Ascultă Radio România Reșița Live

La mulți ani, Maia Morgenstern!

Doamna Maia Morgenstern emană acea emoție care ia forma sufletului său și îmbrățișează spectatorul, interlocutorul, lumea din jurul său. Miracolul se naște și ne lăsăm copleșiți de personalitatea sa complexă. Este tot timpul vie ca un bob de rouă pe tâmpla unei flori care anunță Luceafărul de dimineată, după cum, de altfel, i se traduce numele.

La mulți ani, Maia Morgenstern!

Articol editat de Anca Bălălău, 1 mai 2024, 10:56

Emilia-Maia-Ninel Morgenstern s-a născut pe întîi mai 1962 și provine dintr-o erudită familie evreiască. A studiat la Academia de Teatru și Film ’’I.L. Caragiale’’ din București între 1981 și 1985, apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în anul 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”.S-a consacrat ca actriță de film, radio, scenă, televiziune și voce, și cântăreață în limba idiș.
A scris file memorabile în istoria teatrală și cinematografică. Rolul Medeei din Trilogia antică, regizată de Andrei Șerban, îi aduce primele distincții teatrale naționale, Premiul “Lucia Sturdza Bulandra” și Uniter. În 1993 e declarată Cea mai bună actriță a anului pentru rolul din Ghetto, pe scena Teatrului Național. Un nou premiu Uniter în anul 1995 pentru Lola Blau din Îngerul albastru. Și pentru filmele sale a fost distinsă cu numeroase premii ale Uniunii Cineaștilor din România.

Coproducțiile cinematografice în care joacă sunt recompensate la mari festivaluri precum Cannes – în 1992 pentru Balanța și 1995 pentru Privirea lui Ulise, A șaptea încăpere , la Veneția, 1996 și Băieții Wittman , la Moscova, în 1997.
Doamna Maia este cunoscută publicului internațional și român mai ales pentru rolurile din filmele Balanța, Cel mai iubit dintre pământeni și Patimile lui Hristos.

Numele ei, Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafărul de dimineață”, nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat în filmul Patimile lui Hristos. Regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, pare să fi luat în considerare, printre altele, acest detaliu ca fiind semnificativ pentru alegerea ei în acest rol ce a adus-o la un pas de Oscar.
După ce filmul său, Patimile lui Hristos, a fost apreciat de Academia Americană de Film, drept una dintre cele mai importante producții, Mel Gibson a declarat atunci că o vedea pe Maia Morgenstern drept favorită la Premiul Oscar, pentru cea mai bună actriță.
Actor, producător și regizor, australianul Mel Gibson a înțeles bine că Maia Morgenstern vorbește chiar și atunci când tace, și a speculat magistral expresivitatea cinematografică a actriței românce. Maia Morgenstern a realizat un rol de compoziție remarcabil, în rolul Mariei, mama Lui Iisus.

Din anul 2010 este numită ambasador pentru Alianța Civilizațiilor în România. În iunie 2012 apare într-un spot (pro bono) în care sprijină campania „Salvați Roșia Montană” acesta devenind într-o singură zi cel mai vizionat clip al artistei pe Youtube.
Maia Morgenstern este mama a trei copii: Tudor Aaron Istodor, , Eva Leea Cabiria și Ana Isadora.

De asemenea, Maia Morgenstern este și autoarea cărții ’’Nu sunt eu’’, carte devenită între timp scenariu pentru un spectacol de teatru regizat la Teatrul Evreiesc de Stat de Victor Ioan Frunză. Cartea era definită de autoarea ei și cu umor, și inteligent, și cu dificil de negat intenții de marketing, un document clasificat.

În Anul Centenar ’’Monica Lovinescu,’’ Maia Morgenstern a răspuns invitației Teatrului Radiofonic , jucând în monodrama “Între câine și lup”, un spectacol de teatru radiofonic în care a întruchipat vocea Monicăi Lovinescu. Scenariul și regia au fost semnate de regizoarea multipremiată internațional Ilinca Stihi. Textul original a fost inspirat de viața și opera Monicăi Lovinescu, cu inserții din materiale documentare din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
Maia Morgenstern este și un susținător al Campaniei ’’Muzică pentru Viață’’ realizată de Radio România Reșița, de câteva ediții susținând cauzele celor suferinzi împreună cu radioul reșițean.

Când cu lacrima, când cu rasul, Maia Morgenstern a ridicat săli în picioare, a îmbrăcat sufletul uman în revelații despre care nu era conștient nici unul dintre spectatorii săi. Este un Om puternic, fragil și cucernic, este o doamnă care deși e conștientă de valoarea sa, poartă aristocrația firescului cu o modestie greu de egalat.
“Astăzi putem trece Oceanul cu avionul, putem auzi și vedea ce se întâmplă de cealaltă parte a lui. Dar drumul care duce spre noi înșine și spre semenul nostru de află la mii se ani lumină. Actorul face pași înainte pe acest drum. Ținând în mână făclia pe care i-a încredințat-o poetul, el pătrunde în tainele neexplorate ale sufletului omenesc, pentru a se metamorfoza în taină și a se arăta din nou cu mâinile, cu ochii și cu gura pline de minunății.
El este în același timp creator și obiect creat, el este omul care se înalță și granițele cele mai îndepărtate dintre realitate și vis, iar picioarele lui se afundă în pământul ambelor împărății”.
Doamna Maia Morgenstern emană acea emoție care ia forma sufletului său și îmbrățișează spectatorul, interlocutorul, lumea din jurul său.

Din Banatul de Munte o îmbrățișăm cu dragoste, într-un sincer: La Mulți Ani!

Sursa foto-Facebook Maia Morgenstern

Etichete:
Personalități naționale și internaționale care s-au stins în 2024!
Poveşti de viaţă joi, 9 ianuarie 2025, 17:41

Personalități naționale și internaționale care s-au stins în 2024!

Anul 2024 s-a încheiat. Ne-a lăsat amintirile, realizările, câteva sentimente de fericire și împlinire și , din păcate, multe regrete...

Personalități naționale și internaționale care s-au stins în 2024!
Personalități ale muzicii românești la aniversare-Florian Lungu
Poveşti de viaţă duminică, 5 ianuarie 2025, 22:30

Personalități ale muzicii românești la aniversare-Florian Lungu

Este un prieten al Banatului de Munte, o voce amplă a Festivalului de Jazz de la Gărâna, prieten cu mastrul Sabin Pautza, este Florian Lungu,...

Personalități ale muzicii românești la aniversare-Florian Lungu
Personalități românești la aniversare – Nora Iuga!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 12:00

Personalități românești la aniversare – Nora Iuga!

În istoria literaturii române numele Norei Iuga este unul de referință atât ca poetă, romancieră şi traducătoare din limbile germană şi...

Personalități românești la aniversare – Nora Iuga!
George Enescu aplaudat în SUA, la început de ianuarie cu 97 de ani în urmă
Poveşti de viaţă sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

George Enescu aplaudat în SUA, la început de ianuarie cu 97 de ani în urmă

În această zi, acum 97 de ani, George Enescu susținea un recital de vioară în sala Auditorium din Los Angeles, despre care renumita muziciană...

George Enescu aplaudat în SUA, la început de ianuarie cu 97 de ani în urmă
Poveşti de viaţă miercuri, 1 ianuarie 2025, 12:00

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!

„Considerați cultura ca un mesaj de extremă importanță! (…) suntem, încă, aici” spunea în 2021 dirijorul Italian al Concertului...

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!
Poveşti de viaţă miercuri, 1 ianuarie 2025, 10:38

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, s-a născut acum 70 de ani la 1 ianuarie 1955, în localitatea Sântioana, judeţul Cluj....

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!
Poveşti de viaţă duminică, 29 decembrie 2024, 19:33

Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!

O zi care este sub semnul oamenilor de cultură, 29 decembrie, o zi ce ne aduce revelația mărturisirii artistice sub semnătura Rainer Maria Rilke,...

Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 28 decembrie 2024, 20:25

Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!

L-am asemuit cumva cu Nicolae Labiș, sau cu Paul Celan, o aripă ce și-a căutat trupul izgonit din Rai… Un vers din poesia unei lumi care l-a...

Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!