La mulți ani, doamna Mariana Mihuț!
Zilele nu trec, zilele vin și-mi doresc să vină tot mai frumoase și mai multe având conturul sufletului unui mare artist, Mariana Mihuț!
Un astfel de suflet al teatrului românesc este Mariana Mihuț, născută într-o zi de 7 noiembrie… absolventă a Liceului „Golescu” din Pitești (1949-1960) și a Institutului de Teatru și Film „I. L. Caragiale” București, promoția 1964, alături de Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu… și este „de o viață” actrița a teatrului Lucia Sturza Bulandra din București iar în tinerețe, era considerată una dintre frumusețile Bucureștiului.
Articol editat de Anca Bălălău, 7 noiembrie 2022, 14:40
Pe scenă a fost partenera altori mari actori, dar în viață reală joacă de o jumătate de secol cel mai frumos rol de soție, de mamă și bunică alături de Victor Rebengiuc, despre care își amintește: „Prima dată l-am văzut pe scenă și m-am gândit: „Uite ce actor bun!” Juca Orlando, iar eu eram studentă în anul I.”
Fragilă și puternică, profundă și plină de umor, Mariana Mihuț a scris pagină după pagină în memoria inimii românilor, vocea de la teatru radiofonic, vocea care încălzea ca o rugăciune serile beznei comuniste. Mariana Mihuț și teatrul radiofonic au fost rezistența prin cultură a anilor de tristă amintire.
Chiar dacă povestea ei de viață poate fi subiect de roman, doamna Mariana Mihuț rămâne în conștința limbii și literaturii române Viul pentru Vii, o capodoperă a Verticalității și Veșniciei acestui neam.
„Nu ştiu cum şi din ce motiv a devenit ea însăşi, dar acum este Mariana Mihuţ. Nu ştiu să spun ce a făcut, dar a devenit o actriţă de o forţă, o tenacitate şi o credinţă de nezdruncinat.Acum este una dintre cele mai mari actriţe ale teatrului românesc”, mărturisea Marin Moraru despre distinsa doamnă.
În 1964, a dat concurs ca să ocupe un post de actriță în București, la Teatrul Giulești – actualmente Odeon. Din fericire, a reușit. Pe vremea aceea se rămânea mult mai greu în București. Acesta a fost primul miracol. N-a stat în provincie. A început din prima să joace cu parteneri extraordinari, să lucreze cu regizori mari și așa a continuat.
În 1972, s-a mutat la Teatrul Bulandra, unde am fost invitată să joace în spectacolul „Revizorul” al lui Lucian Pintilie, spectacol prezentat doar de trei ori și interzis.
„La Bulandra mi-am dorit foarte mult să ajung, pentru că aici erau Lucian Pintilie, Liviu Ciulei. Mulți și-ar fi dorit să lucreze cu ei”, spune Mariana Mihut, despre teatrul căruia i-a rămas fidelă.
Din anul 1963, ultimul an de facultate, debutează în teatru cu rolul Audrey, Rosalinda – din „Cum vă place” de William Shakespeare la Studioul Casandra și este imediat remarcată pentru talentul ei desăvârșit, puritatea și inocența ei interpretative, dar și pentru puterea de convingere a spectatorului, care încă de la începuta fost cucerit.. Ulterior i-a fost incredintat rolul Marta din filmul de neuitat al marelui regizor Liviu Ciulei „Pădurea Spânzuraților”, unde joacă alături de cel ce va deveni marea ei dragoste, omul cu care se căsătorește în acelasi an, 1965, Victor Rebengiuc.
A interpretat, de asemenea, numeroase roluri în teatru radiofonic și teatru TV.
Întâlnirea cu Lucian Pintilie în „Revizorul” de Gogol in 1972 a fost, într-adevăr, unul dintre cadourile pe care le-a primit de la viață.
În aprilie 2009 la Gala Premiilor Uniter 2009, Mariana Mihut a primit premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolul regelui „Lear” din tragedia shakespeariană cu același nume, spectacol montat la Teatrul Bulandra (al șaselea trofeu UNITER din carieră), un rol absolut magistral.
„Sunt fericită că sunt sănătoasă. Mă bucur când întâlnesc oameni care sunt generoși și buni, care oferă celorlalți din preaplinul lor”, afirma actrița cu ocazia primirii premiului UNITER.
Rolurile pe care le-a „terminat”de trăit ne-au învățat și pe noi să trăim… frumos, curat și cu demnitate.
„Dar eu cred că toţi avem nevoie să ne aducem aminte că suntem capabili de iubire. Trăim într-o lume în care nu prea mai ştim să iubim şi e mare păcat, pentru că asta, de fapt, îţi dă puterea de a trăi, de a suporta lucrurile cenuşii şi urâte”,și, da Mariana Mihuț și perechea ei de pe scena vieții și a teatrului, Victor Rebengiuc, sunt stâlpii unei lumi ce ar trebui să ne definească, o lume în care suntem un singur suflet. Iar când există un schimb de suflete, între actori şi spectatori, se întâmplă ceva: Emoţia.
„Omenirea are în față mai multe posibilități de-a cunoaște și recunoaște Știința, Religia și Arta.Drumul de cunoaștere al Artei e Trăirea!”, afirma marele om de teatru, David Esrig.
Să ne trăiți , doamna Mariana Mihuț, să ne trăim împreună zilele care vin, pentru că ele sunt drumul de cunoaștere pe care nu ne vom rătăci niciodată!
La mulți ani!
Sursa foto-facebook Mariana Mihuț