Ascultă Radio România Reșița Live

Personalități românești la aniversare: Silviu Purcărete

Unul din marii regizori ai lumii Silviu Purcărete, este dublu aniversat în acest an, 2024: împlinește 74 de ani de viață și 50 de ani de teatru!
S-a născut pe 5 aprilie 1950,în București, cu menirea de regizor de operă și de teatru!

Personalități românești la aniversare: Silviu Purcărete

Articol editat de Anca Bălălău, 5 aprilie 2024, 17:46 / actualizat: 7 aprilie 2024, 14:30

„Părinții îmi prevedeau o carieră de arhitect și m-au încurajat să urmez liceul de arte plastice. Aici am participat la realizarea unor spectacole de poezie. La unul, pe versuri de Blaga, am fost coregizor, alături de o fostă asistentă a lui Ion Sava, Rucsandra Oteteleșanu Ureche. Discuțiile cu ea mi-au deschis un orizont cultural. Avea o formație enciclopedică. Îmi vorbea de Mircea Eliade, Emil Cioran, Camil Petrescu, Ion Sava pe care îi cunoscuse în tinerețe. Avea o bibliotecă foarte valoroasă, din care mi-a oferit cărți spre lectură. M-a îndemnat să citesc operele lui Tairov, Reinhardt, Meyerhold, Brecht. Sub impresia acestor cărți, într-o tabără de creație, am improvizat un spectacol pe trei poeme chinezești și am încercat să pun în scenă Ubu rege.”, declara într-un interviu din anul 1986, publicat în revista Teatrul Azi.

‘’În viață am avut trei repere de nezdruncinat: Tatăl meu, Ludovic Bács, profesorul meu, Lohinszky Loránd și regizorul Silviu Purcărete. Azi, mă înclin în fata unuia dintre ei.
La multi ani, Silviu Purcărete! Multumim pentru tot ce ne dăruiești cu modestie și har!
Să ne trăiești, trăindu-te!’’-scrie actorul și dascălul Micklos Bacs- considerat a fi cel mai bun profesor de actorie din România, cel care l-a înlocuit pe Ilie Gheorghe în spectacolul „Faust“, montarea lui Silviu Purcărete de la Sibiu, actorul Miklós Bács a fost ovaţionat timp de zece minute la scenă deschisă, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu- pe pagina sa de socializare!

A absolvit secția de regie a IATC-ului în 1974. După colaborările cu Teatrul din Piatra Neamț (Romeo și Julieta de Shakespeare) și Teatrul din Constanța (Ecuba de Euripide, Miles Gloriosus de Plaut),iar începând din 1978 lucrează la Teatrul Mic din București (Giraudoux, Sartre, Shakespeare) și devine profesor la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică.

Montează în teatrul românesc și european, în special la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Bulandra și Teatrul Național Sibiu. Spectacolele sale au primit numeroase premii și au fost elogiate de critică, atât pe plan național cât și în străinătate, devenind faimoase pentru componenta lor vizuală și tratarea liberă a textelor dramatice.
Silviu Purcărete este primul regizor din lume care are personalizate trei spații de joc la Fabrica de Cultură din Sibiu, respectiv Sălile „Lulu”, „Faust” și „Metomorfoze”, iar în Sala „Eugenio Barba” s-a deschis primul centru important dedicat spațiului kabuki.

În 1986 pune în scenă un spectacol cu piesa Campiello(Piațeta) de Goldoni cu care câștigă Premiul Național pentru Teatru.
În anul 1992 e numit director artistic al Teatrului Bulandra din București.
Numele său e legat în principal de colaborarea cu Teatrul Național din Craiova cu care prezintă Piticul din grădina de vară de D.R.Popescu (1989), Ubu rex cu scene din Macbeth, după Alfred Jarry și W.Shakespeare (1990), Titus Andronicus de W. Shakespeare (1992), Phaedra, după Seneca și Euripide (1993), Orestia (1998, după Eschil, A douăsprezecea noapte, după W. Shakespeare (2004), Măsură pentru măsură de W. Shakespeare (2008), Furtuna, după W. Shakespeare (2012).

Multe dintre spectacolele sale montate la Craiova (Titus Andronicus, Ubu Rex, Phaedra, A douăsprezecea noapte) au fost invitate la numeroase festivaluri din întreaga lume (Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Bath, Varna, Gdansk, Sarajevo).
În anul 1996 devine director al Centrului Dramatic din Limoges pentru care produce, printre altele Orestia, Trei surori și Don Juan și unde, doi ani după creează o școală pentru tineri actori.

După evenimentele din 1989 a pus în scenă “Decameronul” la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, iar în 1995, montează (având și sprijinul unor producători britanici) unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte teatrale ale acelor ani Danaidele într-o coproducție cu același Teatru național din Craiova, premieră care a avut o distribuție record de peste 100 de interpreți, printre care Radu Beligan, Coca Bloos și mulți alții. Spectacolul a fost apoi invitat la cele mai importante festivaluri internaționale, bucurându-se de un succes deosebit.

Din anul 2001 până în prezent a regizat spectacole la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu și anume: Pilafuri și parfum de măgar, exercițiu după Cartea celor o mie și una de nopți, care a avut premiera în 2001, Cumnata lui Pantagruel, după scrieri de François Rabelais (2003), Așteptându-l pe Godot de Samuel Beckett (2005), deja legendarul Faust , după J. W. Goethe (2007), Lulu de Frank Wedekind (2008) și Metamorfoze după Ovidiu (2009), D’ale carnavalului, de Ion Luca Caragiale (2011).

În străinătate pune în scenă și opere lirice printre care: La Bohème de Giacomo Puccini (Essen), Parsifal de Richard Wagner (Scottish Opera), Roberto Devereux de Gaetano Donizetti (Wiener Staatsoper), Castor et Polux de Jean-Philippe Rameau (Opera Bonn), Îngerul de foc de Serghei Prokofiev (Csokonai Theatre Debrecen).

Regizează în Regatul Unit piesele teatrale Decameronul, Phaedra și Danaidele (Glasgow), Orestia (Lyric Hammersmith), Ubu Rex (Edinburgh International Festival) și Furtuna (Nottingham Playhouse), iar in 2007 Macbett de Eugen Ionescu pentru Royal Shakespeare Company.
În 2002 înființează propria sa companie teatrală.

“Troilus și Cresida” a fost prima sa colaborare cu Teatrul Katona József din Budapesta. Spectacolul a fost prezentat în 2006 la București în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare.
În anul 2003, Silviu Purcărete a devenit membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.

În cinematografie, Silviu Purcărete a regizat şi a scris scenariul pentru película Undeva la Palilula.

Personalitate artistică internațională, regizorul Silviu Purcărete împlinește în 2024, 50 de ani de carieră teatrală.
Pentru a celebra această aniversare, la Craiova se organizează o expoziția dedicată acestei aniversări ce va putea fi văzută, pentru început, la Muzeul de Artă din Craiova, Centrul „Constantin Brâncuși”, în perioada Festivalului Internațional Shakespeare (16 – 26 mai 2024).
Proiectul este imaginat de Asociația culturală Vis-a-Vis, și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN

„În primul rând ar trebui să nu ne mai tot preocupe ce ar trebui să facem! Obsesia noastră este să ne consumăm energia gândindu-ne ce să facem ca să avem o imagine bună. Eu cred că efortul ar trebui folosit către îmbunătăţirea României şi nu a imaginii României! Pentru că noi consumăm foarte multă energie şi foarte multă pasiune pentru lucruri de suprafaţă”, mărturiseşte Maestrul Silviu Purcărete!
Artist complex, Silviu Purcărete înobilează elitele artistice ale lumii cu personalitatea sa, este unul din puținii făuritori de magie scenică care, în ciuda tuturor încercărilor vieții, luminează!
La mulți ani, Maestre! Laudatio!

Premii
• Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada pentru „Ubu Rex cu scene din Macbeth”, Festivalul Internațional de la Edinburgh, 1991
• Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal, 1993
• Premiul pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cea mai bună scenografie şi pentru debut, pentru Titus Andronicus (Gala Premiilor UNITER 1992) precum şi: Marele Premiu şi Trofeul Oraşului Bucureşti, premiul pentru regie, pentru scenografie, pentru cea mai bună interpretare masculină, cea mai bună interpretare feminină şi Premiul special al juriului – FNT, 1992
• Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, 1995
• Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin, 1996
• Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk, 2006
• Premiul „Herald Angel” la Festivalul Internaţional de la Edinburg pentru „Călătoriile lui Gulliver”, 2012
• Ordinul Steaua României în grad de Comandor, 2000
• Premiul Europa pentru Teatru – Premiul special (acordat de Președintele Juriului Premiului Europa pentru Teatru și de instituțiile țării gazdă), Craiova 2016

Sursa foto: Facebook/ Colaj T.S

Etichete:
Personalități naționale și internaționale care s-au stins în 2024!
Poveşti de viaţă joi, 9 ianuarie 2025, 17:41

Personalități naționale și internaționale care s-au stins în 2024!

Anul 2024 s-a încheiat. Ne-a lăsat amintirile, realizările, câteva sentimente de fericire și împlinire și , din păcate, multe regrete...

Personalități naționale și internaționale care s-au stins în 2024!
Personalități ale muzicii românești la aniversare-Florian Lungu
Poveşti de viaţă duminică, 5 ianuarie 2025, 22:30

Personalități ale muzicii românești la aniversare-Florian Lungu

Este un prieten al Banatului de Munte, o voce amplă a Festivalului de Jazz de la Gărâna, prieten cu mastrul Sabin Pautza, este Florian Lungu,...

Personalități ale muzicii românești la aniversare-Florian Lungu
Personalități românești la aniversare – Nora Iuga!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 12:00

Personalități românești la aniversare – Nora Iuga!

În istoria literaturii române numele Norei Iuga este unul de referință atât ca poetă, romancieră şi traducătoare din limbile germană şi...

Personalități românești la aniversare – Nora Iuga!
George Enescu aplaudat în SUA, la început de ianuarie cu 97 de ani în urmă
Poveşti de viaţă sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

George Enescu aplaudat în SUA, la început de ianuarie cu 97 de ani în urmă

În această zi, acum 97 de ani, George Enescu susținea un recital de vioară în sala Auditorium din Los Angeles, despre care renumita muziciană...

George Enescu aplaudat în SUA, la început de ianuarie cu 97 de ani în urmă
Poveşti de viaţă miercuri, 1 ianuarie 2025, 12:00

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!

„Considerați cultura ca un mesaj de extremă importanță! (…) suntem, încă, aici” spunea în 2021 dirijorul Italian al Concertului...

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!
Poveşti de viaţă miercuri, 1 ianuarie 2025, 10:38

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, s-a născut acum 70 de ani la 1 ianuarie 1955, în localitatea Sântioana, judeţul Cluj....

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!
Poveşti de viaţă duminică, 29 decembrie 2024, 19:33

Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!

O zi care este sub semnul oamenilor de cultură, 29 decembrie, o zi ce ne aduce revelația mărturisirii artistice sub semnătura Rainer Maria Rilke,...

Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 28 decembrie 2024, 20:25

Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!

L-am asemuit cumva cu Nicolae Labiș, sau cu Paul Celan, o aripă ce și-a căutat trupul izgonit din Rai… Un vers din poesia unei lumi care l-a...

Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!