Personalități ale muzicii românești la aniversare-Florian Lungu
Este un prieten al Banatului de Munte, o voce amplă a Festivalului de Jazz de la Gărâna, prieten cu mastrul Sabin Pautza, este Florian Lungu, personalitate de excepție a jazz-ului românesc, realizator de emisiuni de radio şi televiziune, compozitor, muzicolog şi profesor, pianist, aranjor si compozitor de teme de jazz.
Articol editat de Anca Bălălău, 5 ianuarie 2025, 22:30 / actualizat: 6 ianuarie 2025, 7:37
S-a născut pe 5 ianuarie 1943, în București, într-o familie de muzicieni, cu tatăl compozitor și dirijor de cor (a uimit toată Europa în anii 30 cu corala „România” și-a dirijat timp de 55 de ani Corul Patriarhiei), cu mama pianistă și sora printre fondatorii corului Madrigal. În copilărie și la liceu, el însuși a studiat o vreme pianul.
A copilărit într-o casă cu etaj și mansardă construită de tatăl său la capătul unei alei de la intersecția Dorobanților cu Ștefan cel Mare și era fascinat de orice mijloc de locomoție. Nu e de mirare, așadar, că, pe la 14 ani, a dormit o noapte „la secție”, fiindcă a fost prins „călărind” fără perimis o motocicletă. Pasionat de tot ce ținea de tehnică, inițial a vrut să se facă inginer, însă a schimbat macazul și-a dat la Conservator.
Moșu’, așa cum este cunoscut în lumea muzicală, și-a legat numele de aproape toate festivalurile și concertele de jazz din România de la sfârșitul anilor ‘70 până în prezent.
Florian Lungu are peste 7000 de emisiuni de radio și televiziune, dar și sute de articole de specialitate dedicate Jazz-ului. O enciclopedie vie de informaţii şi de istorii, el are marele merit de a fi fost organizatorul și păstrătorul fonotecii de jazz a Radiodifuziunii Române, unde a fost angajat în anul 1967.
În 1967 dat concurs la Radio pentru postul de maestru de sunet, însă cum contracandidatul său, Florin Bogardo, a câștigat concursul, a intrat în instituție ca redactor muzical.
A fost redactor la secţia creaţie-repertoriu (1967–1970) şi redactor / realizator de emisiuni la secţia de muzică uşoară şi jazz (începând cu anul 1970), la Radiodifuziune.
Inițial i-a fost imposibil, în acea vreme, să impună la Radio o emisiune cu profil de jazz, având în vedere că celebrul Cornel Chiriac, fugise în Germania, unde își continua, la „Radio Europa Liberă”, emisiunile de jazz avute în țară.
Florian Lungu a realizat emisiunea „Estrada duminicală”, cu muzică și texte umoristice pe care le scria pentru Dem Rădulescu sau Rodica Mandache, perioadă în care a reușit să strecoare în programul tipărit al radioului un ciclu de jazz românesc.
Așa a început emisiunea de profil de la Radio, și de atunci, cu pasiune și cu prețul a mii de nopți nedormite a realizat mii de emisiuni de radio, peste 1000 de emisiuni televizate, alte câteva mii de articole publicate, multe prezentări la festivaluri și concerte de jazz, precum și câteva compoziții cântate de soliști și formații cunoscute. A fost profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din capitală (1990–1996 şi din nou începînd cu 2005), la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (1997–2000), lector de Istoria jazz-ului la Facultatea de Muzică „Richard Oschanitzky” a Universităţii „Tibiscus” din Timişoara (2005 – 2011).
A fost organizator şi co-organizator a zeci de festivaluri şi concerte în capitală şi în ţară.
I s-a decernat titlul de „profesionist de excepţie” ca realizator de emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune, în 2003 a primit din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului, la Festivitatea de acordare a distincţiilor pentru anul 2002, „Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate audiovizuală”, iar din partea Preşedinţiei României, a primit, tot în anul 2003, Ordinul „Meritul Cultural în rang de Cavaler”.
Din Banatul de Munte, La Mulți Ani, Maestre Florian Lungu!