La mulți ani, Maria Ploae!
A venit pe lume pe 19 februarie 1951, iar viața i-a făcut destin din Teatru și Film. Maria Ploae a absolvit IATC-ul în anul 1975, la clasa profesorilor Octavian Cotescu și Ovidiu Schumacher. A fost colegă de grupă cu Dan Condurache și Horațiu Mălăele, respectiv de generație cu Vlad Rădescu, Radu Gheorghe, Ion Chelaru, Mircea Constantinescu, Șerban Cellea și este partenera de viață a regizorului de film Nicolae Mărgineanu.
Articol editat de Anca Bălălău, 18 februarie 2024, 13:09 / actualizat: 18 februarie 2024, 15:40
În studenţie a fost descoperită de Sergiu Nicolaescu, care-i oferă un rol în pelicula “Un Comisar acuză”. După absolvirea facultăţii, în 1975, joacă în “Pintea” şi în „Dumbrava minunată”.Cu soţul său, Maria Ploae a lucrat în “Luchian” şi “Undeva în est”, dar şi în alte proiecte. Cel mai recent rol din film a fost în “Pop Up”, în 2015, însă până în prezent are la activ peste 30 de filme.
Este un artist sensibil, de o acuratețe aparte, o voce care pătrunde dincolo de conștientul nostru și ne transformă sufletele în lumină.Maria Ploae întruchipează artistul român cerebral și interiorizat, cult și rafinat, o măsură a identității vocației sale.
Este unul dintre puținii artiști care s-a dedicat recitalurilor de poezie-
„Poezia îmi umple golul <>, al lipsei scenei. Poezia e rugăciunea mea. Dar simt nevoia să o și comunic. Păcat că nu mai am prilejul decat foarte rar în ultima vreme: la câte un spectacol al Radiodifuziunii ori invitată la o lansare de carte. Dar imi lipsesc mult recitalurile – teatrele au renuțat la ele, dar cei care au nevoie de poezie există înca, n-au dispărut”, mărturisește cu sensibilitatea specifică, Maria Ploae.
A jucat în peste 30 de filme, dar Maria Ploae a interpretat numeroase personaje pe scena Teatrului de Comedie şi a Teatrului Mic din Bucureşti, în spectacole precum: „Să îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello, „Diavolul şi Bunul Dumnezeu” de J.P.Sartre, „Doi pe un balansoar” de William Gibson, „Nu pot să dorm” de Ion Brad, – „Lewis şi Alice” de Michel Suffrau şi Martine Berteuil, „Fără aprobare” de Petre Ispas, „Piaţeta” de Carlo Goldoni, „Fazanul” de Georges Feydeau, „Sfârşitul Troiei” de Walter Jens, „Biloxi Blues” de Neil Simon. Mai mult de atât, actriţa a susţinut şi recitaluri de poezie, iar un exemplu ar fi Shakespeare: Sonete de la Teatrul Act.
Maria Ploae este unul dintre actorii care au contribuit la istoria celor 95 de ani de Radio România, fiind distinsă cu un premiu special, trofeul Grand Prix Nova, oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic şi înmânat de însăşi Principesa Moştenitoare Margareta, în prezenţa unei alte mari actriţe, Jacqueline Bisset.
De asemenea, este de menționat faptul că a fost vocea în română, a Eudorei din filmul Prințesa și broscoiul (Princess and the Frog), iar în limba engleză, vocea personajului aparține lui Oprah Winfrey.
Deținătoare a premiului de AUR -Best Actress, Premiul pentru interpretare rol principal feminin, pentru ” Binecuvântată, fii inchisoare” , în anul 2003, continua să joace în film, teatru și filme/seriale Tv. recită la radio și pe diferite scene, poezii cu aceeași dragoste, Maria Ploae rămâne o personalitate a teatrului si filmului românesc.
„Teatrul…scena…scândura…locul unde ne risipim în fiecare seară, dar și locul unde ne îmbogățim cu fiecare din personajele cu care ne jucăm.[…]
Eram studentă în anul I, când Octavian Cotescu, profesorul meu, m-a întrebat: <> Am răspuns: << Ca să trăiesc mai mult>>„, mărturisește Maria Ploae.
Frumoasă ca un vers dintr-o poezie de dragoste, sensibilă și dedicată frumosului, Maria Ploae primește din Banatul de Munte, un sincer La Mulți ani!