fiica în România, la Brașov.

În 1953, susține examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki”, la care renunță după un an și jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne.

În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an.

Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”. În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în 2017.

A realizat cupluri artistice celebre alături de Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel.

În 1993, revine la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde va rămâne până la sfârșitul vieții.

Pe scena Teatrului de Comedie joacă în piese precum „Presul” (timp de 18 ani), „Pețitoarea” (12 ani) si „Plicul” (10 ani) și are sansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu. La Revistă, este ovaționată în spectacole precum: “Revista revistelor”, “Omul care a văzut moartea”, “Te aştept diseară pe Lipscani”, “Nevestele vesele de la Boema”, “Boema, slăbiciunea mea”, “În grădina bucuriilor”, “Constelația Boema”, “Boema, bucuria mea”, “Stela, stelele si Boema”, “Buna seara, Boema”, “Aplauze, Aplauze”, “Piei drace!”, “Vivat Revista!” sau “Stela de la Tănase”. Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viaţă, pe 21 decembrie 2015, și peste 55 de ani de carieră, marea actriță a fost sărbătorită cu mare fast pe scena Sălii Savoy, iar în 2016 a avut loc premiera spectacolului aniversar ”STELA”.

Actrița a jucat în peste 25 de filme, printre care “Alo? Ați gresit numărul”, “Nea Mărin miliardar”, „Pe malul stâng al Dunării albastre”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, a înregistrat numeroase roluri pentru teatrul radiofonic și a avut o carieră remarcabilă în televiziune, unde a apărut în piese de teatru si emisiuni de divertisment, reusind să transmită ceva din spiritul satiric si contestatar al Revistei, prin textele unor scriitori de valoare, ca: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. De altfel, TVR a scos pe piață DVD-urile „O stea printre stele” (2006) și „Stela și Arsinel” (2005) care reunesc câteva dintre aparițiile TV memorabile ale Stelei Popescu.

Pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, Stela Popescu a strălucit până în ultima clipă, în mii de reprezentații. „Eu nu m-am iubit pe mine în teatru, ci am iubit teatrul pentru că e folositor oamenilor și pentru că-mi dă sentimentul că sunt necesară”, obișnuia să spună.

A fost căsătorită cu Dan Puican și apoi cu Puiu Maximilian, marea sa iubire, despre care povestea:
Între noi a fost mai mult decât o căsătorie. Ştiu că se spune de suflete pereche , dar e adevărat. El nu se culca până nu veneam eu, indiferent la ce oră. Şi se trezea devreme. Lucra dimineaţa, la 6.30 îi duceam cafeaua şi nu mai intram acolo să-l întrerup. Nu ştiu ce e cu dragostea, e un lucru foarte interesant, e un fluid care se petrece între doi oameni, nu ştiu. În clipa aceea eram măritată şi am simţit că acest om mi se potriveşte mie, că nu pot merge pe două drumuri cu el. Din clipa aceea totul a fost altfel”.
Stela Popescu este un reper al Teatrului de Revistă, un artist care a pus zâmbet și iubire în sufletul spectatorilor, o actriță care a însoțit poporul acesta în cele mai tulburi timpuri. Tinerii de azi nu o cunosc, poate câte un bunic sau părinte le povestește sau nu…lumea e grăbită, egoist și tristă…dar, cu siguranță istoria teatrului românesc o consemnează…
A fost iubită și respectată, pe 7 februarie 2004, a primit din partea sefului statului Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, categoria D – Arta Spectacolului, “in semn de apreciere a intregii activitatui si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului
”.

Pe 10 septembrie 2013, regele Mihai I i-a conferit, prin fiica sa, principesa Margareta, decoratia “Nihil Sine Deo”.

Pe 1 iunie 2017, a primit diploma de Cetatean de Onoare al Brasovului, oras in care a facut scoala si facultatea si a jucat in 400 de spectacole, ea declarand ca “daca in piept ai o inima ce tot arde, ramai tanar si la 90 de ani”.

Pe 23 noiembrie 2017, Stela Popescu a fost găsită fără suflare în locuința sa din Capitală, după ce a suferit un accident vascular cerebral. Cu doar câteva ore înainte de dispariție, regretata actriță a participat la un eveniment public, unde a fost distinsă cu un premiu pentru activitatea sa.

Urcată pe scenă, Stela Popescu a ținut un discurs incoerent, părea agitată și avea o expresie nefirească, însă cei prezenți nu și-au dat seama că ar avea probleme medicale.

sursa foto: Wikipedia

Personalități naționale și internaționale care s-au stins în 2024!
Poveşti de viaţă joi, 9 ianuarie 2025, 17:41

Personalități naționale și internaționale care s-au stins în 2024!

Anul 2024 s-a încheiat. Ne-a lăsat amintirile, realizările, câteva sentimente de fericire și împlinire și , din păcate, multe regrete...

Personalități naționale și internaționale care s-au stins în 2024!
Personalități ale muzicii românești la aniversare-Florian Lungu
Poveşti de viaţă duminică, 5 ianuarie 2025, 22:30

Personalități ale muzicii românești la aniversare-Florian Lungu

Este un prieten al Banatului de Munte, o voce amplă a Festivalului de Jazz de la Gărâna, prieten cu mastrul Sabin Pautza, este Florian Lungu,...

Personalități ale muzicii românești la aniversare-Florian Lungu
Personalități românești la aniversare – Nora Iuga!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 12:00

Personalități românești la aniversare – Nora Iuga!

În istoria literaturii române numele Norei Iuga este unul de referință atât ca poetă, romancieră şi traducătoare din limbile germană şi...

Personalități românești la aniversare – Nora Iuga!
George Enescu aplaudat în SUA, la început de ianuarie cu 97 de ani în urmă
Poveşti de viaţă sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

George Enescu aplaudat în SUA, la început de ianuarie cu 97 de ani în urmă

În această zi, acum 97 de ani, George Enescu susținea un recital de vioară în sala Auditorium din Los Angeles, despre care renumita muziciană...

George Enescu aplaudat în SUA, la început de ianuarie cu 97 de ani în urmă
Poveşti de viaţă miercuri, 1 ianuarie 2025, 12:00

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!

„Considerați cultura ca un mesaj de extremă importanță! (…) suntem, încă, aici” spunea în 2021 dirijorul Italian al Concertului...

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!
Poveşti de viaţă miercuri, 1 ianuarie 2025, 10:38

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, s-a născut acum 70 de ani la 1 ianuarie 1955, în localitatea Sântioana, judeţul Cluj....

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!
Poveşti de viaţă duminică, 29 decembrie 2024, 19:33

Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!

O zi care este sub semnul oamenilor de cultură, 29 decembrie, o zi ce ne aduce revelația mărturisirii artistice sub semnătura Rainer Maria Rilke,...

Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 28 decembrie 2024, 20:25

Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!

L-am asemuit cumva cu Nicolae Labiș, sau cu Paul Celan, o aripă ce și-a căutat trupul izgonit din Rai… Un vers din poesia unei lumi care l-a...

Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!