La mulți ani, Eugen Doga!
O mare personalitate a muzicii internaționale, Eugen Doga, s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria, pe atunci în URSS, astăzi în raionul Rîbnița, Republica Moldova. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.
Articol editat de Anca Bălălău, 2 martie 2023, 12:53 / actualizat: 2 martie 2023, 16:24
Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune (1957-1962). A predat apoi ca profesor la Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1962-1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al țării de peste Prut. (1967-1972). La 1 ianuarie 1957, lucrarea sa „Cântec de anul nou” a fost transmisă la postul de radio moldovenesc, fiind interpretată de o orchestră de copii condusă de Sico Aranov. Aceasta a fost prima oară când o compoziție de-a sa a fost transmisă la radio.
Domeniul în care se afirmă cu vigoare și care îi aduce notorietatea internațională este arta componistică. Debutează în anul 1963 cu un cvartet de coarde, pentru a se impune, pe măsura cuceririi altitudinii profesionale, prin multiple vocații și disponibilități. Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film și de scenă. În afară de preocuparea sa de cinema, este autor al mai multor compoziții originale (cântece devenite șlagăre, lucrări camerale și balet).
’’Primul lucru pe care l-a pus la dispoziţie Dumnezeu a fost naiul prin care a vorbit cu lumea prin mijloace muzicale. Avantajul muzicii e că nu avem nevoie de traducere. În special azi când sunt atâtea mijloace tehnice, noi vorbim şi se poate auzi chiar şi în Cosmos. Muzica, acest suport spiritual care pătrunde direct în inima ascultătorului, este un avantaj foarte puternic al zilelor noastre’’ este crezul marelui artist, Eugen Doga!
’’Prima zi a primăverii ne aduce Mărțișorul – un semn al renașterii naturii, prin care sărbătorim primăvara, speranța unui nou început, viața. În această perioadă grea, marcată de războiul sângeros din Ucraina, Mărțișorul devine și un adevărat simbol al Păcii și al grijii față de cei apropiați. În Republica Moldova, primăvara începe și cu o simfonie a sufletului – astăzi este ziua de naștere a Maestrului Eugen Doga și îi urez, cu acest prilej, multă sănătate și energie pentru a-și continua misiunea creatoare. Suntem norocoși să fim contemporani cu acest geniu al muzicii, a cărui creație este un adevărat mesager al iubirii și păcii. La mulți ani, Maestre’’, a transmis Maia Sandu -președintele Republicii Moldova!
În anul 1972 a primit „Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976 „Scoica de Aur” pentru coloana sonoră a celebrului filmul Șatra .
’’Muzica este o formă de comunicare universal’’, menționează artistul de peste Prut, Eugen Doga!
La mulți ani, Maestre!