La muți ani, Liubița Raichici!
O aniversăm în fiecare an pe 19 ianuarie pe cea care între timp are și titulatura de tânără bunică, psiholog, poet, traducător, eseist în limbile sârbă şi română, Liubița Raichici!
Articol editat de Anca Bălălău, 19 ianuarie 2025, 13:08
Întotdeauna cu aceeași emoție și admirație, întotdeauna cerându-I îngăduința că slovele jurnalistice nu pot să se ridice la înălțimea versurilor sale.
Liubiţa Raichici s-a născut pe 19 ianuarie 1962, în Moldova-Nouă, Caraş-Severin.A absolvit Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Filologie, secţia limba şi literatura rusă, limba şi literatura română, în anul 1985. A făcut studii postuniversitare, la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, specializare Antropologie şi lingvistică, domeniul slavo-român, 2005; Studii doctorale cu tema ,,Vasko Popa în literature română” (prof.univ.dr. Cornel Ungureanu) la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Istorie, Teologie şi Litere, 2005-2008;Doctor în filologie din anul 2008.
Deţine Meritul cultural în rang de Cavaler, cat. I-a, pentru literatură, acordat de Preşedinţia României şi Ministerul Culturii, 2004;Zlatna značka Kulturno-provetne zajednice Srbije , Insigna de aur a Uniunii Cultural Educative a Serbiei, acordată de Ministerul Diasporei a Republicii Serbia şi Uniunea Cultural Educativă a Serbiei, 2007;Crucea ,,Episcop Elie Miron Cristea”, pentru mireni, Episcopia Caransebeşului, Patriarhia Română;Crucea ,,Sfântu Gheorghe”, cat.II, pentru mireni, Episcopia Nikşici, Patriarhia Sârbă, Montenegru.
Din anul 2010 a fost director executiv al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Caraş-Severin şi din anul 2011 a fost iniţiatorul, organizatorul şi directorul FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE POEZIE ,,PORŢILE POEZIEI”.
Iubită în România și Serbia, Liubița Raichici ne-a mărturisit:
’’Îmi amintesc şi repet mereu , în anul 1990 când am publicat prima carte în Serbia, atunci era Iugoslavia , la intrare în editura sârbă pe perete scria în sârbeşte: cel mai mare poet sârb este Nichita Stănescu şi cel mai mare romancier sârb este Dostoievski. Îi admir şi iubesc şi pe cei care au gândit aşa şi pe Nichita care a binemeritat să i se întâmple şi asta.”
A publicat peste 30 volume de versuri, în limbile sârbă, română şi bilingve, a tradus proză şi poezie din sârbă în română şi viceversă, traduce tematică diversă în cadrul proiectelor transfrontaliere România-Serbia din fonduri europene, etc. Este tradusă în mai multe limbi de circulaţie europeană și este membru al Uniunii Scriitorilor din România și a Uniunii Scriitorilor din Republica Serbia.
La muți ani, Liubița Raichici!