Personalități bănățene – Rudolf Graf, 70 de ani!
Cetăţean de Onoare al oraşului în care s-a născut, Reșița, Rudolf Graf este aniversatul zilei. Astăzi împlinește 70 de ani.
Articol editat de Anca Bălălău, 26 ianuarie 2025, 13:06 / actualizat: 26 ianuarie 2025, 17:38
Pe lângă o carieră excepțională, Rudolf Graf este și un sentimental, un om cu mult umor și altruist prin naștere.
„Mă bucur că am rădăcini aici şi sunt ataşat de aceste locuri, mă bucur că pot spune sunt acasă la Reşiţa şi în Banatul Montan. În general, nu poţi spune că eşti mândru dacă eşti român, neamţ sau chinez… Din ceea ce faci se poate deduce mai degrabă mulţumire decât mândrie”, mărturisește întotdeauna la întâlnirea cu echipa Radio România Reșița.
Prof. univ. dr. la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, prorector din 2008 până în martie 2020, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu al Academiei Române, Rudolf Graf este o personalitate locală, națională și internațională căreia îi suntem contemporani.
Este specialist în istoria modernă a României, istoria economică a României, special istoria industrială, a Banatului în secolele XVIII-XX ca şi în istoria Imperiului Habsburgic, în istoria graniţei militare bănăţene şi în istoria germanilor din Banat. Istoricul Rudolf Graf este membru al Asociaţiei Istoricilor din Banat şi Transilvania şi Kommission für Geschichte und Kultur der Deutschen în Südosteuropa, al Consiliului Ştiinţific al Muezeului Naţional Bruckenthal din Sibiu și al Muzeului Banatului Montan din Reşiţa. Este modest, dar prezent întotdeauna la evenimentele de acasă, de la Reșița.
„Trebuie să avem conştiinţa a ceea ce avem de înfăptuit. Un om se poate considera fericit dacă face ceea ce îi place şi dacă este conştient că cele pe care le face aduc şi un folos, atât lui, cât şi celor din jurul său”, este mai mult decât un crez pentru distinsul istoric.
Colaborator devotat al emisiunii Academica, realizată de Laura Sgaverdea, Rudolf Graf a fost prezent acasă cu prilejul manifestărilor comemorative dedicate celor 80 de ani de la începutul deportării germanilor în fosta Uniune Sovietică și 75 de ani de la întoarcerea ultimilor deportați poartă lacrimile suferinței unor oameni a căror singură vină era etnia.
Împreună cu Erwin Josef Țigla și comunitățile din Reșița și Timișoara, distinsul profesor a adus în discuție adevărul istoric atât de dureros al acelor timpuri, încercând să conștientizeze societatea despre gravitatea ignorării și uitării lui.
Rudolf Graf face parte din elita culturală a României contemporane, o personalitate marcantă a timpurilor sale.
„O naţiune în ascensiune poate profita de mediocrităţi; o naţiune în declin nu mai ştie să-şi folosească geniile”, perora cel care ne-a părăsit pe 25 ianuarie 2018, istoricul, diplomatul, filosoful, jurnalistul și romancierul- Neagu Djuvara.
Este mai necesar decât orice să ne folosim oamenii care lumnează spiritele pentru a nu cădea la un nou examen al istoriei și pentru a da șansa, celor care vor prelua ștafeta de la noi, să nu alerge spre viitor în afara timpurilor lor.
Rudol Graf împlinește astăzi 70 de ani. De acasă, echipa Radio România Reșița îi transmite un sincer, LA MULȚI ANI!