Personalități românești la aniversare – Nora Iuga!
În istoria literaturii române numele Norei Iuga este unul de referință atât ca poetă, romancieră şi traducătoare din limbile germană şi suedeză născută pe 4 ianuarie 1931, în capitala României, București.
Articol editat de Anca Bălălău, 4 ianuarie 2025, 12:00
Este soția poetului George Almosnino și mama balerinului Tiberiu Almosnino. Prietenă a radioului reșițean, scriitoarea este o prezență ce onorează Zilele Literaturii Germane, eveniment consacrat al Forumului Democratic al Germanilor din Caraş- Severin, aproape în fiecare an.
Vine la Reșița-invitată de ce-l pe care îl prețuiește nespus, Erwin Josef Țigla- mereu cu aceeași emoție cu care a fost la prima întâlnire de dragoste, mărturisește de fiecare data când ne întâlnim în orașul de pe Bârzava. Reșița este o poezie pentru Nora Iuga ce își ocupă cu rafinament locul între orașele smart din România, locul unde istoria culturală se scrie cu litere de oțel.
Nora Iuga este licenţiată a Facultăţii de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din Bucureşti. I-a avut ca profesori pe Tudor Vianu şi George Călinescu.
Profesor de limba germană între 1954 şi 1955, apoi bibliograf la Biblioteca Centrală de stat, în perioada 1955-1969. Din 1969 până în 1977, a fost redactor la Editura Enciclopedică. Ziaristă la ziarele de limba germană „Neuer Weg” şi „Volk und Kultur“, din 1971 este membră a Uniunii Scriitorilor din România.
Din anul 2000 deţine funcţii de conducere în Uniunea Scriitorilor: secretară a Secţiei de Poezie și iniţiatoare a Cenaclului Uniunii Scriitorilor „Gellu Naum”. Din 1985 este scriitoare profesionistă. Face lecturi publice în străinătate şi primeşte numeroase burse.
A început să scrie versuri în clasa a doua la Institutul Catolic: în timp ce tatăl ei cântă la vioara un poem de Jeno Hubay, Nora Iuga a simţit o vibraţie puternică şi muzică a început să se transforme în cuvinte. Atunci a trăit pentru prima oară tulburătoarea atingere a inspiraţiei. Din această cauză, Nora Iuga nu suportă calificativul de profesionist în poezie şi nu şi-a făcut niciodată o meserie din scris.
’’Eu mă las pradă inspirației și nu mă gândesc la nimic, nici la ceea ce aș vrea să scriu… uneori îmi iese minunat, alteori nu se înțelege pentru că numai eu știu ce-am vrut să spun acolo. Nu pot să neg că îmi pun întrebări când scriu dacă o să-i placă cititorului virtual și am o cochetărie cu cititorul în timp ce scriu. Am, în special, față de George Călinescu cea mai mare admirație pe care am avut-o în viața mea pentru un intelectual român, nu pentru că nu am fi avut minți poate și mai strălucite decât Călinescu, dar George Călinescu a fost profesorul meu de poezie… cred că dacă nu-l aveam profesor eu nu deveneam poetă, pentru că el nu gândea foarte normal, era total atipic și ieșit din comun, era un cabotin adică se juca nu-i păsa că arată ca un clovn, sau că face strâmbături, sau chiar gândirea îi era uneori strâmbă. Asta incită Artistul foarte mult.Lui George Călinescu îi datorez poezia!”, ne-a mărturisit aniversata zilei.
Avangardistă, la 79 de ani, Nora Iuga a devenit cel mai vârstnic blogger literar, în iulie 2010 apărându-i nr. 1 din „Girafa albastră”, o revistă audio-video cu și despre autoare, pe care intenționează să o publice trimestrial.
Nora Iuga este un fenomen cultural, nu are limite nu are asfințit. Vorbind cu ea, timpul se redefinește într-un dans al versurilor, ce se adulmecă în pașii fragezi ai mirării, ai contemplării și ai admirației. Un dans, ca un ritual al vânătorilor de frumos, care merg fără arme într-o pădure întotdeauna verde, iar fiarele sălbatice s-au transformat în versuri, pentru a fi trăite.
La mulți ani, Nora Iuga!