Ascultă Radio România Reșița Live

Personalități la aniversare-Dan Grigore

Maestrul Dan Grigore, aniversat astăzi, este singurul artist român ce a cântat trei concerte, în anul 1996, cu Sergiu Celibidache, cel care îl descrie astfel: „Excepțional! Tu nu ești un al doilea Michelangelo. Tu ești primul Dan Grigore! Ești printre cei mai mari din lume!”

Personalități la aniversare-Dan Grigore

Articol editat de Anca Bălălău, 6 august 2024, 19:30

Poate că astăzi presa din România trebuia să-i dea cuvenitul onor. Dar pentru asta trebuia ca personalități ca pianistul Dan Grigore alături de alți artiști români să fie în manualele școlare, cele care vorbesc elevilor despre mentori, despre patriotism, despre muncă…
Marele pianist român, Dan Grigore, încadrat de celebra publicație „Les grands pianistes du XX-ème siècle” între cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, a împlinit 81 de ani!

Maestrul s-a născut acum 81 de ani, pe 6 august 1943 în Bucureşti în timpul celui De- Al Doilea Război Mondial. Tatăl său, Nicolae Grigore, era un ofițer aviator de elită, instruit la Academia Militară din Bucuresti, șef de promoție și apoi bursier timp de doi ani la Paris. Talentul muzical l-a moștenit însă de la mama sa, remarcabil înzestrată în acest sens. Sub influența ei, începe să cânte la pian de la vârsta de 3 ani și astfel începea o prodigioasă carieră muzicală.
Studiază pianul și teoria muzicală, de la vârsta de 6 ani, cu Eugenia Ionescu. Continuă studiul cu Florica Musicescu-arta pianistică și cu academicianul Mihail Jora-armonie și compoziție, profesor al lui Dinu Lipatti și prieten apropiat al lui George Enescu.
În perioada 1962-1964 studiază la Conservatorul Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg, la clasa profesoarei Tatiana Kravcenko.

Între anii 1965-1967 își continuă studiile la Universitatea Natională de Muzică din București, unde din 1966 studiază sub îndrumarea Cellei Delavrancea, cu care va colabora și cu care va stabili o prietenie artistică de lungă durată.
Dan Grigore mărturiseşte despre Cella Delavrancea:
„Cella Delavrancea a confirmat foarte multe din lucrurile pe care le gândeam eu, mi-a dat putere și încredere și sigur că am învățat și de la ea destule.Era în primul rând specială pentru că avea un suflet nedisimulat, neapărat de convenții, era un suflet ca un miez cald. Era perfect autentică. Chiar și în diplomația ei, pentru că era un om foarte delicat și cu mult tact, se vedea cum gândește și cum trăiește.Ea singură spunea că a fost ferită de invidie și de alte toxine”.
Cella Delavrancea, printr-o serie de articole entuziaste, îl face cunoscut într-o perioadă în care era ignorat de criticii oficiali. Reputația sa este în continuă creștere și primește numeroase invitații, atât în Europa de Vest, cât și în Est.

Între anii 1961-1965, printr-o bursă acordată de Principesa Maria Cantacuzino-Enescu, capătă dreptul de a folosi pianul lui George Enescu.

Este laureat al Concursului Internațional George Enescu, la edițiile din 1961 și 1967. În 1968 este laureat al Concursului internațional de pian de la Montreal. Între 1969-1970, la recomandarea lui Mihail Jora, primește Bursa Herder și studiază la Academia de Muzica din Viena clasa profesorului Richard Hauser. Datorită refuzului său de a îl sprijini public pe Nicolae Ceaușescu, este marginalizat și statul român îi interzice să mai călătorească în străinătate, respingându-i bursele de studii obținute ulterior: bursa acordată de Nadia Boulanger la Conservatorul American de la Fontainebleau , bursa de doi ani la Universitatea Madison – Wisconsin – SUA și bursa de un an la cursurile dirijorului Sergiu Celibidache.

În anul 1979 devine Solist al Filarmonicii George Enescu din București, ca urmare a unor emisiuni ale postului de radio Europa Liberă, în care era blamată marginalizarea sa de către regim.

După Revoluția din 1989 și prăbușirea regimului comunist, își reia activitatea didactică la cererea studenților, în calitate de profesor de pian la Universitatea de Muzică din București. Între 1996 – 1999 este profesor la Universitatea de Muzică din Cluj. În anul 2000 devine șef al catedrei de pian de la Universitatea de Muzică din București.

Este și Prorector de Onoare al Universității de Muzică București, din anul 2000. Ca profesor, susține masterclass-uri și conferențiază la Birmingham, Tokyo și Sorrento.

„Muzica nu e tehnică, tehnica nu există. Muzica e toată trăirea interioară, e bogăţia pe care ai acumulat-o după o viaţă trăită întru cultură. Muzica e un dar născut dintr-o combinaţie foarte tainică între sunet şi epifanie. Am avuţ în timpul unui concert de Brahmş senzaţia că ating recordul de altitudine la care am existat vreodată în muzică. Şi asta îmi dădea o plăcere asemănătoare cu cea a alpinistului sau a aviatorului, o euforie a înălţimilor, a muzicii care te face să pluteşti şi cu care să te confunzi”, mărturisește personalitatea aniversată azi, Dan Grigore- pianist, profesor, eseist, om de radio şi televiziune.

Imediat după Revoluția din 1989, în perioada ianuarie-mai 1990, este numit director al Filarmonicii George Enescu. În această calitate acționează pentru revenirea pe scena Ateneului a marilor artiști români din exil: Ileana Cotrubaș, Marina Krilovici, Silvia Marcovici, Radu Lupu, Radu Aldulescu. Îi propune maestrului Sergiu Celibidache să accepte direcția de onoare a Filarmonicii George Enescu, adresându-i prima invitație oficială de a reveni în țară – împreuna cu Filarmonica din München. De asemenea începe procesul de restaurare a Ateneului Român și redeschide ciclul de concerte de binefacere ‘’Dați un leu pentru Ateneu’’, în colaborare cu Televiziunea Română, pentru colectarea de fonduri necesare renovării Ateneului. După alegerile din mai 1990, demisionează de la direcția Filarmonicii.

”Credinţa a fost cel mai greu de păstrat, dar e şi cel mai important lucru. Credinţa este esenţială. Când descoperi că ea e de fapt miezul a tot, atunci poate ai descoperit o cale de a te mântui”, mărturisește Dan Grigore.

Maestrul împlinește 81 de ani dintre care 65 pe scenă. Din Banatul de Munte, un gând bun și multă prețuire, într-un sincer La Mulți Ani, Maestre Dan Grigore!

Sursa foto-Facebook/Dan Grigore

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!
Poveşti de viaţă miercuri, 1 ianuarie 2025, 12:00

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!

„Considerați cultura ca un mesaj de extremă importanță! (…) suntem, încă, aici” spunea în 2021 dirijorul Italian al Concertului...

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!
Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!
Poveşti de viaţă miercuri, 1 ianuarie 2025, 10:38

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, s-a născut acum 70 de ani la 1 ianuarie 1955, în localitatea Sântioana, judeţul Cluj....

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!
Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!
Poveşti de viaţă duminică, 29 decembrie 2024, 19:33

Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!

O zi care este sub semnul oamenilor de cultură, 29 decembrie, o zi ce ne aduce revelația mărturisirii artistice sub semnătura Rainer Maria Rilke,...

Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!
Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 28 decembrie 2024, 20:25

Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!

L-am asemuit cumva cu Nicolae Labiș, sau cu Paul Celan, o aripă ce și-a căutat trupul izgonit din Rai… Un vers din poesia unei lumi care l-a...

Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!
Poveşti de viaţă joi, 26 decembrie 2024, 08:00

Radu Stanca, un om de poveste și o poveste de om!

Personalitate complexă a culturii naționale, Radu Stanca s-a născut într-o zi de 5 martie 1920, în Sebeş şi a plecat în Cer pe 26 decembrie...

Radu Stanca, un om de poveste și o poveste de om!
Poveşti de viaţă vineri, 20 decembrie 2024, 15:00

Civilizația aducerii aminte-Monica Lovinescu,un secol și un an!

Un secol și un an de la nașterea doamnei Monica Lovinescu, cea mai rafinată voce de la Radio Europa Liberă. Provine dintr-o apreciată familie de...

Civilizația aducerii aminte-Monica Lovinescu,un secol și un an!
Poveşti de viaţă vineri, 20 decembrie 2024, 14:59

Magicianul Marian Râlea împlinește 67 de ani!

Actor de forță, sensibilitate și magie, Marian Râlea împlinește astăzi 67 de ani. Artistul poartă gena ardelenească fiind născut la Turda,...

Magicianul Marian Râlea împlinește 67 de ani!
Poveşti de viaţă luni, 16 decembrie 2024, 13:19

Campania umanitară ”Muzică pentru Viață” schimbă finalul poveștilor triste

O știam de ceva timp, ne întâlneam matematic și săptămânal pe stradă, ne salutam zâmbind și câteodată ne făceam și câte un compliment....

Campania umanitară ”Muzică pentru Viață” schimbă finalul poveștilor triste